Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
momo121
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 28/05/2013 12:23
Localitate: Iasi
Contact:

Cozonac fara framantare cu umplutura de nuca si cacao

Mesajde momo121 » 07/04/2018 09:08

un praf de sare
1 kg faina
4 oua
2 galbenusuri
250 g zahar
1 cubulet de drojdie
130 g unt/margarina (eu folosesc president)
330-350 ml lapte
1 plic zahar vanilat
esenta de vanilie
30 ml ulei
Umplutura:
350 g nuca macinata
5 linguri cacao
150 g zahar
2 albusuri
un praf de sare
6 linguri lapte fierbinte
esenta de rom
uns:
1 ou
zahar brun pentru presarat deasupra
Pentru inceput, dizolvam drojdia cu 1 lingura de zahar, pana devine o pasta.

Intr-un vas mare, cernem faina impreuna cu sarea, iar in centrul vasului,facem o gropita si rasturnam drojdia dizolvata, presaram putina faina deasupra si lasam vreo 10 minute, pana observam ca faina a inceput sa crape.

Intr-un ibric, punem laptele, zaharul, zaharul vanilat si untul si punem pe foc pana cand zaharul si untul s-au topit, iar laptele este caldut, apoi adaugam putina esenta de vanilie; intr-un alt vas, adaugam ouale impreuna cu galbenusurile pe care le batem putin cu o furculita.

In vasul cu faina, adaugam laptele caldut si ouale si amestecam totul cu mana, pana obtinem un aluat omogen, iar ingredientele sunt bine incorporate, la final, ne ajutam de putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de maini.

Acoperim vasul cu folie de plastic si lasam sa dospeasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

Umplutura:
Nuca macinata o amestecam cu laptele fierbinte, cacao, zaharul si romul. Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si, cu ajutorul unei palete, compozitia de nuca o incorporam usor in spuma de albusuri, pana obtinem o crema pufoasa si usor de intins.

Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in 4. Fiecare bucata o intindem in forma dreptunghiulara, ii punem un strat de crema, apoi rulam. Luam cate 2 rulouri si le impletim pentru a obtine un cozonac. Ambii cozonaci ii asezam in tava tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa se odihneasca cca. 20 minute, apoi ii ungem cu oul batut si presaram putin zahar brun deasupra.

Dam cozonacii la cupor pentru 1 ora. Cand ii scoatem, ii acoperim cu hartie si un prosop si ii lasam 10 minute sa se racoreasca.

Sunt extraordinar de buni, pufosi si la fel de buni ca si varianta de framantare!

Sa va fie de bine!
Fişiere ataşate
17200703-1458946500790858-983887121-o.jpg
17200703-1458946500790858-983887121-o.jpg (99.21 KiB) Vizualizat de 357 ori
17200549-1458947484124093-217689860-o.jpg
17200549-1458947484124093-217689860-o.jpg (128.31 KiB) Vizualizat de 357 ori
17200238-1458947567457418-57265788-o.jpg
17200238-1458947567457418-57265788-o.jpg (80.85 KiB) Vizualizat de 357 ori
17200137-1458947824124059-920833856-o.jpg
17200137-1458947824124059-920833856-o.jpg (82.86 KiB) Vizualizat de 357 ori
17200114-1458946694124172-26483325-o.jpg
17200114-1458946694124172-26483325-o.jpg (116.79 KiB) Vizualizat de 357 ori
17200024-1458946894124152-625523629-o.jpg
17200024-1458946894124152-625523629-o.jpg (120.84 KiB) Vizualizat de 357 ori
17195603-1458947740790734-262188099-o.jpg
17195603-1458947740790734-262188099-o.jpg (108.56 KiB) Vizualizat de 357 ori
17195416-1458946057457569-1523683444-o.jpg
17195416-1458946057457569-1523683444-o.jpg (83.75 KiB) Vizualizat de 357 ori
17195304-1458946537457521-758643290-o.jpg
17195304-1458946537457521-758643290-o.jpg (88.92 KiB) Vizualizat de 357 ori
17195267-1458946927457482-936562236-o.jpg
17195267-1458946927457482-936562236-o.jpg (117.86 KiB) Vizualizat de 357 ori
17193746-1458947674124074-2043329483-o.jpg
17193746-1458947674124074-2043329483-o.jpg (89.45 KiB) Vizualizat de 357 ori
17176329-1458946944124147-1090082146-o.jpg
17176329-1458946944124147-1090082146-o.jpg (117.34 KiB) Vizualizat de 357 ori
17176277-1458947697457405-2128839215-o.jpg
17176277-1458947697457405-2128839215-o.jpg (105.9 KiB) Vizualizat de 357 ori
17175992-1458946357457539-1719343196-o.jpg
17175992-1458946357457539-1719343196-o.jpg (107.55 KiB) Vizualizat de 357 ori
17149077-1458947784124063-1886597152-o.jpg
17149077-1458947784124063-1886597152-o.jpg (97.94 KiB) Vizualizat de 357 ori
17148849-1458946810790827-1174200177-o.jpg
17148849-1458946810790827-1174200177-o.jpg (113.66 KiB) Vizualizat de 357 ori
17148767-1458947384124103-1388155461-o.jpg
17148767-1458947384124103-1388155461-o.jpg (70.83 KiB) Vizualizat de 357 ori
17142326-1458947307457444-1305628049-o.jpg
17142326-1458947307457444-1305628049-o.jpg (132.58 KiB) Vizualizat de 357 ori
17200536-1458946534124188-341788836-o.jpg
17200536-1458946534124188-341788836-o.jpg (90.9 KiB) Vizualizat de 357 ori
Dana

Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori