Cozonac cu nuca de cocos

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Avatar utilizator
biochimist_la_cratita
Incepator
Mesaje: 71
Membru din: 22/10/2014 08:56
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

Cozonac cu nuca de cocos

Mesajde biochimist_la_cratita » 27/04/2018 08:59

(pentru 4 cozonaci)
Aluat 1:
1 kg faina de grau (+ 50 g faina extra pentru framantat)
220 g zahar
200 ml ulei de floarea soarelui presat la rece
500 ml lapte cald
50 g drojdie proaspata
4 galbenusuri (de la oua de tara)
coaja de la o portocala
coaja de la o lamaie
1 lgt sare
Aluat 2:
900 g faina de grau (+ extra pentru framantat ~100 g)
100 g cacao (22% grasime)
500 ml lapte
4 galbenusuri
200 ml ulei presat la rece
50 g drojdie proaspata (Pakmaya am folisit eu)
Umplutura:
270 g ciocolata alba
200 g fulgi nuca de cocos
4 albusuri
Pentru uns:
1 galbenus amestecat cu 2 lg lapte si cu 1 lgt zahar


1. Cerne faina de doua ori.

2. Intr-un vas prepara o maia framantand si dizolvand drojdia in 300 ml lapte cald. Adauga o lg zahar si 2 lg faina peste drojdia dizolvata si amesteca bine. Acopera vasul cu un prosop si lasa sa dospeasca fix 10 minute.

3. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare, apoi adauga coaja de portocala si cea de lamaie.

4. Faci o adancitura in mijlocul fainii cernute si adaugi maiaua, galbenusurile batute, restul de lapte cald, coaja razuita de portocala si cea de lamaie si amesteca cu o lingura pana incorporezi toata faina.

5. Framanta bine cu mainile timp de 7 minute adaugand uleiul putin cate putin. In final pune o lingura de faina, mai framanta un minut, acopera cu un prosop si lasa la dospit 60 de minute.

Aluat 2:
1. Prepara maiaua ca la aluatul 1.
2. Amesteca restul de faina cu cacaoa si cerne-le de doua ori. Apoi procedeaza ca la pasii 3, 4 si 5 de la aluatul 1.

Umplutura:
Intr-un vas razuieste ciocolata alba, pune fulgii de nuca de cocos si amesteca. Adauga apoi albusurile (nebatute) si inglobeaza-le in compozitie.

Asamblare:
1. Framanta aluatul alb si imparte-l in 4 bucati egale, procedeaza la fel si cu aluatul negru.

2. Unge blatul de lucru cu putin ulei, unge-te si pe maini apoi intinde o bucata de aluat alb intr-o foaie
3. dreptunghiulara groasa de 0.5 - 1 cm (ajuta-te de sucitor ca sa il aduci la grosimea ideala). Procedeaza la fel si cu aluatul negru.

4. Pune aluatul negru peste cel alb si apasa-l putin cu palmele, intinde pe suprafata aluatului negru 1/4 din umplutura apoi ruleaza usor, ascunde capetele si pune-l intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel si cu restul bucatilor de aluat.
5. Acopera tavile cu un prosop si lasa cozonacii la dospit 10-15 min.
6. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si baga in cuptor un vas cu apa rece. Baga apoi cozonacii pe raftul din mijloc al cuptorului si lasa-i la copt 45-50 min sau pana se rumenesc (depinde de cuptor - al meu e electric, si l-am setat pe incalzire superioara si inferioara).
7. Dupa ce s-au copt scoate-i din cuptor, acopera tavile cu un prosop si lasa-i sa se racoreasca.

S-aveti pofta!
Nota: - Faina, ouale, drojdia si uleiul trebuie sa aiba temperatura camerei cand te apuci de framantat.
- Uleiul presat la rece este asa-numitul oloi si se gaseste in piete. Este mult mai gros decat uleiul rafinat.
- Pentru gustul nostru sunt perfecti, insa stiu ca unii dintre voi ii prefera mai dulci asa ca puteti mari cantitatea de zahar.



























Fişiere ataşate
22prep-cozo.jpg
22prep-cozo.jpg (568.39 KiB) Vizualizat de 191 ori
19prep-cozo.jpg
19prep-cozo.jpg (500.63 KiB) Vizualizat de 191 ori
18prep-cozo.jpg
18prep-cozo.jpg (509.83 KiB) Vizualizat de 191 ori
16prep-cozo.jpg
16prep-cozo.jpg (480.48 KiB) Vizualizat de 191 ori
15prep-cozo.jpg
15prep-cozo.jpg (817.46 KiB) Vizualizat de 191 ori
14prep-cozo.jpg
14prep-cozo.jpg (483.86 KiB) Vizualizat de 191 ori
13prep-cozo.jpg
13prep-cozo.jpg (835.41 KiB) Vizualizat de 191 ori
12prep-cozo.jpg
12prep-cozo.jpg (641.75 KiB) Vizualizat de 191 ori
11prep-cozo.jpg
11prep-cozo.jpg (597.55 KiB) Vizualizat de 191 ori
10prep-cozo.jpg
10prep-cozo.jpg (505.57 KiB) Vizualizat de 191 ori
9-prep-cozo.jpg
9-prep-cozo.jpg (533.5 KiB) Vizualizat de 191 ori
8-prep-cozo.jpg
8-prep-cozo.jpg (492.64 KiB) Vizualizat de 191 ori
7-prep.jpg
7-prep.jpg (503.41 KiB) Vizualizat de 191 ori
6-prep.jpg
6-prep.jpg (591.97 KiB) Vizualizat de 191 ori
5-prep.jpg
5-prep.jpg (489.47 KiB) Vizualizat de 191 ori
4-prep.jpg
4-prep.jpg (403.35 KiB) Vizualizat de 191 ori
3.jpg
3.jpg (412.75 KiB) Vizualizat de 191 ori
3-prep.jpg
3-prep.jpg (494.06 KiB) Vizualizat de 191 ori
2-prep.jpg
2-prep.jpg (467.26 KiB) Vizualizat de 191 ori
1prep.jpg
1prep.jpg (518.09 KiB) Vizualizat de 191 ori
5.jpg
5.jpg (485.18 KiB) Vizualizat de 191 ori
Alina
....................................................................
http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/

Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori