Cozonac cu doua umpluturi

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Cozonac cu doua umpluturi

Mesajde lucia_bp » 04/01/2015 05:38

La multi ani 2015 :party: :party: :party:

Start retete
:!:

O masa de Sarbatori fara cozonac rar se intalneste in familiile de romani, indiferent de continentul in care se afla.


Cozonacul are o istorie extrem de interesanta…, dar mai ales gustoasa.

Poate nu stiati ca….

Printre ramasitele unor comunitati neolitice s-a gasit o forma de aluat de cozonac. De fapt erau doar niste graunte sfaramate, inmuiate si coapte pe o piatra calda.
Arheologii au descoperit printre ruinele din Egipt, cuptoare pentru copt, precum si desene facute acum cel putin 4.000 de ani, care dovedesc ca egiptenii stiau sa faca paine dospita cu bere, de felurite tipuri, multe indulcite cu miere si mancate ca desert, de unde se deduce ca este foarte probabil sa nu fi fost straini de prepararea cozonacilor.
Cu certitudine grecii mancau cozonac, numit plakous. Il faceau cu miere, stafide si nuca. Se mai pomeneste inca o varietate mai grea si tot plata care se numea satura.
Romanii au furat de la greci drojdia si painea dospita, dar au adaugat in cozonac fructe uscate. La inceput au fost doar doua varietati numite libum si placenta, de la cea din urma venind termenul pasca din prezent.
Libum era un cozonac mic, folosit ca ofranda adusa zeilor. Placenta, mult mai elaborat, este un cozonac cu branza, cu stafide si alune, care era servit impreuna cu un vin dulce.
In Evul Mediu brutarii europeni faceau foarte des cozonaci cu fructe uscate, pentru ca tineau mai mult timp. In Britania secolului al 14-lea, Chaucer mentioneaza in “ Povestiri din Cantebury ”, de cozonaci imensi facuti pentru ocazii speciale. Unul, care avea forma unui tort mai degrab, fusese facut cu 13 kg de faina si continea unt, smantana, oua, condimente, stafide si miere.
In Marea Britanie, prima reteta de cozonac apare intr-o carte de bucate in 1718, cu recomandarea de a fi copt in forme lungi si inguste, recomandare care a ramas valabila si in zileÂŹle noastre.
Marie Antoinette, controversata regina a Frantei, a ramas in memoria oamenilor prin fraza " Sa manance cozonac, daca nu au paine ", dar cuvantul “ cozonac ” nu se referea la popularul desert pe care francezii moderni il numesc “ le gateau ”. Termenul folosit pentru cozonacul propriu-zis era “ brioche ”. . In franceza, termenul care la noi a devenit cozonac se referea la o metoda de gatire si anume la faptul ca acest desert era gatit in interiorul cuptoarelor in formele folosite de bucatari la acea vreme. La sfarsitul zilei brutarul aduna resturile de pe formele folosite sau din cuptor si le scotea afara pentru cersetori…
Pana la jumatatea secolului al XIX-lea, francezii adaugasera la meniu al treilea fel, " desertul ", care continea foarte des cozonac.Tehnologia a ajutat la usurarea procesului gatirii cozonacului: bicarbonatul de sodiu, si curand praful de copt ( un amestec uscat de bicarbonat de sodiu si un acid mediu), a inlocuit drojdia, facand aluatul sa creasca mai mult, cu mai putin efort.
De asemenea, aparitia cuptoarelor cu temperatura controlata a fost un alt avantaj.

Dulce, savuros, aromat, cu stafide, nuci, branza, ciocolata sau rahat, simbol al sarbatorilor fundamentale ale crestinismului, cozonacul este de fapt o paine mai speciala, cu o reteta veche ce a fost imbunatatita progresiv.

Dupa multe transformari si metode de preparare, cozonacul s-a consacrat la fiecare popor intr-un alt fel.
Romanii il prefera pe cel pufos si mult crescut, framantat cu drojdie de bere, englezii - pe cel mai uscat, cu fructe confiate, francezii il prefera in forme mai mici, cu multa ciocolata sau cu diverse umpluturi.

Nu cred ca poate exista bucuria Craciunului fara mirosul si savoarea cozonacului proaspat scos din cuptor.

Cine nu isi mai aminteste aroma dulce de coca proaspat framantata cu nuci prajite si zahar topit, scos din cuptor ?
Ei bine, cred ca acesta va ocupa mereu un loc in topul celor 5 arome ale copilariei celor mai multi dintre noi. Hhhhmmm…Cozonacul…atat de bun si delicios, de nu pot descrie in cuvinte…

“ Unde nu faci coca, nu iese cozonac “ ( proverb romanesc)

“ In viata asta insipida
In care toti ne ducem veacul,
Minciuna e ca o stafida
Ce parfumeaza cozonacul “
( epigrama de Mihail Nicolae-Paul)



Pentru voi !

Cea mai simpla si gustoasa coca raw vegan cu umplutura de mac si o reteta de cozonac raw grozav de bun ! Incercati asa ceva !


Ingrediente

Foaia
-250 g faina de caju
-2 linguri miere
-½ lingurita esenta de vanilie, bio / semintele de la ½ baton de vanilie / esenta de rom

Crema
-100 g faina de mac
-2 linguri miere
-2 linguri cacao alcalina
-stafide hidratate
-coaja rasa de la 1 portocala bio
-putina apa

Preparare

Nucile de caju le macinam pana ce obtinem o faina ce tinde sa se lege chiar in rasnita, transferam faina intr-un bol, adaugam mierea si esenta / semintele de vanilie si framantam foarte bine pana obtinem cea mai simpla si gustoasa coca raw vegan.
Intindem aceasta coca pe o folie de celofan sub forma unui dreptunghi cu dimensiunile de 20 x 10 cm si groasa de 1 deget.
Macul il rasnim si pe el foarte bine, il combinam cu mierea, pudra de cacao, stafidele aurii sau brumarii, coaja rasa de portocala si putina apa ( daca este cazul) pentru a obtine o crema putin fluida, usor de intins peste foaia de baza.
Rulam cozonacul ( ajutandu-ne de folia de celofan); putem sa-l pudram cu nuca zdrobita ( optional) si pentru a se taia bine, recomandam a-l da la frigider pret de cateva ore.

Sursa: http://esentadesanatate.ro/?p=637

Reteta este simpla, iar la final, rezultatul va fi absolut delicios. Desigur, nu este ceea ce stiam ca este un cozonac… In bucataria raw vegan nimic nu mai este ceea ce stiam. E muuult mai bun… Mult mai bun in sensul mult mai sanatos !


Cred ca v-am trezit pofta de cozonac…Va doresc spor la framantat si pofta buna sau sa va fie de bine :!: :!: :!:



…iar in incheiere va rog sa cititi cateva versuri pline de talc…o poveste plina de invataminte cu parfum de cozonac…scrisa de Vasile Militaru

Nu mai spun prin ce-ntamplare, -
Intr-un lan de grau cu mac,
Se-ntalnira pe carare
Mamaliga de la tara cu boerul cozonac.
Nici nu mai arat anume
Ce necaz putea sa friga
Pe boerul zis pe nume,
Care, mandru ca un Riga,
Avea drept sau nu sa-si bata
Joc de-o biata
Mamaliga:
- Uite ce nerusinare fara margini! Ptiu, la dracul ! -
Zise, tantos, cozonacul, -
Mamaliga mea umila, tu ma faci sa-ti plang de mila !
Cum cand nu esti decat, vai:
Apa, sare si malai,
Ai curajul sa mai stai
In cararea mea pe plai ?!
Fiind galbena ca luna,
Ti-ai inchipuit, nebuna,
Ca poti fi cu mine, una ?
Si-ntr-o clipa cozonacul, cu albus de ou la gura,
Spuse cate bunuri scumpe are-n dulcea lui faptura,
Incheindu-si cuvantarea cu dispret, ba si cu ura:
- Astfel, mamaliga lata, oricum ai cata s-o-ntorci,
E-n zadar, ca tu, sarmano, buna esti doar pentru porci.
- Minti ! - sbucni un glas alaturi,
Dintr-un lan inalt de maturi -
Si-un flacau cu fata para, ca o floare-a macului,
Veni-n graba, sa raspunda astfel cozonacului:
- De-ai avea un dram de minte,
Cozonacule, zevzece,
Mamaligii, -calda-rece, -
Nici macar pe dinainte
Nu i-ai trece !
Caci, sa stii: din cata lume-i pe pamant - norod sarac -
Nici un ins, de cand e veacul, n-a trait din cozonac,
Dar sunt mii si milioane, cari, prin mine azi iti striga:
La o parte, cozonace, noi traim din mamaliga !



…si fie ca Magia sarbatorilor de iarna sa va invaluie in tot anul care a venit :!:



Din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, cu unele modificari la umpluturi.


Ingrediente pentru 2 cozonaci mari

Aluat
-100 g + 900 g faina
-200 ml + 400 ml lapte, caldut
-8 galbenusuri
-60 g drojdie proaspata / 20 g drojdie uscata
-200 g zahar tos
-coaja rasa de la 1 lamaie
-coaja rasa de la 1 portocala
-1 plic zahar vanilat
-50 ml ulei
-20 ml rom sau coniac
-100 g + 100 g unt, topit si doar caldut
-1 lingurita rasa sare

Umplutura 1
-4 albusuri
-200 g zahar tos
-15 ml rom sau coniac ( 1 lingura plina)
-350 g nuca macinata

Umplutura 2
-150 g mac, macinat
-50 g stafide
-2 linguri rom
-4 linguri miere
-coaja rasa de portocala / lamaie
-400 g nutella
-2- 3 linguri lapte ( la nevoie)

Pentru finisat
-1 galbenus, usor batut cu 1 lingura lapte caldut
-zahar brun

Preparare

Pregatiti tavile de cozonac: puneti hartie de copt, in asa fel incat sa imbracati si marginile, iar hartia sa depaseasca cu 1-2 cm buza tavii.

Aluat
Opariti intr-un castron 100 g faina cu 200 ml lapte clocotit si amestecati repede si energic pana se desfac toate cocoloasele, apoi rasfirati putin compozitia sa se racoreasca mai repede
Separat, alifiati drojdia cu 1 lingura zahar si combinati cele doua compozitii dupa ce aluatul oparit este aproape rece.
Acoperiti maiaua si lasati sa creasca, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul.

* Oparirea unei parti de faina are ca scop mentinerea moale a cozonacului mai mult timp.

Intre timp, frecati 1 min galbenusurile cu sarea ca sa-si invioreze culoarea.
Adaugati zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, zaharul vanilat, romul (coniacul), uleiul si 100 g unt topit ( caldut) si amestecati bine cu lingura de lemn.
Turnati maiaua crescuta peste amestecul cu galbenusuri, apoi restul de lapte caldut ( 400 ml) si omogenizati bine.
Adaugati restul de faina cernuta ( 900 g) si framantati aluatul 15- 20 min sau pana se desprinde de vas si mana.

* Nu fiti tentati sa puneti mai multa faina decat cea prevazuta in reteta, decat maxim 1- 2 linguri; aluatul va fi la inceput mai moale si cleios, dar dupa timpul de framantare va deveni elastic si se va desprinde usor de mana.

Puneti restul de unt topit, caldut ( 100 g) si incorporate-l in aluat.

* ATENTIE ! nu prin framantare ci prin impaturire. Aduceti aluatul dinspre margini spre mijloc, apasand cu dosul palmei, radicand treptat din partile laterale ca sa se desprinda de vas; in felul acesta veti forma straturile cozonacului.

Acoperiti vasul cu mai multe servete si lasati sa creasca aluatul 30- 60 min, in loc cald, fara curenti de aer rece sau pana ce isi dubleaza volumul.
Aprindeti focul la cuptor si lasati sa se incinga bine, cel putin 30 min.

Umplutura 2
Lasati stafidele 30 min la inmuiat in rom. Scurgeti bine.
Separat, turnati apa clocotita peste macul macinat cat sa-l acopere si lasati-l la inmuiat cca 30 min, apoi scurgeti foarte bine.
Puneti intr-un vas mierea, coaja de portocala, stafidele si lasati pe foc mic pana ce mierea este topita.
Adaugati macul scurs si fierbeti la foc foarte mic cca 10 min, amestecand des ( consistenta umpluturii trebuie sa fie densa si omogena). Lasati la racit.
Inglobati nutella, 2-3 linguri de lapte ( dupa caz, daca umplutura nu este destul de moale cat sa poate fi intinsa peste aluat) si omogenizati bine. Dati deoparte.

Umplutura 1
Bateti spuma tare albusurile, adaugati treptat si in reprize zaharul si bateti de fiecare data pana se topeste zaharul.
Impreuna cu prima cantitate de zahar pusa, adaugati si romul (coniacul) care va umfla spuma albusurilor si va ajuta zaharul sa se dizolve mai repede.
La sfarsit, inglobati nuca macinata, amestecand cu o spatula, usor, prin rasturnare, de jos in sus. Lasati in asteptare.

Luati ½ din cantitatea de aluat crescut, pastrand restul in vasul invelit.
Intindeti pe masa de lucru infainata 2 foi dreptunghiulare de 3- 4 cm grosime si cu o latura cat lungimea tavii folosite, intai cu palma, prin presare usoara, apoi cu sucitorul.

* Intindeti aluatul numai de la mijloc spre margini fara sa ridicati aluatul de pe masa.

Repartizati peste ficare foaie gramajoare din umplutura 1 ( de nuca) si intindeti-o uniform pe toata suprafata.
Rulati foile lejer, sub forma de sul, pe latura egala cu lungimea tavii si sigilati bine capetele.

Procedati la fel cu aluatul ramas, doar ca folositi umplutura 2 ( de mac cu nutella).

Luati doua suluri, unul cu umplutura cu nuca si altul cu umplutura cu mac si nutella si rasuciti-le lejer, sigiland capetele.
Transferati cozonacul de pe masa in tava cu o miscare rapida, de rostogolire, avand grija ca imbinarea sa fie pozitionata in jos.

* Aluatul trebuie sa ocupe doar ½ din volumul formei.

Procedati identic cu cealalta 2 suluri.
Lasati la crescut10- 20 min, in loc cald, fara curenti de aer rece sau pana ce aluatul a umplut forma.
Ungeti cu galbenus usor batut cu 1 lingurita de lapte caldut.
Dati la cuptorul incins pentru circa 10 min, la 200 grade, apoi inca 40- 50 min, la 180 grade.

* Nu deschideti usa cuptorului in primele 30 min si nu uitati sa reduceti focul dupa primele 10 min pentru a se patrunde cozonacii in interior, fara sa se arda la suprafata.

Luati tava din cuptor, lasati sa se racoreasca 5 min, apoi scoateti cozonacii din forma.
Lasati cozonacii pe un gratar, culcati pe lateral pentru ca aluatul pufos sa nu se preseza, acoperiti imediat cu servet gros si lasati in bucatarie pana la racirea completa.
Pastrati apoi la rece, inveliti in servet de panza si introdusi in punga de naylon.

Serviti feliat, doar dupa racirea completa.
Fişiere ataşate
cimg3853.jpg
cimg3853.jpg (105.76 KiB) Vizualizat de 4177 ori
cimg3854.jpg
cimg3854.jpg (97.56 KiB) Vizualizat de 4177 ori
cimg3855.jpg
cimg3855.jpg (113.94 KiB) Vizualizat de 4177 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 04/01/2015 06:12

Lucia, minunata postare, mi-e drag sa citesc de fiecare data randurile tale alese cu grija.
Cozonacul e exact pe gustul meu, deobicei il prefer pe cel cu mac, aici insa nu se poate refuza combinatia echilibrata dintre nuca si mac.

:hug: :love: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 04/01/2015 06:16

Cozonacul este preferatul meu,iar al tau arata minunat! =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 04/01/2015 06:20

minunat =D> =D> :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 04/01/2015 09:21

Lucia, foarte interesanta istoria cozonacului. Si reteta deasemenea!
Imi plac cozonacii cu multa umplutura ! =D> =D> =D>

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 05/01/2015 07:19

Lucia super reteta !! o sa fac si eu dupa ea data viitoare ( poate totusi nu astept pastele sau craciunul si ma mobilizez :lol: )

:hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 05/01/2015 04:55

yafa scrie:Lucia, minunata postare, mi-e drag sa citesc de fiecare data randurile tale alese cu grija.
Cozonacul e exact pe gustul meu, deobicei il prefer pe cel cu mac, aici insa nu se poate refuza combinatia echilibrata dintre nuca si mac.

:hug: :love: :flower:


Yafa draga, incerc pe cat posibil sa nu postez doar " retete seci "... cu fiecare informatie adaugata, ori cat de mica este ea ca intindere, nu avem decat de castigat :peace: :peace:

Intr-adevar, acest cozonac este minunat...pufos, aromat...merita incercata reteta :!:

Multumesc :master: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 09/01/2015 07:57

Danieluta,

Alejoe,

Va multumesc :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/01/2015 01:49

Super cozonacul Lucia....umplut cu mac si nuci...impreuna chiar nu am mancat pana acum . Vreau si eu sa-l fac. :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/01/2015 07:49

biaskitchen scrie:Lucia, foarte interesanta istoria cozonacului. Si reteta deasemenea!
Imi plac cozonacii cu multa umplutura ! =D> =D> =D>


Multumesc :master: :master: :master:

Si noua ne plac cozonacii cu multa umplutura :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori