Condimente folosite la mancare .. in general

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Antonela72
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 02/05/2006 11:54
Localitate: Baia Mare

Condimente folosite la mancare .. in general

Mesajde Antonela72 » 02/05/2006 01:06

As dori sa stiu cam ce condimente se folosesc in general ... adica pentru fiecare tip de mancare (pe baza de carne, legume, stiu eu .. zarzavaturi) cam ce condimente se folosesc!!! Se pot pune mai ulte condimente sau este recomandata in general folosirea doar a unui condiment!!! Eu in general pun mai multe condimente... le cam amestec si gustul uneori la mancare iese cam ciudat :) . Deci.. va rog.. ajutati-ma!!

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 02/05/2006 02:04

depinde cum iti place sa mananci.., cum te-ai obisnuit de acasa..

de exemplu, eu la fasolea iahnie sau la ciorba de fasole pun sigur frunza de dafin(cam doua frunze pentru 5 portii de mancare). nu pun alt condiment. sigur, mai pun si sare.

la mancarea de mazare cu carne(de pui sau de porc) pun decat sare, marar si o linguritza rasa de zahar.

la fripturile pe care le fac la cuptor(carne, cartofi) pun sigur sare, piper(un amestec de piper), uneori pun si o frunza de dafin si uneori unul sau doi catei de usturoi. unele fripturi de carne(fara leguime) merg cu vin rosu, altele cu vin alb(un pahar adaugat inainte cu 20 minute de a scoate friptura din cuptor).

la varza calita, eu pun numai boabe de piper si sare. unii pun cimbru.

la sarmalele cu varza acra(in carnea tocata), pun numai piper negru , sare si dafin. altii pun si cimbru in tocatura iar altii pun cimbru peste sarmale. depinde de gust.

Antonela72
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 02/05/2006 11:54
Localitate: Baia Mare

mersi... mult pentru lamuriri.. dar mai cer:))))

Mesajde Antonela72 » 02/05/2006 02:45

Eu am incercat de exemplu la pui la cuptor: in pui:patrunjel, usturoi, tarhon, dafin mult, pe deasupra puiului maghiran si rozmarin!!! A iesit ff gustos!!!
Acuma sunt la faza de inceput in ale mancarii si chiar nu stiu, ca am ff multe condimente si stiu ca in general dau un gust mancarii bun!! De exemplu nu stiu ce se pune in orez, in fasole verde, in cartofi, in supe in general..... daca poti te rog sa-mi mai spui!!!!

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 02/05/2006 03:38

- ciorba de cartofi - frunze de telina
- ciorba de fasole - busuioc si dafin
- ciorba de pastai: usturoi si patrunjel
- ciorba de varza: marar
- ciorba de perisoare: tarhon(eu nu fac dar unde am mancat asa era cea mai buna)
- ciorba de legume: leustean sau telina sau numai patrunjel
- supa de pui: patrunjel si normal zarzavaturi la fierbere

- la orez pun sare, piper, sofran(pentru culoare) sau un mix de rosii+ceapa+usturoi+piper
- la varza acra: cimbru, dafin si chimen
- la mancare de ceapa: salvie
- ciuperci: usturoi, cimbru, marar sau patrunjel

- la carne de porc: usturoi si cimbru sau usturoi si salvie
- carne de miel: rozmarin sau cimbru si usturoi
- ficat: rozmarin si putin cimbru

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Re: mersi... mult pentru lamuriri.. dar mai cer:))))

Mesajde cara » 02/05/2006 03:48

Antonela72 scrie:Eu am incercat de exemplu la pui la cuptor: in pui:patrunjel, usturoi, tarhon, dafin mult, pe deasupra puiului maghiran si rozmarin!!! A iesit ff gustos!!!
Acuma sunt la faza de inceput in ale mancarii si chiar nu stiu, ca am ff multe condimente si stiu ca in general dau un gust mancarii bun!! De exemplu nu stiu ce se pune in orez, in fasole verde, in cartofi, in supe in general..... daca poti te rog sa-mi mai spui!!!!


in orez (pilaf) eu pun numai boabe de piper negru(8 boabe la un pilaf de 4 portii).

la fasolea pastai(galbena sau verde) pun patrunjel, doi catei de usturoi taiati rondele(in ultimele 10 minute) si sare.(nu mai mentionez ceapa pe care o calesc in mod normal la inceput).

in supe, in constanta, orasul din care sunt eu, nu se prea pun condimente.
se pun legumele clasice: ceapa uscata, morcov, patrunjel(radacina), telina, rosii foarte coapte(taiate felii sau bucati mai mici). la sfarsit se adauga patrunjel verde taiat. pentru a da mai mult gust poti adauga o lingurita de vegeta sau de knorr
**galustele din supa se fac din un ou batut bine, sare(o lingurita rasa),o lingura de ulei, un varf de cutit de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie, gris incorporat lent(in ploaie). se amesteca cu o lingura pana se face un aluat care sa nu curga dar nici sa fie vartos(ca mamaliga). galustele se adauga in supa care clocoteste, dupa ce legumele au fiert deja, cu o linguritza pe care o introdcem in supa, inainte de a lua fiecare galusca. dupa ce galustele s-au ridicat la suprafata supei, se pune deasupra fiecarei galuste o lingurita de apa rece(ca sa se fragezeasca)

la borsuri/ ciorbe, zarzavatul e cam acelasi. in plus mai pui ardei verde taiat cubulete, dovlecel(in funtie de gust si preferinte). la ciorbe se pune bors proaspat sau praf(gasit in comert) si leustean verde. la unele ciorbe se pune si praf de piper negru.


au propus fetele si baietii de pe site multe, multe retete.
daca ai timp, citeste, ai sa gasesti multe raspunsuri .

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 02/05/2006 04:11

Se gasesc i magazine amentecuri de condimente pentru diverse preparate.Dintre cele testate de mine si care ni-au si placut:
-condiment pt. fasole (uscata)-f.f. bun si la ciorba si la iahnie;
-condimene pt. pilaf-f. bun;
-condimente pt. peste-idem;
-condimente pt.carne de miel;
de curcan;
tocata;

sarmale;
carnati.
-condimente pt. paste;
-comdimente pt.pizza.
Nu mi-a placut condimentul pt. cartofi.
In rest, si eu folosesc aceleasi combinatii scrise de Ioana si cara.
Nu uita mararul la varza(la supa de varza mai ales,asta pt. ca esti in Ardeal!

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 02/05/2006 04:41

**miha, poate postezi undeva reteta la supa de varza(as vrea sa o incerc si eu)

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 02/05/2006 06:30

cara, eu o fac exact ca si ciorba de fasole pe care am postat-o.

adica pun varza cu sare la fiert, cand se inmoaie adaug ingrosala(facuta la fel), apoi adaug smantana si bulion si la sfarsit marar. Merge la fel si fara smantana.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 02/05/2006 07:38

merci, Ioana. o sa fac si eu in premiera :)
si urmeaza sa incerc si tortul de mere :) :hug:

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 02/05/2006 08:09

nu ai mai facut ciorba de varza cu smantana? sau ai facut doar ciorba acra(cu bors sau bulion)?


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori