Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

nastasia_m
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 06/10/2012 11:55

Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde nastasia_m » 09/10/2015 09:36

Pentru a mentine cat mai proaspete alimentele le pun in pungute si apoi in congelator.De exemplu toata iarna am verdeata pentru ca o pun in pungute la congelator si isi pastreaza toate proprietatile.

iulianahuidu
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 09/10/2015 12:08

risipa de alimente

Mesajde iulianahuidu » 09/10/2015 12:26

Intr-adevar este o mare problema cu alimentele sau mancarea gatita aruncata de aceea eu am sa va impartasesc din experienta mea. Mancarea gatita care nu o mancam cel tarziu a doua zi o pun in borcane de sticla pe care le pun 10 minute la sterilizat apoi la tin la beci sau in debara iar atunci cand mai am pofta le desfac si sunt extraordinar de gustoase si te scapa si de un stres atunci cand nu ai timp sa gatesti.

Avatar utilizator
deyutzky
Incepator
Mesaje: 16
Membru din: 22/05/2012 07:14

Super concurs!

Mesajde deyutzky » 09/10/2015 12:27

De regula cumpar produse in cantitati mici, cat sa-mi ajunga pentru ceea ce vreau sa gatesc. Doar vara cumpar mai multe fructe(zmeura, mure, capsuni) din care fac gem, dulceata, compot...iar o parte din ele imi place sa le congelez separat, fruct cu fruct, pentru a nu se lipi intre ele si pentru a-si pastra forma frumoasa. Le spal, le pun pe niste servetele la scurs, apoi le pun una langa alta intr-o tava curata si uscata. Dau tava la congelator cateva ore, apoi transfer fructele in caserole.
Albusurile ramase le congelez si le folosesc atunci cand am nevoie (pentru prajituri in general).

Avatar utilizator
lili118
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 09/10/2015 10:14

Stop risipei alimentare

Mesajde lili118 » 09/10/2015 01:58

Daca imi raman legume, le pun in pungute si le depozitez in congelator sa le am la ciorbe; daca am fructe le fac compot sau unele le pun la congelator. Carnea si carnatul se poate pune la congelator sau o prajesc si o pun in borcane in untura.

lore21
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 18/07/2010 01:02

Concurs - STOP risipei alimentare

Mesajde lore21 » 09/10/2015 03:51

Legumele le congelez in pungute cat am nevoie pt a gati , odata. fructele le pastrez in congelator pt prajiturasi inghetata, iar in compot pt consum ca atare .
Incerc sa gatesc in asa fel incat sa consumam de 2 ori din acelas fel de maincare, fara se ne plictism de acel fel sau sa trebuiasca aruncat ceva. :)

adrianabita
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 12/10/2012 02:54

Mesajde adrianabita » 09/10/2015 11:48

In general ceea ce e in plus ,legume ,carne chiar si fructe ,daca sunt prea multe incerc sa le congelez ,asta pt ca nu am un aparat de vidare si astfel le pot folosi ulterior .Legumele le tai cubulete sau fasi depinde ,fructele cubulete si le folosesc pt prajituri sau cu iaurt pt cel mic ,carnea o tai si o pun in porti cat sa imi ajunga pt o mancare.Mancare fac de pe o zi pe alta dar daca ramane o pun in caserola si se mananca a doua zi

cristinasece
Incepator
Mesaje: 6
Membru din: 12/09/2015 11:34

Un concurs interesant

Mesajde cristinasece » 10/10/2015 04:52

Eu cumpăr alimente pentru maxim 2-3 zile pe care le păstrez în frigider . Încerc să păstrez alimentele în ambalaje corespunzătoare pentru a nu se altera. De exemplu: ciupercile le țin în pungi din hârtie , țelina și salata ambalate în folie.

Avatar utilizator
gicuta69
Incepator
Mesaje: 158
Membru din: 19/05/2014 09:22
Localitate: BUCURESTI

Re: Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde gicuta69 » 15/10/2015 07:39

admin scrie:Dragii nostri,

Stiati ca la nivel European se arunca anual in jur de 89 de milioane de tone de alimente si peste 2 miliarde tone sunt aruncate la gunoi anual in intreaga lume?
Intre 30 şi 50% din productia alimentara a planetei nu ajunge niciodata in farfuriile consumatorilor.
Cu toate acestea, potrivit ONU, 11% din populatia lumii lupta in continuare pentru a-si asigura alimentatia.
In fiecare an, pe 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi in care merita sa ne gandim cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Cu aceasta ocazie vrem si sa demonstram ca exista multe optiuni simple prin care putem face economie, prin care putem pastra alimentele mult mai mult timp proaspete si sa nu le mai aruncam.
Astfel, va invitam sa participi alaturi de noi la un CONCURS initiat de Reteteculinare.ro si FoodSaver, brand foarte cunoscut la nivel international pentru gama de produse de vidare si accesorii, acum prezent si in Romania.

In ce consta concursul:
Pana pe 15 octombrie 2015, scrieti intr-un comentariu* in acest topic din forum modalitatile folosite de voi pentru mentinerea prospetimii pentru mai mult timp sau pentru conservarea acestora in general si puteti castiga PREMII de la FoodSaver si partenerii Reteteculinare.ro:
Premiul I – Aparat de vidat alimente Food Saver
Premiul II – Set de condimente Fuchs
Premiul III – Invitatie dubla la filmul “Super Chef” (30 octombrie 2015) - film distribuit de Forum Film Romania, a carui premiera va avea loc in aceasta luna
Premiile vor fi acordate prin tragere la sorti. Cei 3 castigatori vor fi anuntati pe 16 octombrie, de Ziua Mondiala a Alimentatiei.

*Atentie! Participa la tragerea la sorti doar comenatariile scrise in acest topic din forumul Reteteculinare, din contul de utilizator.

Asteptam cu drag sa aflam trucurile voastre despre cum poti pastra alimentele mai mult timp!

Haideti sa invatam unii de la altii si sa spunem STOP risipei alimentare!

Mult success! :flower:

Carnea o pastrez in congelator la-18 grade :o portionez ,o spal ,o las la scurs si o asez in pungi .Inainte de a pune pungile in congelator le etichetez cu data si continut .Cand vreau sa gatesc , las carnea la dezgetat in frigider.
Fasolea verde curatata si spalata o oparesc ,o las la scurs si racit si o pun in pungi in congelator.
Ardeiul gras, telina ,pastarnacul si dovleceii spal ii tai cubulete si ii pastrez in pungi in congelator.
Frunzele de leustean, marar si patrunjel, spalate si zvantate le toc si le pun in pungute in congelator.
Salamul il pastrez maxim patru zile in frigider ungand partea taiata cu unt.
Carnatii ii pastrez in frigider infasurati in hartie alimentara.
Morcovii ii asez intr-un borcan mare (5 l) iar deasupra borcanului pun o strachina cu apa.
Rosiile le pastrez in bucatarie intr-o ladita. Le spal doar atunci cand le consum.
Ciupercile le pastrez cateva zile in frigider intr-o punga de hartie.
Gicuta

ionelaburdeti
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 11/10/2015 06:28

Re: Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde ionelaburdeti » 16/10/2015 12:28

1. De obicei gătesc carne proaspăta, refrigerată pe care o păstrez in frigider un timp scurt. Carnea (in special mușchi) o acoper foarte bine pentru a preveni fenomenul de oxidare. Daca carnea se oxidează, se schimba culoarea, se face verzuie. In cazul in care folosesc carne congelată si ramane o anumită cantitate evit sa o recongelez. 2. Fructele perisabile (căpșuni, zmeura, cireșe) le congelez in caserole in care adaug un sirop alcătuit din apa si zahăr. Siropul are rolul de a păstra cat mai bine fructele intacte si astfel se evita pierderile care au loc in urma congelarii/decongelarii. 3. Pe timp de iarna folosesc ierburi aromate si doresc sa isi păstreze proprietățile cat mai bine, de aceea formez cubulețe cu diferite ierburi in care adaug ulei de măsline si le congelez. In momentul in care gătesc ciorbe sau alte preparate folosesc cubulețe. Mulțumesc!


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori