Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
admin
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 332
Membru din: 23/06/2005 02:13

Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde admin » 07/10/2015 02:42

Dragii nostri,

Stiati ca la nivel European se arunca anual in jur de 89 de milioane de tone de alimente si peste 2 miliarde tone sunt aruncate la gunoi anual in intreaga lume?
Intre 30 şi 50% din productia alimentara a planetei nu ajunge niciodata in farfuriile consumatorilor.
Cu toate acestea, potrivit ONU, 11% din populatia lumii lupta in continuare pentru a-si asigura alimentatia.
In fiecare an, pe 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi in care merita sa ne gandim cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Cu aceasta ocazie vrem si sa demonstram ca exista multe optiuni simple prin care putem face economie, prin care putem pastra alimentele mult mai mult timp proaspete si sa nu le mai aruncam.
Astfel, va invitam sa participi alaturi de noi la un CONCURS initiat de Reteteculinare.ro si FoodSaver, brand foarte cunoscut la nivel international pentru gama de produse de vidare si accesorii, acum prezent si in Romania.

In ce consta concursul:
Pana pe 15 octombrie 2015, scrieti intr-un comentariu* in acest topic din forum modalitatile folosite de voi pentru mentinerea prospetimii pentru mai mult timp sau pentru conservarea acestora in general si puteti castiga PREMII de la FoodSaver si partenerii Reteteculinare.ro:
Premiul I – Aparat de vidat alimente Food Saver
Premiul II – Set de condimente Fuchs
Premiul III – Invitatie dubla la filmul “Super Chef” (30 octombrie 2015) - film distribuit de Forum Film Romania, a carui premiera va avea loc in aceasta luna
Premiile vor fi acordate prin tragere la sorti. Cei 3 castigatori vor fi anuntati pe 16 octombrie, de Ziua Mondiala a Alimentatiei.

*Atentie! Participa la tragerea la sorti doar comenatariile scrise in acest topic din forumul Reteteculinare, din contul de utilizator.

Asteptam cu drag sa aflam trucurile voastre despre cum poti pastra alimentele mai mult timp!

Haideti sa invatam unii de la altii si sa spunem STOP risipei alimentare!

Mult success! :flower:
Fişiere ataşate
spune_stop_risipei_alimentare_rc.jpg
spune_stop_risipei_alimentare_rc.jpg (70.34 KiB) Vizualizat de 3344 ori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 08/10/2015 12:34

Interesant concursul! Succes tuturor! :flower:
MIKI

adrianas18
Incepator
Mesaje: 8
Membru din: 08/10/2015 02:25

Re: Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde adrianas18 » 08/10/2015 03:16

pentru ca nu am un aparat de vidat, eu obisnuiesc sa cumpar alimente in cantitati mici, cat sa ne ajunga pentru 2-3 zile... e adevarat ca este mai "expensive" dar inca nu mi-am luat acest tip de aparat... cat despre conservarea pe termen lung, folosesc in mod intensiv congelatorul, in care pun alimente ambalate in pungi alimentare :)

Avatar utilizator
byaralu
Incepator
Mesaje: 5
Membru din: 08/10/2015 03:49
Localitate: brasov

frumos concurs

Mesajde byaralu » 08/10/2015 03:53

Evit sa arunc mancarea,cand ramane din mancarea gatita o pun in caserole si le las in frigider.Gatesc pentru 1-2 zile nu mai mult.
Carnea o sectionez in bucati si le pun in pungi diferite in congelator,la fel si legumele daca imi raman cand prepar o ciorba,le tai cubulete ,le pun intr-o punguta si le dau la congelator.
Mi-ar fi util un aparat de vidat.

dyadya
Incepator
Mesaje: 41
Membru din: 08/10/2015 07:37

Risipa

Mesajde dyadya » 08/10/2015 08:03

De cand am inceput sa gatesc efectiv in bucataria personala, am invatat sa ma organizez astfel incat sa obtin rezultate optime. Atat in ceea ce priveste gatitul, cat si in ceea ce priveste finantele :)
Intotdeauna cand cumpar carne (de orice fel) o portionez si o spal foarte bine, dupa care o pun in pungute mici si o pastrez la congelator maxim 3-4 saptamani. Prefer pachete mai mici, asa gatesc exact cat imi este necesar. Nu am recongelat niciodata alimentele, fiind total impotriva acestei practici.
Atunci cand gatesc, legumele le toc separat, astfel ca le pot sorta usor si in cazul in care sunt in cantitate prea mare, le pun in pungute si le pastrez la congelator pana cand imi sunt necesare. De obicei, nu le pastrez mai mult de doua zile. Gatesc foarte des, in cantitati mici.
In cazul in care raman branzeturi le folosesc pentru placinte sau tarte cu diverse umpluturi (dovlecei, ciuperci, carne de pui etc).
Preparate consumam foarte rar, iar atunci cand se intampla sa le avem, le folosesc pentru pizza.
Fructele nu reusesc sa se risipeasca, nu au timp!
Painea in schimb, o pastrez pentru catelusi.

Avatar utilizator
oanachis79
Incepator
Mesaje: 4
Membru din: 08/10/2015 02:57

Concurs Spune Stop risipei alimentare

Mesajde oanachis79 » 08/10/2015 08:04

Folosesc caserole cu capac pentru mancarea gatita,ouăle crude rezistă o lună, cele fierte o săptămînă,albuşul de ou sau ouăle bătute pot fi congelate şi ţinute la rece chiar şi un an. albuşurile şi gălbenuşurile separate trebuie aruncate din frigider după 3-5 zile. ouăle crude rezistă o luna,bananele le pastrez in frigider invelindu-le codita in folie,ceapa verde ramane proaspata congeland-o in recipient de plastic,pîinea feliată poate fi păstrată la temperatura camerei, pentru că are stabilizatori,pîinea din cereale integrale se ţine în frigider pentru că uleiurile naturale din cereale o pot face să rancezească,.

Avatar utilizator
lulu13
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 09/11/2011 07:13
Localitate: Galati

Re: Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde lulu13 » 09/10/2015 07:14

admin scrie:Dragii nostri,

Stiati ca la nivel European se arunca anual in jur de 89 de milioane de tone de alimente si peste 2 miliarde tone sunt aruncate la gunoi anual in intreaga lume?
Intre 30 şi 50% din productia alimentara a planetei nu ajunge niciodata in farfuriile consumatorilor.
Cu toate acestea, potrivit ONU, 11% din populatia lumii lupta in continuare pentru a-si asigura alimentatia.
In fiecare an, pe 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi in care merita sa ne gandim cat de mare este risipa de alimente la nivel international.
Cu aceasta ocazie vrem si sa demonstram ca exista multe optiuni simple prin care putem face economie, prin care putem pastra alimentele mult mai mult timp proaspete si sa nu le mai aruncam.
Astfel, va invitam sa participi alaturi de noi la un CONCURS initiat de Reteteculinare.ro si FoodSaver, brand foarte cunoscut la nivel international pentru gama de produse de vidare si accesorii, acum prezent si in Romania.

In ce consta concursul:
Pana pe 15 octombrie 2015, scrieti intr-un comentariu* in acest topic din forum modalitatile folosite de voi pentru mentinerea prospetimii pentru mai mult timp sau pentru conservarea acestora in general si puteti castiga PREMII de la FoodSaver si partenerii Reteteculinare.ro:
Premiul I – Aparat de vidat alimente Food Saver
Premiul II – Set de condimente Fuchs
Premiul III – Invitatie dubla la filmul “Super Chef” (30 octombrie 2015) - film distribuit de Forum Film Romania, a carui premiera va avea loc in aceasta luna
Premiile vor fi acordate prin tragere la sorti. Cei 3 castigatori vor fi anuntati pe 16 octombrie, de Ziua Mondiala a Alimentatiei.

*Atentie! Participa la tragerea la sorti doar comenatariile scrise in acest topic din forumul Reteteculinare, din contul de utilizator.

Asteptam cu drag sa aflam trucurile voastre despre cum poti pastra alimentele mai mult timp!

Haideti sa invatam unii de la altii si sa spunem STOP risipei alimentare!

Mult success! :flower:

Avatar utilizator
lulu13
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 09/11/2011 07:13
Localitate: Galati

Re:Concurs: Spune STOP risipei alimentare

Mesajde lulu13 » 09/10/2015 07:46

Pentru ca locuiesc la bloc si nu avem animale care sa manance resturile de mancare,m-am obisnuit ca sa gatesc putin si des;si totusi daca se intampla,reinventez o alta reteta,cum am facut in aceste zile cu o friptura rece,i-am adaugat un sos de rosii,paste fierte si a rezultat ceva delicios.
Carnea cumparata o portionez in pungi mici pentru o singura folosire,de asemenea si legumele care sunt in plus,le tai cubulete le amestec si la fel le pun in pungi la congelator iar cele care necesita oparire(pastai,conopida e.t.c.),le oparesc apoi le pun in pungi
Multumim pentru concurs!

bleotumacrina
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 09/10/2015 08:36

Mesajde bleotumacrina » 09/10/2015 08:37

Am doua trucuri pentru paine:primul dintre acestea consta in depozitarea painii in plus in congelator. Daca vrei sa te bucuri de paine proaspata tot timpul, temperaturile scazute din congelator vor ajuta la stoparea modificarilor moleculelor de amidon, astfel ca painea nu se va invechi prea curand. Un alt secret este sa o consumi imediat dupa decongelare.
Al doilea truc pentru a avea in casa paine proaspata mai mult timp este introducerea unei tulpini de telina in punga de paine. Aceasta va preveni uscarea painii si ii va mentine textura si prospetimea mai mult timp. Carnea,fructele ,legumele le congelez in pungute mici cu cantitatea pe care o folosesc o singura data.Lasati carnea la dezghetat in frigider, si nu pe blatul de bucatarie in spatiu deschis. Astfel, impiedicati dezvoltarea bacteriilor in carne. Cand am fructe mai multe ,le sortez si din cele putin lovite fac gem cu fructoza . In frigider pastrez alimentele in sertare si rafturi asa cum este mentionat in instructiunile de utilizare a frigiderului.Astfel, branzaturile, iaurturile, untul se aseaza pe raftul de sus, unde temperatura ramene mereu constanta.
Mancarea gatita se aseaza pe raftul de mijloc, in timp ce fructele, cutiile de lapte, se aseaza pe raftul de jos, unde avem temperatura cea mai scazuta.
Verdeturile (spanacul, salata, sparanghelul) se pastreaza in sertarele frigiderului. Unele fructe si legume trebuie pastrate separat deoarece emit etilena, o substanta care accelereaza procesul de degradare a alimentelor.
In sertarul de jos se depoziteaza fructele si legumele. Placa din sticla le protejeaza de umezeala, de aceea este cel mai bine sa le asezam aici.
Usa frigiderului nu este un loc indicat pentru mentinerea prospetimii alimentelor (temperatura este mai ridicata). Putem aseza sucul de fructe, maioneza, mustarul, sosurile, muraturile.Si la mezeluri,branza incerc sa cumpar cantitati mici. Produsele le tin acoperite cu folie alimentare sau in cutii inchise ermetic .Foarte important este ca preparatele sa nu fie introduse calde in frigider,astfel nu creste temperatura in frigider.Verific permanent termenul de expirare al alimentelor preambalate, iar pungile desfacute pot fi inchise foarte bine cu ajutorul unor carlige.Ex:Cascavalul nu se va usca daca veti unge partea inceputa cu unt, inainte de depozitare la frigider.Un alt lucru de care sa tineti cont: temperatura in frigider trebuie mentinuta la 4 grade Celsius, iar in congelator la aproximativ -17 grade.
Trebuie sa avem in vedere faptul ca frigiderul nu trebuie umplut la refuz. Daca nu ramane macar putin spatiu intre alimente, alimentele se vor strica.

Nu uita, frigiderul trebuie curatat la fiecare doua saptamani, pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor.

dianabaran
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 09/10/2015 09:15

Mesajde dianabaran » 09/10/2015 09:17

Imi place sa mentin prospetimea alimentelor asa: pentru legume si fructe le tin in frigider, marar si patrunjel le pun in apa, painea o pun in folie alimentara, la fel si mancarea o acopar cu aceasta folie si dupa o pun la frigider.


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori