Coloranti naturali pentru ouale de Paste

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Coloranti naturali pentru ouale de Paste

Mesajde pupi » 27/04/2011 07:12

Imi fac si eu de lucru acuma si ma pun sa imi postez modul meu de a face ouale colorate pentru masa de Sf. Pasti....stiu ca mai sant o gramada de subiecte pe tema asta, dar luate in parte fiecare adauga un plus de informatie la cele stiute inainte...Eu am folosit doar frunze de varza, sfecla rosie, foi de ceapa si tumeric la vopsitul oualor. De regula bunica folosea papadia pentru a colora in galben, eu nu am mai avut flori de papadie si am "furat" idea Sabinei cu tumericul :wink:


oua albe ,frumoase cete 6 pentru fiecare culoare
1/2 capatana de varza rosie ( pentru culoarea albastra)
4-5 sfecle rosii( nuanta de roz)
foi de ceapa galbena( rosie) de la 1 kg ceapa( rosu- maroniu)
2-3 linfguri de tumeric( galben)


Ouale se spala, se sterg bine , se verifica sa nu mai aibe nici un fel de grasime sau impuritati pe ele.
In craticioare separate se aseaza cate un strat de varza rosie , in prima, foi de ceapa in a doua, sfecla curatata de coaja si feliata in cea de a treia si in a patra se pune apa cu cele 2-3 linguri de tumeric.
Se aseaza apoi in fiecare vas ouale, se acopera cu al doilea strat de frunze de varza, in cea cu varza, foi de ceapa in cea cu ceapa si restul de sfecla in cea cu sfecla. Pentru vasul cu tumeric , se adauga doar ouale in apa si gate. Se aprinde focul si se fierb ouale la o temperatura foarte mica pentru aproximativ 20 de minute.
Culoarea oualor , intensitatea culorii mai exact, va fi in functie de timpul in care le pastram in apa.
Foile de ceapa da o coloare foarte puternica oualor de aceia este bine sa le mai verificam din cand in cand ca sa nu obtinem o culoare maro inchis in locul celor frumoase rosu- maroniu
Dupe fierberea oualor se scot frunzele din vase , lasandu-le in continuare in apa in care au fiert, pentru o culoare mai intensa. Se scot apoi, se aseaza pe un gratar la scurs si uscat.
Ele vor avea un aspect destul de urat, vor fi mate si parca poroase( din cauza culorilor).
Dupa racirea lor, se va lua un servetel absorbant, se va imbiba in ulei si cu ajutorul lui, se vor sterge ouale...atentie mare cand umbalti cu ele sa nu le zgariati ca se va vedea urat dupa aceia.
Ouale sterse sub forma asta vor avea un aspect lucios, stralucitor, un colorit frumos. La decojire nu se va lua pe degete vopseaua
Fişiere ataşate
140 Paste 2011.jpg
140 Paste 2011.jpg (105.57 KiB) Vizualizat de 10047 ori
139 paste 2011.jpg
139 paste 2011.jpg (100.83 KiB) Vizualizat de 10047 ori
013 masa paste.jpg
013 masa paste.jpg (84.72 KiB) Vizualizat de 10047 ori
138 Paste 2011.jpg
138 Paste 2011.jpg (71.28 KiB) Vizualizat de 10047 ori
137 paste2011.jpg
137 paste2011.jpg (69.36 KiB) Vizualizat de 10047 ori
018 Paste 2011.jpg
018 Paste 2011.jpg (67.59 KiB) Vizualizat de 10047 ori
017 paste 2011.jpg
017 paste 2011.jpg (53.56 KiB) Vizualizat de 10047 ori
016 paste 2011.jpg
016 paste 2011.jpg (58.5 KiB) Vizualizat de 10047 ori
015 paste 2011.jpg
015 paste 2011.jpg (84.7 KiB) Vizualizat de 10047 ori
014 paste 2011.jpg
014 paste 2011.jpg (99.61 KiB) Vizualizat de 10047 ori
013 paste 2011.jpg
013 paste 2011.jpg (79.05 KiB) Vizualizat de 10047 ori
011 paste 2011.jpg
011 paste 2011.jpg (84.79 KiB) Vizualizat de 10047 ori
009 paste 2011.jpg
009 paste 2011.jpg (87.61 KiB) Vizualizat de 10047 ori
006 paste 2011.jpg
006 paste 2011.jpg (62.44 KiB) Vizualizat de 10047 ori
002 paste 2011.jpg
002 paste 2011.jpg (74.15 KiB) Vizualizat de 10047 ori
001 paste 2011.jpg
001 paste 2011.jpg (64.98 KiB) Vizualizat de 10047 ori
140 Paste 2011.jpg
140 Paste 2011.jpg (105.57 KiB) Vizualizat de 10047 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 27/04/2011 11:29

Ce frumos ti-au venit! Pentru culoarea galben se poate folosi si sofranul.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/04/2011 10:51

Nicoleta, mersi :hug: ...stiu de sofran dar ala e scump :( ...tumericul e mult mai ieftrin( nu suporta comparatie)......papadie nu am mai avut ca am pus-o toata la sirop :P

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 28/04/2011 02:32

Frumoase oua !!!!
:party: :party: :party:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 02/05/2011 08:03

superbe ouale =D> .. la anu' trebuie sa fac si eu cu varza ca tare mi-au placut ale tale ...

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 02/05/2011 09:20

Eu nu stiam decat de cojile de ceapa, noi pe alea le folosim, dar aplicam si plantute pe oua pt. model:)
Foarte interesanta ideea cu varza si sfecla, am sa o pun si eu in aplicare la anul. :flower: :flower: :flower:
Ale mele asa au iesit:
Fişiere ataşate
Picture 057 mic.jpg
Picture 057 mic.jpg (90.43 KiB) Vizualizat de 9914 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 02/05/2011 10:37

frumoase Iustina .. parca sunt de ciocolata

Avatar utilizator
jiustina
Incepator
Mesaje: 126
Membru din: 10/09/2010 05:04

Mesajde jiustina » 02/05/2011 12:19

crista scrie:frumoase Iustina .. parca sunt de ciocolata


Multumesc! :)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/05/2011 09:21

Thea, multumesc frumos....sant usor de facut si sanatoase, culori frumoase....nimic impotriva :wink: :hug: :pup: ...daca le faci la anul ai sa poti avea un proiect de "bucatarie" cu Sonia, sant sigura ca o sa ii placa :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/05/2011 09:22

Crista, multumesc frumos.....trebuiesc lasate in apa in care au fiert ceva mai mult ca sa prinda o nuanta mai puternica.....arata frumos pe masa de Paste :hug:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator