Coirba de burta

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cosmin9
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 10/06/2016 08:25

Coirba de burta

Mesajde cosmin9 » 10/06/2016 08:32

3 kg. burtă vită,
2 oase de vită cu măduvă,
1 ceapă,
3 morcovi,
2 pătrunjei,
1 ţelină mică,
piper boabe,
4 ardei iuĹŁi,
2 căpăţâni usturoi,
3 ouă,
3 linguri mari de muştar,
800 g. smântână,
2 l. lapte,
5 linguri făină albă,
piper măcinat,
sare,
vegeta,
oţet<br/><br/> Burta de vită se spală, se curăţă de bucăţile mai mari de grăsime şi se taie în bucăţi cam cât palma. Intr-o kuktă se pun cele 2-3 oase de vită cu măduvă, ceapa, 3 morcovi, 2 pătrunjei şi ţelina. La oasele cu măduvă se pune sare pe extremităţile unde măduva este în contact direct cu supa. Se mai adaugă câteva boabe de piper şi 2 ardei iuţi, după care se acoperă cu apă până la nivelul maxim admis de kuktă. Se pune la fiert şi după ce kukta începe să fluiere se mai fierbe la foc portivit încă o oră şi jumătate.
După acest timp se răceşte kukta, se scot separate bucăţile de burtă şi se filtrează printr-un ciur supa din oală. Lichidul obţinut se pune în oala de 10 litri. Legumele fierte şi oasele se aruncă. Măduva fiartă din oase se poate consuma pe pâine prăjită cu sare. Supa strecurată este baza ciorbei de burtă. Se lasă să se răcească şi între timp se taie bucăţile de burtă cu un cuţit ascuţit în feliuţe subţiri cam de 3 cm. lungime. După ce a fost tăiată burta feliuţe, se pune în oala de 10 l. cu supă. În acest moment, când supa nu este fierbinte, se freacă 3 gălbenuşuri de ou cu 3 linguri mari de muştar şi se diluează cu puţină supă. Acest amestec se pune în oala cu supă şi se amestecă şi va colora supa într-o culoare uşor gălbuie. După aceasta se pune oala pe foc, la fiert. Se face separate o îngroşală din cele 5 linguri de făină cu 400 g. smântână şi 1 l. lapte. Se amestecă făina cu smântâna şi apoi cu laptele, amestecând cu grijă să nu facă cocoloaşe. Când fierbe supa se adaugă această îngroşală şi se completează cu celălalt litru de lapte. Daca oala nu este chiar plină se mai poate completa şi cu apă fierbinte. Se lasă să fiarbă să se lege făina. În acest moment, după ce a fiert puţin făina cu laptele, consistenţa ciorbei trebuie să fie aşa ca un lapte mai gros. Aceasta este ciorba de burtă de bază.
Din acest moment trebuie doar să-i potrivim gustul. Se adaugă 3 linguri de vegeta, 1 linguriţă de piper măcinat, 4 linguri mari de oţet, oregano şi 2 ardei iuţi tăiaţi mărunt. Se fierbe încă vreo 5 minute şi se gustă. Acum se mai pot adăuga dacă este cazul: sare, piper, oţet sau ardei iute.
Se va curăţa un morcov mare şi se dă prin răzătoarea mică şi se va căli în puţin ulei până când devine moale şi colorează uleiul în portocaliu. Se va adăuga în ciorbă la sfârşitul fierberii. Îi va da o culoare mai portocalie ciorbei şi un gust uşor dulceag.
Se vor curăţa 2 căciulii mari de usturoi, se vor zdrobi cât mai mărunt şi se vor pune în ciorbă, înainte de a opri focul.
La final, când am luat ciorba de pe foc, se mai adaugă restul de 400 g. de smântână, care se amestecă bine.
După ce se gustă din nou, se mai poate adăuga puţin oţet. <br/><br/> A se servi intotdeauna fierbine.
Fişiere ataşate
img_7204.jpg
img_7204.jpg (66.66 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7205.jpg
img_7205.jpg (57.99 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7207.jpg
img_7207.jpg (59.75 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7208.jpg
img_7208.jpg (54.13 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7209.jpg
img_7209.jpg (67.91 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7210.jpg
img_7210.jpg (59.62 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7250.jpg
img_7250.jpg (46.79 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7251.jpg
img_7251.jpg (61.68 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7252.jpg
img_7252.jpg (66.24 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7253.jpg
img_7253.jpg (62.13 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7254.jpg
img_7254.jpg (77.84 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7255.jpg
img_7255.jpg (73.63 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7256.jpg
img_7256.jpg (61.88 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7257.jpg
img_7257.jpg (68.31 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7258.jpg
img_7258.jpg (71.8 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7259.jpg
img_7259.jpg (59.08 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7260.jpg
img_7260.jpg (58.12 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7261.jpg
img_7261.jpg (68.88 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7262.jpg
img_7262.jpg (58.46 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7263.jpg
img_7263.jpg (64.32 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7264.jpg
img_7264.jpg (66.86 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7265.jpg
img_7265.jpg (53.86 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7266.jpg
img_7266.jpg (63.78 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7267.jpg
img_7267.jpg (69.97 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7268.jpg
img_7268.jpg (64.91 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7269.jpg
img_7269.jpg (70.51 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7270.jpg
img_7270.jpg (76.68 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7271.jpg
img_7271.jpg (63.37 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7272.jpg
img_7272.jpg (55.69 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7273.jpg
img_7273.jpg (62.01 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7274.jpg
img_7274.jpg (60.15 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7275.jpg
img_7275.jpg (64.86 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7276.jpg
img_7276.jpg (63.88 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7277.jpg
img_7277.jpg (64.01 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7278.jpg
img_7278.jpg (73.3 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7279.jpg
img_7279.jpg (63.5 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7280.jpg
img_7280.jpg (77.21 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7281.jpg
img_7281.jpg (91.23 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7282.jpg
img_7282.jpg (81.07 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7283.jpg
img_7283.jpg (93.62 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7284.jpg
img_7284.jpg (65.72 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7285.jpg
img_7285.jpg (59.87 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7286.jpg
img_7286.jpg (78.64 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7287.jpg
img_7287.jpg (72.34 KiB) Vizualizat de 1652 ori
img_7288.jpg
img_7288.jpg (46.65 KiB) Vizualizat de 1652 ori

Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori