Ciorba de Burta cu Supa de Oase

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Ciorba de Burta cu Supa de Oase

Mesajde beccas » 06/01/2013 05:42

Pentru supa de oase:
1 os de vita
1 coada de vita
2 linguri otet de vin alb/rosu
1 radacina patrunjel
1 morcov
1/4 cana telina radacina
3 cateti de usturoi zdrobiti

Pentru ciorba:
1.5 kg burta prefiarta fara glazura
40 g unt sau untura
1 ceapa taiata foarte marunt
2 morcovi razaliti fin
3 catei de usturoi mici razaliti fin
1 lingurita cimbru verde sau 1/2 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita maghiran
1 lingura leustean
1 foaie de dafin
5 boabe de piper negru
piper proaspat macinat
sare de mare sau roz fina
300 g smantana (intre 20-30%)
3 galbenusuri de casa sau ecologice
1/2 lingura patrunjel verde taiat marunt

Intr-o cucta (cu capacitate de minim 6 l) puneti ingredientele pentru supa de oase. Completati cu 3.5-4 l apa in functie de cat de mare este osul si capacitatea cuctei dar sa nu treaca de 3/4. Puneti capacul, sigilati si puneti presiunea maxima. Cand indicatorul de presiune se ridica reduceti flacara pe minim. Lasati acestea sa fiarba o ora. Temporar verificati indicatorul sa fiti siguri ca aveti presiune indeajunsa.

Puneti apa intr-o oala si aduceti la fierbere. Curatiti burta de grasimi si spalati-o bine apoi fierbeti 10 minute. Strecurati si lasati sa se raceasca cateva minute. Curatati si spalati din nou aceasta razalind ambele suprafete cu un cutit. Intre timp aduceti din nou la fierbere o oala cu apa. Fierbeti burta inca 20 de minute. Strecurati si aruncati apa dupa care spalati aceasta din nou. Lasati deoparte.

Cand supa de oase este gata stingeti focul si nu deschideti pana cand indicatorul de presiune s-a lasat apoi strecurati aruncand legumele si oasele. Intr-o cratita caliti in unt ceapa, morcovul la foc mic 10-15 minute. Adaugati mirodeniile, usturoiul si asezonati. Caliti inca un minut apoi lasati deoparte. Transferati supa de oase strecurata intr-o oala impreuna cu morcovul si ceapa. In cucta puneti burta, boabele de piper, foaie de dafin si apa indeajunsa sa acopere acestea apoi fierbeti aceasta 17-20 de minute (urmati intructiunile de siguranta de la procesul supei se oase). Dupa ce ati scos burta si s-a racit taiati-o fidelute dupa plac apoi puneti-le in oala. Aduceti la fierbere, luati de pe foc si lasati deoparte 10-15 de minute. Luati din grasimea de deasupra. Intr-un bol cu galbenusurile si smantana turnati doua polonice de ciorba, amestecati bine apoi turnati peste aceasta. Ajustati asezonarea si adaugati patrunjelul.


*In functie de cat de groasa este burta pe care o aveti poate v-a fi necesar sa o fierbeti mai mult.
** Scoateti burta din congelator cu o zi inainte, puneti-o intr-o oala si lasati in frigider pentru o dezghetare cat mai naturala si mai putin distructiva.
Fişiere ataşate
image.jpg
image.jpg (73.55 KiB) Vizualizat de 5144 ori
image.jpg
image.jpg (69.36 KiB) Vizualizat de 5144 ori

vera1
Incepator
Mesaje: 4
Membru din: 12/08/2008 02:48

Mesajde vera1 » 12/01/2013 03:49

Neobisnuita reteta de ciorba de burta, cu legume calite in untura, cu leustean, patrunjel, etc... Prea grasa pentru gustul nostru ! Ai avut oua de tara, banuiesc, e foarte galbena pentru numai 3 galbenusuri !
Foarte laborioasa reteta !
Parerea mea ! :)

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Mesajde beccas » 12/01/2013 04:09

vera1 scrie:Neobisnuita reteta de ciorba de burta, cu legume calite in untura, cu leustean, patrunjel, etc... Prea grasa pentru gustul nostru ! Ai avut oua de tara, banuiesc, e foarte galbena pentru numai 3 galbenusuri !
Foarte laborioasa reteta !
Parerea mea ! :)



Fiecare dupa placul lor este si parerea mea. Aceasta ciorba nu poate fi considerata nesanatoasa. Untura in comparatie cu toate uleiurile vegetale este cea mai sanatoasa. Nu stiu ce inseamna reteta traditionala pentru unii dar mie nu imi place sa mananc o ciorba doar cu smantana si multe oua. Tehnica de a cali legumele nu aduce decat dulceata din acestea si un gust foarte bun. Imi plac legumele, aromele (bineinteles in limita care se complimenteaza intre ele) iar supa de oase nu iti pot explica cantitatea de calciu pe care o contine sa nu mai zicem de gustul pe care il da si cat de sanatoasa e. Ouale sunt ecologice desi as fi vrut eu sa fie de tara, efectul a fost de la legume si supa de oase. Sincer, prefer sa depun mai multa munca in pregatirea acestei ciorbe si sa beneficiez de ce imi poate oferi la maxim. Pana la urma nu orice poate fi pe placul tuturor.
Ultima oară modificat 12/01/2013 04:26 de către beccas, modificat de 4 ori în total.

Avatar utilizator
danielcozma391
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 29/11/2012 01:21
Localitate: giurgiu

Mesajde danielcozma391 » 12/01/2013 04:15

beccas scrie:
vera1 scrie:Neobisnuita reteta de ciorba de burta, cu legume calite in untura, cu leustean, patrunjel, etc... Prea grasa pentru gustul nostru ! Ai avut oua de tara, banuiesc, e foarte galbena pentru numai 3 galbenusuri !
Foarte laborioasa reteta !
Parerea mea ! :)



Fiecare dupa placul lor este si parerea mea. Aceasta ciorba nu poate fi considerata grasa sau nesanatoasa. Untul in comparatie cu toate uleiurile vegetale este cel mai sanatos. Nu stiu ce inseamna reteta traditionala pentru unii dar mie nu imi place sa mananc o ciorba doar cu smantana si multe oua. Tehnica de a cali legumele nu aduce decat dulceata din acestea si un gust foarte bun. Imi plac legumele, aromele (bineinteles in limita care se complimenteaza intre ele) iar supa de oase nu iti pot explica cantitatea de calciu pe care o contine sa nu mai zicem de gustul pe care il da si cat de sanatoasa e. Ouale sunt ecologice desi as fi vrut eu sa fie de tara, efectul a fost de la legume si supa de oase. Sincer, prefer sa depun mai multa munca in pregatirea acestei ciorbe, si sa beneficiez de ce imi poate oferi la maxim. Pana la urma nu orice poate fi pe placul tuturor.
danielcozma391

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 12/01/2013 04:19

beccas elaborata ciorba recunosc ca asa nu am mancat si scuza-ma ca ma bag in discutie dar culoarea galbena nu o da galbenusurile ci legumele calite dupa cum stiu eu , galbenusurile sunt pentru ingrosarea ciorbei sau gresesc :o oricum felicitari mie imi place =D>
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 12/01/2013 04:38

Becca jos palaria ca de obicei !! =D> =D> =D> Lasa lumea sa vorbeasca, asta-i rostul ei zicea un cintec pe vremea mea =)) =)) mai ales cine nu ne.-a aratat inainte sa comenteze negativ nici macar daca stie sa unga o felie de piine cu unt =)) =)) =)) =)) ...
Eu sunt de acord cu tine untura e cea mai sanatoasa alaturi deunt si de uleiul de masline cind este de calitate nu ala de la alimentara facut din simburi striviti =)) .
Culoarea cum spune si Claudia o dau si morcovii nu doar ouale . Si mie imi iese galbioara caci calesc putin morcovii rasi cam ca tine dar data viitoare o sa incerc sa o fac cu ingredientele tale , sigur o sa fie super parfumata !

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 12/01/2013 05:48

Si eu calesc um morcov mare ras fin, ca sa ii dau "fata" la ciorba, la fel cum fac si cu ciorbitele de zarzavat ,de post cand ,calesc ceapa si morcov.Untura, hmmm, CEI MAI BUNI CARTOFI PAI II FAC IN UNTURA! Mie imi trimite mama untura in sticle de plastic :) si aici ,daca am prea multa ,mai bag si in congelator :wink:
Beccas, eu sar peste etapa cu curatitul burtii caci stii ca aici burta vine gata curatata.Dar sigur pun si os de vita! Doar ca eu nu fac supa separat, ci fierb tot impreuna.Si iese gustoasa.
Iar pt necunoscatori un galbenus de ou cumparat din super daca este frecat spuma cu sare se inchide la culoare :wink:
Ce am inceput sa pun mai des la ciorbe si implicit la cea de burta este tarhonul.E clar,m-am ardelenit :P

:hug: :master: :flower:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 12/01/2013 06:17

Portia din ultima fotografie o vreau eu! :clipocit:

Delicioasa... :buuun: :buuun: :buuun:

=D> :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Mesajde beccas » 13/01/2013 12:30

xanora scrie:Si eu calesc um morcov mare ras fin, ca sa ii dau "fata" la ciorba, la fel cum fac si cu ciorbitele de zarzavat ,de post cand ,calesc ceapa si morcov.Untura, hmmm, CEI MAI BUNI CARTOFI PAI II FAC IN UNTURA! Mie imi trimite mama untura in sticle de plastic :) si aici ,daca am prea multa ,mai bag si in congelator :wink:
Beccas, eu sar peste etapa cu curatitul burtii caci stii ca aici burta vine gata curatata.Dar sigur pun si os de vita! Doar ca eu nu fac supa separat, ci fierb tot impreuna.Si iese gustoasa.
Iar pt necunoscatori un galbenus de ou cumparat din super daca este frecat spuma cu sare se inchide la culoare :wink:
Ce am inceput sa pun mai des la ciorbe si implicit la cea de burta este tarhonul.E clar,m-am ardelenit :P

:hug: :master: :flower:


Multumesc :hug: . Este o misconceptie cine crede ca untul nu este sanatos (bineinteles cu masura ca orice sursa de grasimi). Daca ai o cucta iti recomand sa faci pasul extra de a face supa de oase separat. Scopul oaselor nu este numai gustul ci si extragerea calciului, mineralelor si a gelatinei (acestea sunt foarte bune pentru oasele si articulatiile noastre). In cucta se vor extrage cel mai bine, alternativa de a fierbe intr-o oala la foc mic este de 12 ore sau chiar si cateva zile. Ma bucur ca nu sunt singura care caleste legumele asa. :party:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 13/01/2013 01:21

Foarte buna acesta ciorba de burta, dar nu pentru mine...Nu mi-a placut niciodata, desi o pregatesc pentru familie...

Aici, ai o reteta pe masura, completa, cu tot ce-i trebuie ca sa fie demn de un rege ce troneaza la masa =D> =D> =D>

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator