Ciocolata calda de Craciun

Cunoasteti retete de bauturi, de cocktail-uri sau alte amestecuri care garanteaza succesul unei petreceri? Postati-le aici pentru cei mai putin cunoscatori, dar la fel de petrecareti.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Ciocolata calda de Craciun

Mesajde lucia_bp » 30/11/2014 06:42

Nu stiu ce m-a apucat zilele astea… este prea devreme sa ma gandesc la Craciun ?... peste tot pe unde am fost am vazut / auzit de sarbatori, colinde....supermarketurile sunt deja pline cu articole pentru Craciun, asa ca m-am trezit asteptand cu nerabdare sa vina Mosul…Cu ce am sa-l servesc anul acesta ???

Nu stiu la voi cum se intampla, dar la mine sunt zile in care imi planific sa fac o gramada de lucruri ! Asadar imi fac avant…vreau sa ma apuc de toate deodata…apoi constat ca de fapt asi avea nevoie pentru inceput de ceva care sa-mi confere mai multa energie si buna dispozitie.
…Evrika ! O cana mare cu ciocolata calda ?!?...Hhhhmmmm… ( oare vremea rece ce si-a intrat in cele din urma in drepturi sa ne imbie mai mult la somn, leneveala si delicii hipercalorice ???).
Le las pe toate balta si plina de frenezie fac o scurta incursiune in camara, scotocesc prin borcanele cu condimente in cautare de o aroma imbietoare cu care sa imbogatesc licoarea densa si maronie… desigur, una dintre bucuriile care vin la pachet cu acest sezon este ciocolata calda care are parca alt gust cand afara miroase a iarna…apoi, imi zic… “ cu bateriile incarcate voi trece la treaba ! ”…
…in astfel de situatii… sau odata cu serile lungi de iarna… ori dupa oboseala unei zile… dar mai ales in compania familiei sau a prietenilor dragi, adunati in jurul mesei de sarbatoare, o ciocolata calda facuta in casa poate sa te remonteze si sa-ti aduca buna dispozitie … trebuie sa dam “ o sansa “ si celor care nu consuma bauturi alcoolice… Asadar…O ciocolata calda !- pentru voi ! pentru mine! pentru cei care stiu sa-si indulceasca viata prin lucruri simple, dar frumoase si, mai ales gustoase!
Nu stiu de ce, dar intotdeauna am asociat sarbatorile de iarna cu bucuria de a savura o ciocolata calda ! Desigur, nu orice fel de ciocolata calda…ci de una pe care eu asi descri-o cam asa: cea mai cremoasa, luxurianta, decadenta si sofisticata ciocolata calda. Ever !... dulce, cremoasa, “ picanta “ si “ condimentata “- un adevarat rasfat !
Prima ciocolata calda adevarata am baut-o acum multi, multi ani. Inca imi mai amintesc senzatia aceea de ciocolata fina, cremoasa, catifelata, aroma intensa de scortisoara si valurile de frisca vanilata care se revarsau parca din cana prea mica pentru o asemenea minunatie !
Si de atunci, an de an, ca o traditie de familie, o pregatesc de sarbatori, pentru noi, pentru familie, prieteni si…pentru Mos Craciun… Pentru ca nu este doar o simpla ciocolata calda…este o ciocolata calda, mai ales cremoasa, cu o textura groasa si matasoasa, aromata doar cat trebuie sa-ti incante papilele gustative si sa-ti mangaie sufletul… atat de cremoasa incat ai nevoie de o lingurita pentru a o servi… atat de luxurianta incat te cucereste definitiv… si atat de aromata incat te invaluie cu miresmele ei de vanilie si scortisoara, aducandu-ti un zambet imens si pace in suflet.

Este hotarat ! Si anul acesta, vedeta absoluta a Sarbatorilor de Iarna va fi ciocolata calda !!! Fabulosa ! Delicioasa ! Luxurianta ! Magnifica ! Divina !


Incercati asa ceva :!: :!: :!:


Ingrediente pentru 2 portii

-500 ml lapte de cocos
-120 g ciocolata, rasa ( recomandat cu 70 % cacao)
-2 linguri cacao ( de foarte buna calitate)
-2 linguri zahar muscovado / zahar brun
-½ lingurita scrtisoara pudra
-½ lingurita extract de vanilie

Pentru servit
-100 ml smantana pentru frisca
-zahar pudra vanilat, dupa gust
-100 g marshmallows *

Pentru ornat
-scortisoara pudra, optional
-ornamente de ciocolata, optional

* Folositi marshmallow alb ( care nu are arome); cele colorate au diferite arome care pot influenta gustul ciocolatei calde. Daca marshmallows este in bucati mari, taiati-l in rondele mai mici.

Preparare

Bateti smantana pentru frisca pana are o consistenta pufoasa, incorporati zaharul pudra vanilat ( dupa gust) si lasati in asteptare.
Dizolvati cacao in putin lapte de cocos rece. Dati deoparte.
Separat, puneti intr-un vas restul de lapte, apoi adaugati pe rand celelalte ingrediente: zaharul, vanilia, scortisoara, cacao dizolvata si ciocolata rasa.
Asezati vasul pe foc mic, amestecand din cand in cand cu o spatula.
Lasati sa se infierbante bine si dati deoparte, inainte sa inceapa sa clocoteasca.
Repartizati imediat in pahare sau cani.
Decorati cu frisca si adaugati o cantitate generoasa de marshmallows.
Lasati in asteptare cateva secunde pentru ca rondelele de marshmallows sa inceapa sa se topeasca.

Optional, puteti presara peste marshmallows un praf de scortisoara sau ornamente de ciocolata.

Serviti ciocolata cat este calda.


Poate nu stiati:
Arborele de cacao poate atinge 8 metri in 12 ani, infloreste in tot cursul anului, avand aproape 100.000 flori in buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe. Florile de cacao cresc direct din trunchi si nu pe ramuri, ca la alti arbori.
Ciocolata calda, facuta din cacao, este o bautura ce dateaza inca din perioada maiasilor si aztecilor. Boaba de cacao era venerata de catre culturile din Mesoamerica, care consumau deseori o bautura condimentata si rece facuta cu pudra de cacao.
Pe vremea Aztecilor, boabele de cacao erau deopotriva importante din punct de vedere culinar, dar si “ monetar ”, fiind folosite ca unitati de schimb sau fiind oferite drept ofranda.
Aztecii beau inca de pe-atunci o licoare din boabele pisate, rece, garnisita cu vin si ardei iute…deci nici vorba de gustul dulce contemporan. Spre deosebire de asteci, mayasilor le placeau ciocolata calda.
Dupa ce au fost descoperite de cuceritorii europeni, boabele de cacao au devenit un produs de import pretios.
Cristofor Columb ( 1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
In 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit ca Montezuma, conducatorul aztecilor, obisnuia sa bea o bautura preparata din seminte de cacao, numita " chocolatl ". Montezuma obisnuia sa bea aproape 50 de cani pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez aceasta bautura regala, pe care acesta a gasit-o cam amara pentru gustul sau.
Spaniolii au adaugat trestie de zahar si i-au imbogatit aroma cu ajutorul vaniliei si scortisoarei. In plus, au descoperit ca bautura este mai gustoasa servita fierbinte.
Locuitorii Spaniei au inceput, treptat, sa aprecieze miraculosul preparat, servit cu precadere de aristocratie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei bauturi timp de un secol. Calugarii spanioli au fost cei care au facut public modul de preparare a acestei bauturi ce a fost rapid apreciata la Curtea Regala din Franta si apoi din Marea Britanie.
Locul privilegiat al ciocolatei in civilizatiile moderne se datoreaza aromei sale inimitabile, dar si unei aure magice transmise de-a lungul timpului. Intr-adevar, cacohuaquatl in limba incasa inseamna " cadoul gradinarului paradisului catre primii oameni ", adica a zeului Quetzalcoatl.
Fructele de cacao serveau ca moneda de schimb, iar amanda ( pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea bauturii zeilor, " tchocolaltl ", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru inlaturarea oboselii si cu gust foarte placut.
In secolul XIX s-au produs doua transformari importante in istoria ciocolatei. In 1847, o companie engleza a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai tarziu, suedezul Daniel Peter s-a gandit sa adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o noua inventie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazuta decat cea a corpului uman. Asadar, ciocolata se topeste in gura si la figurat, dar si la propriu. Ciocolata neagra se topeste la 34- 35 grade Celsius, in timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatura mai scazuta cu cateva grade.
Cel mai bine este sa degustati ciocolata pe stomacul gol. Apoi, daca ciocolata a fost pastrata in frigider, trebuie sa treaca 1 ora pana ajunge la temperatura recomandata consumului ( 18-25 grade Celsius).
Daca vreti sa gustati ciocolata amaruie, ar trebui sa aveti rabdare cateva secunde pentru a simti savoarea unica a ciocolatei ( mestecati de 5-10 ori pentru a simti cel de-al doilea val de aroma). In acelasi fel se va degusta si ciocolata umpluta.
In prezent, statistic, ciocolata cu lapte este cel mai cautat sortiment, iar ciocolata neagra fiind apreciata doar de doar 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

“ 9 din 10 persoane iubesc ciocolata. A zecea intodeauna minte”. John Q. Tullius

Astazi, unele dintre cele mai savuroase ciocolate calde vin de la companiile Eraclea, Ghirardelli si desigur, mandria americana Hershey’s.

Oricare ar fi istoria ciocolatei calde, este bine ca s-a inventat !

Ciocolata calda este si foarte sanatoasa !
Daca vreti sa va bucurati de efectele ei benefice, preparati-va acasa ciocolata calda din cacao de buna calitate, pentru ca:
1. Ciocolata calda este o bautura plina de antioxidanti puternici, care lupta imptriva efectului negativ al radicalilor liberi. Mai mult, conform multor studii realizate, concentratia de antioxidanti dintr-o cana o depaseste pe cea dintr-un pahar de vin. Antioxidantii diversi din cacao previn cancerul, bolile cardiovasculare si imbatranirea prematura, iar vestea cea buna este ca acestia sunt " activati " prin incalzire.
2. Intr-o cana de ciocolata calda sunt compusi fenolici pretiosi, precum si acid gallic, care previn bolile Alzheimer, Parkinson si poate fi de folos diabeticilor.
3. Datorita flavonoizilor din compozitie joaca un rol important in reglarea circulatiei si regenerarea sangelui.
4. Te ajuta sa fii mai alert, sa te concentrezi mai bine si amelioreaza functiile cognitive, deoarece antioxidantii din compozitie imbunatatesc fluxul de oxigen catre creier.
5. Ciocolata calda combate anxietatea, starile depresive si te bine dispune. Cacao stimuleaza eliberarea endorfinelor de catre creier, hormoni ce promoveaza starea de bine !
Ciocolata calda preparata din cacao contine triptofan, precursorul serotoninei, neurotransmitator care ne influenteaza buna dispozitie si ne ofera placere.
Fişiere ataşate
cimg3572.jpg
cimg3572.jpg (87.53 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3573.jpg
cimg3573.jpg (62.31 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3574.jpg
cimg3574.jpg (44.84 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3575.jpg
cimg3575.jpg (53.91 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3576.jpg
cimg3576.jpg (52.58 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3577.jpg
cimg3577.jpg (42.46 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3578.jpg
cimg3578.jpg (38.07 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3579.jpg
cimg3579.jpg (41.75 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3580.jpg
cimg3580.jpg (42.45 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3581.jpg
cimg3581.jpg (96.16 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3582.jpg
cimg3582.jpg (106.66 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3583.jpg
cimg3583.jpg (99.78 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3584.jpg
cimg3584.jpg (108.58 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3586.jpg
cimg3586.jpg (76.58 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3587.jpg
cimg3587.jpg (64.3 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3588.jpg
cimg3588.jpg (78.71 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3588_1.jpg
cimg3588_1.jpg (73.89 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3589.jpg
cimg3589.jpg (84.77 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3590.jpg
cimg3590.jpg (78.27 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3591.jpg
cimg3591.jpg (92.57 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3592.jpg
cimg3592.jpg (115.67 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3594.jpg
cimg3594.jpg (77.81 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3594_1.jpg
cimg3594_1.jpg (99.32 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3595.jpg
cimg3595.jpg (102.24 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3596.jpg
cimg3596.jpg (78.94 KiB) Vizualizat de 3254 ori
cimg3597.jpg
cimg3597.jpg (80.62 KiB) Vizualizat de 3254 ori
Ultima oară modificat 01/12/2014 08:52 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/11/2014 09:00

Ce splendoare delicioasa... :master: =D> :flower:

Lucia,ai postat o reteta absolut minunata,cit despre fotografii... :vis:

:hug: :hug: :hug:

Si mult succes la concurs :!:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 30/11/2014 10:10

Ce aer de Craciun :vis: :vis: :vis: ...minunata prezentare :master: :master: :master:
...succes la concurs :party: :party: :party:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 01/12/2014 06:40

Foarte interesanta istoria despre cacao. Si despre ciocolata calda ce sa mai zic, as bea in fiecare zi.
Felicitari si succes la concurs!
=D> :master: =D>

Avatar utilizator
biochimist_la_cratita
Incepator
Mesaje: 71
Membru din: 22/10/2014 08:56
Localitate: Piatra Neamt
Contact:

Mesajde biochimist_la_cratita » 01/12/2014 12:06

Arata demential! :love: :love: De gust nici nu mai vorbesc ca deja salivez incontrolabil. :blushing:
Alina
....................................................................
http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 02/12/2014 07:08

Danieluta scrie:Ce splendoare delicioasa... :master: =D> :flower:

Lucia,ai postat o reteta absolut minunata,cit despre fotografii... :vis:

:hug: :hug: :hug:

Si mult succes la concurs :!:


Draga mea, daca ai dispozitia necesara, pregateste aceasta ciocolata calda...Este nemaipomenit de buna :buuun:

Multumesc :pup:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
monya
Incepator
Mesaje: 192
Membru din: 31/01/2013 03:42
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde monya » 02/12/2014 09:49

ciocolata...calda...numai buna pentru raceala mea, dar si pt ami incalzi sufletul dupa gerul de afara.

Felicitari. Cat despre masa festiva....ma asteptam sa apara Mosul dintr un colt...
http://furnicutzabucatar.blogspot.ro/

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 02/12/2014 12:47

LUCIA felicitari felicitari totul la superlativ succes in concurs :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 02/12/2014 05:16

d_dana_a scrie:Ce aer de Craciun :vis: :vis: :vis: ...minunata prezentare :master: :master: :master:
...succes la concurs :party: :party: :party:


Multumesc, fata draga si frumoasa :pup: :pup: :pup:

Cand am vazut pozele descarcate si eu am avut aceeasi impresie...Parca era Craciunul :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 02/12/2014 05:34

Superba masa asa decorata...si plina de bunatati! =D> :vis: :buuun: :roll: :hug:


Înapoi la “Bauturi”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori