cine imi spune cum se face vinul va rog frumos leila ???

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

rebeca
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 13/09/2008 05:26

cine imi spune cum se face vinul va rog frumos leila ???

Mesajde rebeca » 23/10/2008 06:17

daca poat cineva sa imi raspunda???mersi

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 23/10/2008 09:59

:) Rebeca draga , nu am facut niciodata vin :) , dar m-am interesat azi pentru tine de metoda de preparare a acestuia
Iata ce explicatii mi-a dat domnul :)

Mai intai dai strugurii prin presa de obtii mustul. Cu un alcoolmetru masori gradele de tarie al acestuia. Trebuie sa aiba cel putin 18 grade . Daca este sub 18 grade atunci trebuie sa adaugi la fiecare 50 litri must, 2 kilograme de zahar. (Daca taria este de 18 sau peste 18 grade sari peste faza cu zaharul .)
Zaharul il dizolvi in 5 l de must pe foc avand grija ca mustul sa fie doar caldut nu cumva sa fiarba. Dupa ce ai dizolvat zaharul torni siropul rezultat in restul de must si il amesteci.
Pui mustul in damigeana sau butoias ce ii fi avand tu avand grija sa nu il umpli de tot (trebuie sa lasi un loc liber de cel putin o palma) , si astupi gura de la damigeana sa zicem . Prin dop introduci un tub de plastic (furtun) pana pe la mijlocul vasului in care ai pus mustul si alaturi de damigeana la inaltimea acestuia asezi un borcan in care pui apa cam jumatate. In acest borcan cu apa pui celalalt capat de furtun ce iese din damigeana. Apa din borcan trebuie sa il schimbi periodic deoarece cand mustul incepe sa fiarba prin acest fel se elimina mizeriile ce se ridica la suprafata in timpul fierberii. Introducand capatul de tub in borcanul de apa oprim totodata ca vinul sa se oxideze ( nu intra in contact cu aerul).
In momentul in care in care nu mai fierbe (bolboroseste ,sau cand vezi ca apa din borcan nu mai clocoteste :wink:) inseamna ca vinul e gata . In acest moment completezi cu vin damigeana pana se umple , se astupa cu un dop ce inchide ermetic (eventual se ceruieste) sa nu primeasca aer si il lasi asa pana inainte de craciun .
In momentul in care deschizi balonul de sticla , damigeana sau ce o fi ea , trebuie sa tragi vinul de pe drojdie intr-un alt vas si .... sa bei un pahar de vin in sanatatea domnului Gall care a furnizat metoda de preparare a vinului . :)

Sper ca iti va fi de folos . :pup:

filipmarius
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 21/09/2014 10:06

Toate bune si frumoase, dar ...

Mesajde filipmarius » 21/09/2014 10:11

Leila scrie::) Rebeca draga , nu am facut niciodata vin :) , dar m-am interesat azi pentru tine de metoda de preparare a acestuia
Iata ce explicatii mi-a dat domnul :)

Mai intai dai strugurii prin presa de obtii mustul. Cu un alcoolmetru masori gradele de tarie al acestuia. Trebuie sa aiba cel putin 18 grade . Daca este sub 18 grade atunci trebuie sa adaugi la fiecare 50 litri must, 2 kilograme de zahar. (Daca taria este de 18 sau peste 18 grade sari peste faza cu zaharul .)
Zaharul il dizolvi in 5 l de must pe foc avand grija ca mustul sa fie doar caldut nu cumva sa fiarba. Dupa ce ai dizolvat zaharul torni siropul rezultat in restul de must si il amesteci.
Pui mustul in damigeana sau butoias ce ii fi avand tu avand grija sa nu il umpli de tot (trebuie sa lasi un loc liber de cel putin o palma) , si astupi gura de la damigeana sa zicem . Prin dop introduci un tub de plastic (furtun) pana pe la mijlocul vasului in care ai pus mustul si alaturi de damigeana la inaltimea acestuia asezi un borcan in care pui apa cam jumatate. In acest borcan cu apa pui celalalt capat de furtun ce iese din damigeana. Apa din borcan trebuie sa il schimbi periodic deoarece cand mustul incepe sa fiarba prin acest fel se elimina mizeriile ce se ridica la suprafata in timpul fierberii. Introducand capatul de tub in borcanul de apa oprim totodata ca vinul sa se oxideze ( nu intra in contact cu aerul).
In momentul in care in care nu mai fierbe (bolboroseste ,sau cand vezi ca apa din borcan nu mai clocoteste :wink:) inseamna ca vinul e gata . In acest moment completezi cu vin damigeana pana se umple , se astupa cu un dop ce inchide ermetic (eventual se ceruieste) sa nu primeasca aer si il lasi asa pana inainte de craciun .
In momentul in care deschizi balonul de sticla , damigeana sau ce o fi ea , trebuie sa tragi vinul de pe drojdie intr-un alt vas si .... sa bei un pahar de vin in sanatatea domnului Gall care a furnizat metoda de preparare a vinului . :)

Sper ca iti va fi de folos . :pup:



Stiam ca la mijloc sunt si niste timpi care trebuie luati in calcul. Timpul cat stau strugurii pe boasca, timpul cat sta mustul pana se apreste din fierbere, etc. Apoi, diferente intre prepararea vinului alb si a celui rosu.


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori