Chiftele, pirjoale, hamburgeri, mititei si alte tocaturi ...

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Chiftele, pirjoale, hamburgeri, mititei si alte tocaturi ...

Mesajde crista » 11/08/2007 11:58

O sa pun in acest subiect ( in timp, de cite ori le voi pregati ) toate felurile de chiftele, chiftelute .. mari, mici .. cu diverse compozitii .. retete inventate, inspirate de ici de colo, de la mama sau bunica, specifice tarii in care locuiesc sau nu ... coapte in ulei, pe gratar, la cuptor.. cu diverse forme si marimi .... mi-ar placea sa adaugati si voi aici retetele voastre ... sa avem un subiect " chiftelos " .. :hug: :hug:


Pirjoale ca la mama mea

Poate nu au nici o legatura cu cele moldovenesti caci nu avem pe nimeni acolo si deci de a cine sa fi invatat...la noi acasa pirjoale se numeau chiftelele mai mari, care alaturi de carne, ou si in loc de piine inmuiata in apa sau lapte aveau in compozitie verdeturi diverse : ardei gras, morcove... cartof

ingrediente :

carne tocata
ou
morcove
putina ceapa ( eu nu am pus )
si chiar 1 catel de usturoi ( eu n.am pus )
cartofi ( depinde de marime dc puneti mai multi sau mai putini)
ardei gras
tulpini de telina ( mama nu punea ar eu am adaugat)
verdeata tocata : patrunjel, marar
sare, piper

si putina apa rece .. nu multa sa se inunde ci cum se adauga si la compozitia de mititei .. cite putin si apoi se bate bine carnea de castron si se mai adauga dc e cazul .... eu am pus la aceste 350-400 gr de carne cca 100 ml apa ( maxim) ...nu toata odata ci pe rind ...

pesmet pt tavalit pirjoalele

eu am avut 350-400 gr de carne tocata din care am facut 2 tiri de chiftele ... la aceasta cantit de carne am adaugat 1 ou mare ... Am amestecat mai intii carnea cu oul bine si apoi am impartit cantitatea in 2 in doau castroane ....

Mama mea dadea prin masina de tocat carnea, ceapa ( eu nu am pus ), usturoiul, morcovii, cartofii, ardeiul gras, piinea inmuiata si stoarsa ( nu prea multa maxim o felie ) eu n.am pus insa .. eu insa am ras pe razatoarea mica ( imi place sa le simt putin in interiorul pirjoalei).... La acest amestec adauga verdeata, sarea si piperul . facea chiftelute/ pirjoale pe care le tavalea prin pesmet si apoi le prajea in ulei.... Eu am facut pirjoalele si le coc pe pliTa de la gratarul de pe aragaz pe o parte 15-20 min la foc mic sa se patrunda si apoi si pe cealalta la foc mediu spre maricel ...



Imitatie de wallenbergare.....( chiftea suedeza )

carne tocata
ou
fulgi de ovaz ( eu am inlocuit cu bucati de piine uscata gata cumparata si farimitzata de mine)
cimbru
apa rece

pesmet pt tavalit ... nu stiu dc asta ra in reteta originala dar eu l-am folosit ( doar si pt asta si pt inlocuirea fulgilor de ovaz se numeste imitatie de .... :lol: )


la carnea de azi ( 350 gr cca ) am pus 1 ou, am amestecat bine si am impartit in doua , cu jumatate am facut pirjoalele din reteta de mai sus si restul asta ...

decio la 150 gr carne cca am pus 5-6 felii de piine ca cele din poza ( micute , cit podul palmei ) sfarimate dar nu prea marunt ...
apoi sare, piper, cimbru...

am format mega chiftelele, le-am trecut prin pesmet si le coc pe gratarul de pe aragaz .. reteta originala zice ca se prajesc in ulei ... eu nu prea prajesc in ulei chiftelele .. in general le coc in tava de la cuptor ... iese orice urma de grasime din ele ....
Fişiere ataşate
Immagine 009.jpg
pe gratar inainte sa pun capacul
Immagine 009.jpg (54.84 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 008.jpg
Imitatia de wallenbergare
Immagine 008.jpg (58.84 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 005.jpg
carnea pt imitatia de wallenbergare inainte de ai da o forma
Immagine 005.jpg (49.07 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 004.jpg
compozitia pt imitatia de wallenbergare
Immagine 004.jpg (60.62 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 007.jpg
pirjoalele
Immagine 007.jpg (68.76 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 006.jpg
carnea de pirjoale inainte de a fii portionata si sa ii dau forma
Immagine 006.jpg (53.74 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 003.jpg
compozitia de pirjoale
Immagine 003.jpg (53.09 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 002.jpg
toata carnea si oul ... inainte de a fii impartita
Immagine 002.jpg (53.3 KiB) Vizualizat de 54717 ori
Immagine 001.jpg
ingredientele din care am folosit numai 1 morcove, cel de-al doilea l-am inlocuit cu ardei gras care nu apare in poza
Immagine 001.jpg (50.39 KiB) Vizualizat de 54718 ori
Ultima oară modificat 24/01/2008 01:48 de către crista, modificat de 4 ori în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/08/2007 12:08

sunt ca si fripte .. dupa 35 minute ... 15 foc mic pe o parte si apoi restul foc mediu pe cealalta

acum fiecare le coace cit crude de cuvinta .. mie imi place carnea mai coapta...deci eu le-am "gratarit" cca 45-50 minute la foc mic si mediu ...

au rezultat 4 mega pirjoale si 4 mega chiftele ....
Fişiere ataşate
Immagine 010.jpg
Immagine 010.jpg (51.61 KiB) Vizualizat de 54711 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 13/08/2007 02:14

Imi facusi pofta cu chiftelele tale,arata asa bine... :buuun: Buna ideea de a face un subiect cu titlul asta. :peace: Cum am nitel timp, voi adauga si eu cateva retete. :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 13/08/2007 06:57

Nico ce bine ca nu ma lasi singura pe aici ... :hug: :hug:


adaug si poza mega-chiftelelor sectionate ... sunt pufoase ( de la apa ) deci sa puneti cu incredere ...
Fişiere ataşate
Immagine 048.jpg
Immagine 048.jpg (49.8 KiB) Vizualizat de 54583 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 14/08/2007 01:26

crista scrie:Nico ce bine ca nu ma lasi singura pe aici ... :hug: :hug:


adaug si poza mega-chiftelelor sectionate ... sunt pufoase ( de la apa ) deci sa puneti cu incredere ...

Eu pun intotdeauna apa in compozitie la chiftele,mici,sarmale.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

CHIFTELE CLASICE ITALIANE

Mesajde nicoleta64 » 14/08/2007 01:53

Pun si eu reteta de chiftele care o fac aici in Italia.Reteta am invatat-o asa de la soacra mea.
Chiftele clasice italiane
-300 gr. carne tocata de vaca
-100 gr.carnat de porc proaspat (facultativ)
-1 ou mare
-2 felii de paine inmuiate in lapte si stoarse bine
-patrunjel tocat marunt
-usturoi tocat marunt
-parmezan ras (1-2 linguri)
-apa rece circa 150ml.
-sare si piper
Amestec bine toate ingredientele,fac chiftele de forma rotunda si putin plata,le dau prin pesmet si apoi le frig. In general pun si carnat proaspat de porc in compozitie dar daca nu am pun doar carne de vaca.
Ultima oară modificat 14/08/2007 02:07 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

CHIFTELE CU ROZMARIN.

Mesajde nicoleta64 » 14/08/2007 02:05

Chiftele cu rozmarin
Ingrediente:
-300 -400 gr. carne tocata de vaca
-1 ou
-2 felii de paine inmuiate in lapte si stoarse bine
-rozmarin tocat marunt(1 lingurita)
-patrunjel tocat marunt
-usturoi tocat marunt
-parmezan ras (1-2 linguri)
-apa rece circa 150ml.
-sare si piper
Toate ingredientele se amesteca bine,se fac de forma care dorim,rotunde sau ovale,se dau prin pesmet si se frig in ulei. Chiftelele nu au gust puternic de rozmarin.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/08/2007 02:59

Adaug cateva retete de chiftele ,postate in ultimul timp.
Chiftele de dovlecei
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... e_dovlecei

Chiftele de carne cu sos de rosii
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... s_de_rosii

Chiftele cu mazare
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... _cu_mazare
Fişiere ataşate
chiftele cu mazare.jpg
chiftele cu mazare.jpg (38.73 KiB) Vizualizat de 52653 ori
Chiftele(perisoare) cu sos.jpg
Chiftele(perisoare) cu sos.jpg (48.54 KiB) Vizualizat de 54348 ori
Chiftele de dovlecei.jpg
Chiftele de dovlecei.jpg (67.91 KiB) Vizualizat de 54348 ori
Ultima oară modificat 05/01/2008 11:34 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/08/2007 03:11

Chiftele din linte


- linte fiarta si scursa
- ou
- faina sau miez d piine inmuiat in lapte/ apa si stors bine
- pesmet
- chimion, marar, piper, sare


se amesteca totul, dc compozitia e destul de "virtoasa" se fac chiftelute care se dau prin pesmet si se prajesc , daca rezulta mai moale ( ca la mine ) se toarna in tigaie cu o lingura pe care o inmoi inainte in apa ca sa nu se lipeasca de ea compozitia ( ca la gogosi :lol: )


lipseste poza cu pesmetul si mararul :master:
Fişiere ataşate
Immagine 095.jpg
Immagine 095.jpg (51.51 KiB) Vizualizat de 54336 ori
Immagine 092.jpg
Immagine 092.jpg (53.79 KiB) Vizualizat de 54336 ori
Immagine 091.jpg
Immagine 091.jpg (48.84 KiB) Vizualizat de 54336 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/08/2007 03:20

Parjoale de conopida
http://www.reteteculinare.ro/forum/view ... e_conopida

Crista,ce bine ca ti-ai adus aminte de aceste chiftele. Asa cum mi-am adus aminte eu acum de parjoalele de conopida.
Fişiere ataşate
Parjoale de conopida.jpg
Parjoale de conopida.jpg (35.38 KiB) Vizualizat de 54308 ori
Ultima oară modificat 24/08/2007 03:51 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori