Chiftele, pirjoale, hamburgeri, mititei si alte tocaturi ...

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 30/04/2009 01:09

oh, :( inteleg ..
multa sanatate! :hug:

LazyMuse
Incepator
Mesaje: 27
Membru din: 20/03/2007 04:41
Localitate: Europa

Mesajde LazyMuse » 30/04/2009 04:19

Mersi :)

teo_draghici20
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 13/03/2009 09:00

...

Mesajde teo_draghici20 » 18/06/2009 10:37

ce faceti?

alexand2a
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 25/06/2009 02:16

hmmm

Mesajde alexand2a » 25/06/2009 02:22

arata asa de bineca mi-ai facut pofta

Avatar utilizator
miha278
Incepator
Mesaje: 107
Membru din: 18/08/2009 12:26
Contact:

Mesajde miha278 » 18/08/2009 01:18

Haideti sa va scriu si eu o reteta de chiftelute,pe care le fac destul de des si care le place piticilor. ;)

Chiftelute aromate la cuptor

Avem nevoie de:

1 piept de pui
2 cartofi
2 catei usturoi
1 ou
patrunjel verde
sare,piper,boia de ardei,cimbru,susan
30 g unt

Cartofii in coaja ii punem la fiert in putina apa cu sare,dupa care ii curatam si ii zdrobim. Adaugam pieptul de pui tocat,oul,patrunjelul tocat,sare si piper.

Intr-o farfurie pregatim amestecul aromatic din susan,cimbru si boia de ardei prin care vom tavali chiftelutele.

Le punem intr-un vas termorezistent,punem cateva bucati de unt si cateii de usturoi taiati bucatele.

Adaugam un pahar de apa si dam la cuptor pana se rumenesc.
Fişiere ataşate
SSA42362.jpg
SSA42362.jpg (62.98 KiB) Vizualizat de 5126 ori
Daca va este teama sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml coniac. Coniacul, precum se stie din batrani atenueaza teama...

iulianav7
Incepator
Mesaje: 84
Membru din: 28/01/2009 11:38

Mesajde iulianav7 » 18/08/2009 02:06

Excelent! O idee foarte buna!

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 18/08/2009 11:27

Arata minunat =D> =D> =D> =D> !!!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/08/2009 11:07

Reteta asta s-a notat, este super. Nu ulei....asta imi place. =D> =D> =D> Miha

Avatar utilizator
ella_dee
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 09/08/2009 09:08
Localitate: Romania
Contact:

Mesajde ella_dee » 19/08/2009 02:35

Wow, arata tare bine chiftelutele. Am notat si eu reteta, banuiesc ca sunt delicioase :vis:

Avatar utilizator
Flyingroo
Incepator
Mesaje: 65
Membru din: 22/03/2007 11:26
Localitate: California

Mititeii de la CARUL CU BERE -reteta originala din anul 1920

Mesajde Flyingroo » 19/08/2009 09:06

Bucuresti, la 28 Maiu 1920

Onorate Domnule Ofiter!
Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani ĂŽn urma cele
ale tatalui Domniei voastre, dimpreuna cu cinstitul Conu Luca Caragiale
este, pe lânga onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru,
vroiesc sa dau la rându-mi dovada de cavalerism, Împartasindu-va la dorinta
onoratei Dumneavoastre sotii, Doamna Mariuta Baciu, retetarul de preparare
ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine stiti sunt cei mai laudati din tot
Bucurestiul.

Astfel dau dovada de ĂŽncredere ĂŽn Domnia voastra spre a nu trada nicidecum
secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rândul meu l-am
primit de la marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul
meu la conducerea bucatariei Carului.

Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastre sotii, Doamnei Mariuta,
celei mai desavârsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut.

Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care,
multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarârea sa va
divulg taina celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele ĂŽn
capitala, ĂŽn tara ĂŽntreaga si ĂŽn strainatate.

Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, ĂŽn stare finita de sapte
pâna la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc
ori ca o gustare ĂŽntre mese la o halba de bere, ori ca entrĂŠe, ori ca fel de
mâncare de sine statatoru.

Ei Îsi au originea În Balkani, provenind din Serbia , dar se Întâlnesc si În
Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria româneasca.
Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel:
mici, În Regat, din carne cu mirodenii, având menirea sa Încânte gustul
mesenilor.
Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacâm, ori la
scobitoare sub forma de gustare.

Se ia carnita de vaca de la gât, fara a se Îndeparta grasimea si se da de
doua ori prin masina, pentru a se marunti cât mai bine si cât mai uniform.
Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa
acestuia chiar de oaie, ca la 100 pâna la 150 de grame pe fiecare kilogram
cântarit de carne. Nu se va lua În nici un caz slaninuta, costita sau carne
de porc, care nu fac decât sa strice gustul si sa ia din minunata savoare a
mititeilor.

Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500
grame de oase la fiece kilogram de carne.

Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii si condimente dupa
cum urmeaza:
8 grame de piper proaspat pisat marunt
12 grame de cimbru uscat cât mai proaspat pisat marunt
4 grame de enibahar pisat marunt
2 grame de coriandru pisat marunt
2 grame de chimion turcesc pisat marunt
1 gram de anis stelat pisat marunt
8 grame de bicarbonat de sodiu
1 lingurite de zeama de lamâie
1 lingura de untdelemn
1 capatâna buna de usturoi aromat si nu din cel iute

La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte
cinci kilograme de carne, câte o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

Se framânta carnea Într-un vas pe masura timp de un ceas, adaugând la
Început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamâie.
Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi,
se adauga treptat, uniform si putin câte putin.

Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se
scoate, se lasa câteva ceasuri la dezmortit si se mai framânta o data pret
de o jumatate de ceas cu restul de zeama de oase dezmortita.
Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatâna pentru fiecare
kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas.
Se stoarce mujdeiul de usturoi ĂŽntr-un tifon, se adauga sucul de mujdei si
se mai framânta odata amestecul pret de un sfert de ceas.
Se da din nou la ghetar pâna a doua zi.
Pret de trei ceasuri ĂŽnainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate
amestecul de la ghetar, pentru a se ĂŽncalzi si inmuia; dupa trei ceasuri sau
când s-a dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de un deget mare
lungime si ca de doua degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile
si la capete si se lasa sa stea la zvântat un ceas.
Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungându-se din când În când cu
mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de
jur ĂŽmprejur.

Gratargii nostri Întorc fiecare mititel doar de trei ori pâna este prajit.
La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de
mici. Nu se lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine
savoarea condimentelor. Daca se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea
tare, se usuca, leapada tot sucul aromat si devin seci.
Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de
Dijon sau mustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare.
Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi
sunt.

Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin
mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie ĂŽnmultesc
aluatul de mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca
scad mai putin la prajit decât cei de carne de vaca, nu au pe departe gustul
si savoarea mititeilor adevarati.
O greseala mare mai este si zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu si
piperu.
Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atât de specific al
mititeilor.
Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca
nu Îl va da mai departe, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decât urmasului
meu Maitre Cuisiner Sorin Luca plecat asta vreme prin tara intru cunoasterea
clientelei si instruiri.

Mititeii preparati de Dânsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ
mi-a dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al
chimionului turcesc. Cu aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi
inegalabili!

Va astept luna viitoare când va Întoarceti cu regimentul din manevre,
dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei
si câteva halbe Împreuna!

Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari
de mâini Doamnei Mariuta, cea mai desavârsita gospodina si Doamna din Înalta
societate!

Dumnezeu sa va ajute!

Cu plecaciune,


Marian Ditu
Maestru Gastronom


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori