Chifle cu piure de cartofi instant

Bucataria este o enigma pentru voi, dar sunt totusi cateva mancaruri care va reusesc neconditionat? Sau sunteti expert(a) in ale bucatariei, dar timpul va forteaza sa va limitati la mancaruri gatite usor si rapid? Veniti in ajutorul celor ca voi prezentand aici reusitele voastre rapide.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Chifle cu piure de cartofi instant

Mesajde lucia_bp » 30/03/2014 04:48

Cartoful este originar din zonele muntoase din Peru unde era cultivat de incasi mult inainte de sosirea conchistadorilor in Lumea Noua. Din Peru s-a raspandit si in alte zone din America de Sud si Centrala, inclusiv in Mexic si in partea sudica a Statelor Unite.
Exploratorii spanioli au luat cu ei din Lumea Noua cartoful si l-au adus in Europa.
Desi cartoful este consumat mai ales ca leguma, brutarii il folosesc pentru a schimba textura aluatului si pentru a crea noi sortimente, diferite de produsele obisnuite de panificatie.
Brutarii au observat ca multor clienti le place gustul produselor cu cartofi. Exista o multitudine de produse foarte gustoase care se obtin prin adaos de fulgi de cartofi sau cartofi ca atare. Deoarece cartofii sunt bogati in glucide complexe si au un continut mic de lipide se preconizeaza introducerea lor pe scara larga in diferite diete.

Cateva produse obtinute din cartofi si folosite in panificatie si patiserie

Faina de cartofi

Desi unele brutarii mici inca mai folosesc in procesul de productie cartofi proaspeti, majoritatea brutarilor folosesc faina de cartofi. Pe piata se gasesc fainuri de cartofi cu diferite granulatii. In majoritatea aplicatiilor diferitele tipuri de fainuri de cartofi se pot combina. Majoritatea brutarilor prefera fainurile cu granulozitate mai mare - deoarece prin manipulare formeaza mai putin praf.
Toate fainurile care se gasesc pe piata se obtin din cartofi curatati de coaja, taiati in bucati, toate partile deteriorate fiind eliminate si tratati termic. Cartofii sunt transformati in piure inainte de a fi uscati intr-o toba de uscare. Fulgii rezultati sunt apoi adusi la dimensiuni mai mici cu ajutorul unei mori cu ciocane si cernuti pentru a separa fractiunile pe granulatii.

Granule de cartofi

Acest produs a fost realizat de catre armata americana si a fost disponibil pentru industria alimentara si pentru consumatori incepand cu anul 1948.
Aceste granule se obtin din cartofi curatati de coaja, feliati si tratati termic printr-un proces special. Deshidratarea piureului de cartofi are loc in doua faze. Pe parcursul primei faze cartofii sunt deshidratati pana la o umiditate de 12- 13 %. In faza a doua de uscare cartofii sunt deshidratati pana la o umiditate de 6 %. Intre cele doua faze de uscare si in finalul procesului tehnologic se face cernerea amestecului pentru separare pe fractiuni granulometrice. Particulele cele mai grosiere se folosesc ca furaj pentru animale, deoarece nu se hidrateaza foarte repede. La final, in produs se adauga o serie de aditivi pentru inhibarea reactiilor de imbrunare si rancezire oxidativa.

Fulgi de cartofi

Fulgii de cartofi pot fi usor rehidratati chiar si cu apa rece. In timp ce granulele de cartofi se folosesc pentru prepararea piureului de cartofi, fulgii se folosesc in general pentru fabricarea snacks-urilor si a produselor de panificatie.
Primul brevet de inventie pentru fabricarea fulgilor de cartofi a fost acordat in Austria in 1901. Procesul tehnologic de fabricare a fulgilor determina o degradare avansata a structurii celulare a cartofului, ceea ce nu este recomandabil pentru granulele de cartofi. Prin degradarea structurii celulare se pierde o parte din amidon in timpul tratamentului termic, ceea ce face ca produsul reconstituit sa aiba o structura gumoasa. Aceasta este o caracteristica nedorita in cazul granulelor de cartofi, dar acceptata in cazul fulgilor si fainurilor, folosite ca materii prime pentru diverse produse de brutarie si panificatie. Pe de alta parte, amidonul gelatinizat este spalat in timpul tratamentului termic.
Dupa indepartarea cojilor si felierea cartofilor, amestecul rezultat este supus unui tratament termic preliminar timp de 20 min la 71 grade pentru gelatinizarea amidonului. Cartofii sunt raciti cu apa rece inainte de a fi trecuti la faza a doua de uscare. Cartofii sunt apoi zdrobiti si amestecati cu aditivi, care se adauga sub forma de solutii. Piureul obtinut este apoi uscat intr-o toba de uscare pana la o umiditate finala de 6- 7,5 %.

Produse de panificatie realizate cu cartofi

Pentru paine si chifle din cartofi nu exista un standard, iar brutarii folosesc faina de cartofi numai in proportia necesara pentru a obtine rezultatul dorit. Rareori brutarii inlocuiesc mai mult de 10 % din faina de grau cu un produs deshidratat din cartofi. In medie se utilizeaza 5- 8 % faina de cartofi.

Paine la tava si chifle din cartofi
Cartofii deshidratati se hidrateaza foarte repede in cursul primelor etape de malaxare, motiv pentru care aluatul pare tare. Pe masura ce se dezvolta, aluatul capata o consistenta normala. De aceea in conditiile inlocuirii unui anumit procent din faina creste usor cantitatea de apa necesara pentru formarea aluatului.
Deoarece faina de cartof nu contine gluten apare o diminuare a cantitatii de gluten din aluat. In general, aceasta are ca efect scaderea usoara a volumului painii. Pentru a contracara acest efect, majoritatea brutarilor folosesc pentru fabricarea painii si chiflelor cu cartofi o faina cu continut mare de gluten. De asemenea, se reduce si adaosul de zahar pentru sortimentele cu cartofi comparativ cu sortimentele obisnuite. Aceasta ajuta la formarea unei culori a cojii normale in produsele respective la coacere.
In mod normal painea de cartofi se coace in tavi ceva mai largi si mai scurte decat painea normala. Aceasta duce la micsorarea raportului coaja/miez si la obtinerea unui miez mai umed.
Deoarece folosirea cartofilor in produsele de panificatie duce la obtinerea unei coji mai inchise la culoare, multi brutari acopera painea prin cernere cu un strat subtire de faina de paine, operatie efectuata chiar inainte de coacere. Stratul de faina mascheaza culoarea mai inchisa a cojii si nu numai ca face produsul mai apetisant pentru consumator, dar ii confera si un aspect specific.
Chiflele din cartofi se coc de obicei in tavi obisnuite, fiind asezate in tava astfel incat prin coacere sa se lipeasca unele de altele. Aceasta pentru a forma mai putina coaja si pentru ca miezul sa fie mai umed. Alti brutari le aseaza la distante mai mari in tava astfel incat dupa coacere sa ramana individuale.
Specialistii recomanda ca faina sau fulgii de cartofi sa se foloseasca in proportie de 6- 8 %

Gogoşi cu cartofi
Deseori se folosesc fulgii de cartofi pentru a modifica textura gogosilor. Gogosile cu 5 % fulgi de cartofi au miezul mai umed, sunt mai fine, iar culoarea crustei este mai inchisa comparativ cu gogosile obisnuite.

Sursa


In contextul celor spuse mai sus am pregatit niste chifle tare pufoase :peace:


Ingrediente pt cca 16 chifle

-2-3 linguri ulei
-200 ml lapte, caldut
-1 lingurita zahar
-1 lingurita rasa de sare
-120 g unt / margarina, topit si racorit
-400 g faina
-100 g fulgi de cartofi, la plic
-2 oua
-7 g drojdie uscata / 20 g drojdie proaspata

Altele
-1 galbenus usor batut cu 2 linguri lapte, pentru uns
-chimen / seminte de in / susan, pentru ornat

Preparare

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, untul topit si racorit, faina cernuta amestecata cu fulgii de cartofi, ouale si la sfarsit, drojdia uscata.
Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati cu ½ lapte caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.
Turnati drojdia activata peste faina cernuta si amestecata cu fulgii de cartofi, ouale, restul de lapte caldut si incepeti sa framantati. Adaugati pe rand sarea, uleiul, apoi untul topit si racorit si framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, ce nu se mai lipeste de vas si mana. La nevoie, daca aluatul o cere, puteti adauga putina apa calduta.
Puneti-l intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru, framantati inca putin, apoi portionati in parti egale ( nu foarte mari- putin mai mici decat marimea mingii de tenis).
Rotunjiti-le sub forma de bile si asezati-le distantate intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte si presarati cu semintele preferate.
Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 30- 40 min, la 180 grade sau pana ce chiflele sunt coapte si frumos rumenite.
Scoateti pe un gratar si lasati sa se racoreasca.

Serviti chiflele caldute, dar sunt la fel de bune si reci.

Datorita fulgilor de cartofi din compozitie se pastreaza pufoase mai multe zile.
Se pot reancalzi in cuptor sau la microunde.
Fişiere ataşate
cimg6452.jpg
cimg6452.jpg (85.84 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6455.jpg
cimg6455.jpg (99.28 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6471.jpg
cimg6471.jpg (72.65 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg5755.jpg
cimg5755.jpg (89.96 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6485.jpg
cimg6485.jpg (79.35 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6493.jpg
cimg6493.jpg (73.98 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6501.jpg
cimg6501.jpg (105.92 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6502.jpg
cimg6502.jpg (103.59 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6503.jpg
cimg6503.jpg (78.67 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6504.jpg
cimg6504.jpg (68.12 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6505.jpg
cimg6505.jpg (65.17 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6506.jpg
cimg6506.jpg (84.88 KiB) Vizualizat de 6718 ori
cimg6507.jpg
cimg6507.jpg (74.76 KiB) Vizualizat de 6718 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/03/2014 06:45

Bune si chiflele astea... :roll: Ce frumoase si aurii sint... :vis:

:master: =D> :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 31/03/2014 06:54

Lucia, imi place painea cu cartofi de cand ma stiu. Aluatul pregatit cu fulgi de cartofi nu am mancat dar cu siguranta am sa pregatesc, chiar am un pachetde fulgi . Imi plac mult chiflele DAR eu am sa pun si chimen macinat in aluat nu numai deasupra( imi place mult gustul semintelor) ....despre introducere ca sa spun....e super faina, informativa si Adi ar putea sa puna la "articole " introducerea asta....nu trebuie sa se piarda :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 31/03/2014 12:48

Danieluta scrie:Bune si chiflele astea... :roll: Ce frumoase si aurii sint... :vis:

:master: =D> :flower:


...si raman pufoase si intr-o stare de prospetime mai mult timp :peace: Merita pregatite :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 01/04/2014 11:50

pupi scrie:Lucia, imi place painea cu cartofi de cand ma stiu. Aluatul pregatit cu fulgi de cartofi nu am mancat dar cu siguranta am sa pregatesc, chiar am un pachetde fulgi . Imi plac mult chiflele DAR eu am sa pun si chimen macinat in aluat nu numai deasupra( imi place mult gustul semintelor) ....despre introducere ca sa spun....e super faina, informativa si Adi ar putea sa puna la "articole " introducerea asta....nu trebuie sa se piarda :hug: :hug: :pup: :pup:


Buna ideea cu seminte macinate adaugate in aluat :pup: Chiflele au fost tare bune :buuun: ...cat despre introducere, NU am nici un merit...doar l-am postat ca sursa de informatii...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 01/04/2014 02:53

Ce chifle frumoase , LUCIA nota 10 , de facut :wink: :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 02/04/2014 08:03

Foarte aspectuoase si apetisante :master: :master: :master: :master: :master:
...inca o reteta minunata :wink: :peace: :flower: :hug:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 03/04/2014 06:33

alejoe scrie:Ce chifle frumoase , LUCIA nota 10 , de facut :wink: :master: :master:


Merita facute :peace: ...sunt tare pufoase si se pastreaza bine mai multe zile ( daca raman :D )

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 04/04/2014 12:53

lucia_bp scrie:
Merita facute :peace: ...sunt tare pufoase si se pastreaza bine mai multe zile ( daca raman :D )

:hug: :hug: :hug:


La asta ma gandeam si eu. Le-am pus pe lista! :buuun: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 06/04/2014 08:41

d_dana_a scrie:Foarte aspectuoase si apetisante :master: :master: :master: :master: :master:
...inca o reteta minunata :wink: :peace: :flower: :hug:


...si tare bune :buuun: pufoase :peace: gustoase :buuun:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Usor de gatit”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori