Ce facem cu resturile de mancaruri

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/01/2012 09:25

Azi dupa ce am citit postarea Antoniei mi-am amintit si am stat si am cautat subiectul asta printre paginile prafuite.....e un subiet super fain, folositor, economiseste bani si timp, plus ne ajuta sa invatam cat de important ( spiritual) este sa nu ne batem joc de mancarea de zi cu zi....sant foarte multi copii pe lumea asta care nu au o bucatica de paine pe masa....noi ne lafaim in bunatati, in lux, ne intrecem in fel si chip ce sa gatim mai bun, mai sofisticat,mai pompos si daca ne ramane jumatate sau ceva mai putin din cele preparate, aruncam....nu e mai bine sa avem subietul asta la indemana mereu si sa mai aruncam ochii pe el din cand in cand, sa mai adaugam alte idei noi la el si sa folosim ideile vechi?????

Antonia, uite aici subietul de care vorbeam....da un copy-paste le postarea ta cu bilute de ciocolata si apoi adauga si aici.....poate mai atragem pe cineva si reancepem sa mai completam si subiectul asta ....sant sigura ca mai sant fete asa ca si tine ( si ca mine, Nico, Dana, etc) , care mai refolosesc unele mancaruri....mersi :hug: :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/01/2012 09:52

IULIAAAAA stiu ca ai si tu cateva mancaruri pregatite din resturile ramase de la altele...le poti adauga cumva aici????poate asa mai marim lista ideilor si mai atragem si alte fete cu idei noi , pe aici....asa poate mai ajutam fete care nu stiu cum pot sa isi inmulteasca retetele din resturile ramase....mersi :hug: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 03/01/2012 10:23

Inevitabil, in timpul pregatirilor pentru sarbatori (dar si dupa) va raman resturi... de pandispan, de cozonac, de napolitane (ceea ce ramane atunci cand s-au mancat deja bucatelele propriu-zise), de biscuiti etc. Rezulta astfel un ”pesmet” pe care il puteti folosi pentru astfel de prajiturele.

Se pregatesc foarte repede si nu necesita coacere. :)

INGREDIENTE:

* 250 g resturi de pandispan, chec, prajituri, napolitane, biscuiti, etc, macinate
* 210 g zahar
* 300 ml apa (reteta originala foloseste 345 ml apa)
* 20 ml rom (eu am folosit Bacardi)
* 125 g nuci maruntite
* 6 linguri cu cacao proaspat cernuta (numai 3 linguri din cele 6 se folosesc pentru compozitia in sine)
* 110 g unt (reteta originala foloseste 125 g unt)
* esenta de vanilie
* 1 - 2 linguri cu ciocolata rasa marunt pe razatoare

MOD DE PREPARARE:

* Se fierbe un sirop din zahar, apa si esenta de vanilie. Cand siropul s-a racit, se adauga romul, resturile de prajituri, biscuiti, napolitane, etc macinate, 3 linguri de cacao si se amesteca pana la obtinerea unei compozitii omogene.
* Untul se mixeaza folosind paletele spiralate, pana devine spumos si se adauga amestecului pregatit anterior.
* Se adauga nucile maruntite si se amesteca intreaga compozitie.
* Compozitia obtinuta se pastreaza la rece peste noapte, pana se intareste.
* Autoarea cartii mentioneaza ca se poate adauga la final (daca este necesar) putin pesmet fin. Pentru a evita adaugarea pesmetului, am redus putin cantitatile de apa si unt.
* Din compozitia obtinuta se formeaza cu ajutorul palmelor, mici sfere.
* Sferele se tapeteaza cu cacao (puteti adauga un baton de ciocolata ras marunt pe razatoare). Eu am decorat platoul cu ciocolata rasa marunt pe razatoare.
* Se pastreaza la rece pana inainte de servire.
Fişiere ataşate
DSCN0685.JPG
DSCN0685.JPG (84.38 KiB) Vizualizat de 4985 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/01/2012 10:55

Antonia, ma bucur ca ai postat si aici....sa vedem cand apare si Iulia si poate Nico mai apare si ea cu cate ceva, Crista, Dana...poate Mitinita mai stie si ea cate ceva de refolosit, imi amintesc ca si Lucia mai are cate ceva postat la mancaruri refolosite....sa vedem ...imi place subiectul asta, il vad foarte folositor....sper sa nu fu numai eu....urasc sa arunc mancarea :x :x

mirelaoscarsson
Incepator
Mesaje: 10
Membru din: 26/08/2011 12:35

supa/ciorba de curcan

Mesajde mirelaoscarsson » 04/01/2012 12:17

mi-a ramas o groaza de resturi de la craciun si revelion. eu le-am congelat. azi, de exemplu, am facut ciorba de curcan cu niste afumaturi. daca va raman sarmale, congelati-le ca sunt foarte bune, daca le puneti dupa aia la tava in cuptor 30 min. icrele traieste in frigider, de numa', carnatii tot la fel, ca sunt bine afumati. :rugaciune:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 08/01/2012 11:59

De asta sughitam nu :P

Eu nu prea arunc mancare,numai resturile copiilor,de care nu ma mai ating chiar daca nici mie nu-mi place sa arunc mancarea. Si resturile lor pot duce la ingrasare. :D Nici nu prea trebuie sa arunc ,fiindca nu gatesc in cantitati mari si de obicei ceva rapid.

Acum dupa sarbatori poate ati ramas cu niste cozonac,asa ca am venit cu o idee


Sunt curioasa sa vad ce idei mai aveti si voi.



http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... onac-9799/
Fişiere ataşate
friganele cozonac.jpg
friganele cozonac.jpg (76.9 KiB) Vizualizat de 4929 ori
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/01/2012 09:08

Am facut si eu o mamaliga numai din resturi....aici e link-ul


http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... lata-9804/

si e buuuuunaaaa :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 08/03/2013 02:20

Mersi, Pupi, ca ai reamintit de topicul asta! la cata treaba am azi m-am oprit si am citit tot! :D
Nici eu nu sunt adepta aruncarii mancarurilor, congelez de multe ori aproape orice este mancare gatita , caci suntem numai 2 si nu iese mancarea gustoasa daca faci putina- ma refer la ciorbele noastre sau sarmale. Mai fac uneori si din lipsa de timp, sau prind materie prima ce se gaseste greu si prefer sa o fac odata la 3 luni si sa am intre timp axact catre o portie de caciula.

Cineva zicea la inceput ca i se mucegaieste painea de o zi. Nu stiu unde sta, aici de ex sunt paini care dimineata sunt proaspete si pana seara spargi capul cu ea. Nu se lasa niciodata in punga de plastic sau cea de hartie plastifica in care o cumperi mai mult de o zi. Depinde acum si de paine, dar daca vezi ca nu o manci in timp util las-o intotdeauna la aer sa se usuce, pe un gratar, eu nu o bag la cuptor sa o usuc si asa o fac pesmet.
De trucurile lui Pupi cu legume si resturi stiam si asta mi-a fost de mare ajutor si cand am luicrat sef-bucatar :D asta a fost de fapt motivul pt care am "avansat" caci seful cheltuia mai putin ca materie prima si 3 ani a fost foarte multumit de mine si ideile de reciclare a mancarii.
Promit sa pun retete de cate ori reciclez cate ceva si aici! Crochetele de pui de acum 2 saptamani au la baza ideea de reciclare a carnii de friptura si o supa cu de toate ce se face pe aici. La fel se procedeaza si cand raman de la petreceri multe mezeluri de la aperitive ca de ex sunca presata si cascaval. Se toaca marunt , se amesteca cu bechamel , ou, pesmet si prajit. Sunt la fel de bune.
O alta idee de reciclat este folosirea sosului din tava cand faceti o friptura la cuptor si a lasat mult aspic, etc Eu curat niste cartofi , depinde de cat sos iese:
- daca este putin si este mai multa grasime tai cartofii sferturi pe lung si fac acei wedges potatoes,mai pun sare si piper sau cimbru ,rozmarin depinde si ii bag la cuptor. Sunt nemaipomeniti, iau gustul de la carnea ce a lasat sosul.
-daca ramane mult aspic de la pulpe de pui de ex( cu ceapa sau fara) tai cartofii cuburi, ceva rosii mai mari, vinete, ardei gras sau ce alta leguma mai am ,specii patrunjel proaspat si iar am o tocana de cartofi la cuptor! Eventual ii pun si niste kaiser sau sunca presata , depinde .

Va las ca am o caruta de treaba!!!!
:pup:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/03/2013 02:42

Din blat de tort (ramas) puteti pregati ”Cake pops”:

Reteta: http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... ops-11426/ :flower:
Fişiere ataşate
10 Cake pops.JPG
10 Cake pops.JPG (81.42 KiB) Vizualizat de 4314 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/03/2013 06:40

Antonia :hug: tare ma bucur ca ai postat aici reteta...poate mai vin si alte fete cu idei de reciclare :hug: :hug: ...revin si eu zilele viitoare :D


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori