Ce facem cu resturile de mancaruri

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

ratatouille
Bucatar in devenire
Mesaje: 589
Membru din: 01/11/2009 07:46

Mesajde ratatouille » 18/11/2009 11:46

in Austria se face o budinca din felii de piine alba si veche, care se lasa intregi si intre ele se pun fructe (mere, pere) sau stafide sau fructe uscate ,sau brinza dulce, iar pe deasupra se pune un amestec de oua, zahar, vanilie, smintina sau unt, se pune la cuptor si iese un fel de budinca care aduce cu budinca cu paste dulci
sau tot aici se fac din piine alba uscata(chifle albe)niste galuste foarteeeeeeeee bune care se servesc ca garnitura la mincaruri cu sos, sau la varza, gulas, daca vreti reteta pot sa o caut :D

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 18/11/2009 11:54

Budinca cu paine uscat e grozava, am mancat demult, problema e ca aici painea dupa cateva zile face mucegai.. :?

ratatouille
Bucatar in devenire
Mesaje: 589
Membru din: 01/11/2009 07:46

Mesajde ratatouille » 18/11/2009 01:58

piinea alba si veche inseamna a doua zi, eu cumpar piine alba in fiecare zi, cee drept cumpar jumatate de piine pentru ca noi nu miincam multa piine, mie imi place piinea semineagra, e si mai sanatoasa si tine mai mult, dar gusturile nu se discuta

Avatar utilizator
christeli
Bucatar in devenire
Mesaje: 678
Membru din: 23/04/2008 09:11
Localitate: Elvetia

Mesajde christeli » 18/11/2009 02:05

Referitor la painea mai veche, eu pe cea uscata o bag la mixer si o fac pesmet pe care-l folosesc la retetele gratinate. :hug: :flower:
Christeli

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 18/11/2009 06:07

Da da paine neagra sau semi neparat, noi ne-am obisnuit asa , sigur e mai sanatoaas dar cea alba mai gustoasa, uneori... :D

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 18/11/2009 10:19

Economiile in bucatarie nu se refera doar la paine :P , vad ca numai despre ea se vorbeste :P ....
De exemplu,
_ daca iti raman cartofi pireu , pe ei poti sa faci o supa de cartofi, care, va asigur ca este delicioasa


http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... teni-3069/



_painea uscata,( de o zi, doua , trei ) se face pesmet....ca sa nu mucagaiasca se pune putin in cuptor, se prajeste si se macina

_ nu vreti pesmet, atunci se unge painea cu putin ulei de masline si se taie bucatele, se prajeste in cuptor si uite asa, avem crutoane care le folosim la supe creme sau la supa de chimen, sau la diferite combinatii de salate( daca doriti se pot unge feliile de paine inainte de a le coace cu usturoi)

_morcovi, patrunjel radacina, pastarnac, ardei, atunci cand le curatati, se taie varfurile , respectiv capacul la ardei ....ele nu se arunca, se pun intr-o punguta si se pastreaza la congelator pana avem suficiente adunate ca sa putem face o supa de legume care este baza la orez fiert, la alte supe( se foloseste in loc de apa) si sincer are un gust tare bun. Supele astea se tin in congelator in pungute de plastic si le decongelati pe masura ce aveti nevoie de ele.In felul asta evitati chimicalele din vegeta sau delikat

_Resturile de friptura, se taie bucatele mici, se prajesc in ulei cu mult usturoi, se pun peste paste fainoase in combinatie cu sosul dorit

_ resturile de friptura, daca sant mai multe si uscate de atata cat le-ati plimbat prin frigider , se macina se amesteca cu unt, oua fierte, masline, castraveti murati macinati( si ce credeti ca mai se potriveste pe gustul vostru) si uite asa aveti o pasta de carne , o bunatate, un aperitiv pentru orice masa festiva, sau pentru "open sandwich" adica sandwich-urile pe care le cunoastem asa de bine .


http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... arne-3249/



_Ardeii grasi , daca ii aveti in gradina si nu au apucat sa se coaca , nu se arunca( sau daca sant stricati la o parte sau ciupiti de pasari) se iau , se spala, se taie partea stricatasau ciupita si se portioneaza in pungute de plastic si se tin la congelator ( sant super bune la orice mancare).Vezi semipreparate in cartea de bucate


http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ator-3993/



_ rosiile tot la fel se procedeaza cu ele

_Revin la cartofii pireu, se mai pot refolosi si sub alta forma, nu numai la supe. Cartofii trebuie sa fie mai tari ( adica sa nu aibe prea mult lapte in ei) , se amesteca bine, eventual se mai pune putin cascaval ras si pesmet prajit in ei, se pun in punga de decorat si se fac niste forme de para , pe tava de copt. Se ung cu ou batut , se presara cu pesmet si cascaval si se dau a cuptor, sa se rumeneasca putin. Se servesc langa fripturi, sau langa ce preferati voi cartofii. In varful " perei" de cartofi se poate pune o codita mica de patrunjel proaspat pentru decor.


_Resturile de prajitura, atunci cand le scoateti din tava si taiati marginile ca sa arate mai frumos prajitura....ele nu se arunca. Se pun in punga de plastic, se pun la congelator. Cand aveti nevoie de ceva dulce rapid, se scot se amesteca cu unt, esente, gem ( depinde de cat de sec sau cremos este blatul) , se face paste si se modeleaza bilute , care se tavalesc prin diferite alte ingrediente( cocos, cacao, mac, ciocolata etc) Asa aveti o praji noua.
Sant multe idei pe RC , care va pot ajuta la asa ceva :wink:

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... turi-4879/


http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ulci-5140/



http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... ding-2499/




_ blaturile de tort , atunci cand le coaceti , ele fac o "burta"....aia se taie jos ca sa avem un tort aspectos. Se pastreaza , tot la congelator, cand avem nevoie doar scoatem , lasam la decongelat( circa 20 de minute) si taiem cu o forma de taiat biscuiti, decoram cu o crema de budinca amestecata cu putin unt ca sa ii dea o consistenta mai tare si uita asa avem , fursecuri rapide


http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... pide-4114/


_Fructele aromate( si zemoase, ex: capsuni, zmeura, piersici, visine, fragute,) daca sant stricate putin , ciupite de pasari, se taie jos, ciupitura/stricaciunea si se pun pe rand( in ordinea aparitiei lor) intr-un borcan mare, de 3 -4 litri. Se aseaza un strat de fructe, se acopera cu un strat de zahar, se pune putin spirt/votca, se pune capacul si se lasa la macerat. Se adauga peste startul asta un alt strat de fruct nou/zahar/ alcool si uita tot asa se continua pana toamna cand se pun ultimile fructe zemoase/aromate. Zaharul se topeste, si ramane un Bole super bun, in loc de visinata....oricand ceva la indemana pentru un musafir neanuntat



http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... pete-5227/


Lista poate continua la infinit , dar ma doare mana deja...poate mai veniti si voi cu alte idei , in afara de paine :wink: :pup: :pup: :hug: :hug: si sper sa va fie de folos
Ultima oară modificat 03/01/2012 09:39 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 18/11/2009 10:53

Trei retete care le fac destul de des... :)

PRAJITURA DIN PAINE CU CACAO

Ingrediente:

* 300 gr. paine uscata
* 700 ml. lapte caldut
* 7 linguri zahar
* 4 linguri cacao
* 1 ou
* coaja rasa de la o lamaie
* 1 plic vanilie
* 50 gr.unt topit
* nuci , migdale , seminte de pin
* stafide (facultativ)

.............................
Puneti painea uscata intr-un castron larg si deasupra turnati tot laptele , lasati cateva ore(4-5) sa absoarba bine. Este mai bine sa puneti painea la inmuiat de seara iar a doua zi preparati prajitura. Cand painea s-a inmuiat bine , daca este nevoie o stoarceti de laptele in surplus. O maruntiti cu robotul de bucatarie pana devine ca o crema si adaugati restul ingredientelor ,amestecand bine cu telul sau mixerul , pana cand devine o compozitie omogena. Luati o forma rotonda(24-26 cm diam ) sau dreptunghiulara 23/30 cm. o captusiti cu hartie de cuptor sau o ungeti cu unt, rasturnati inauntru compozitia. Deasupra puneti cateva nuci , migdale (eu am pus din acelea dulci) si o bagati in cuptorul deja incalzit , la o temperatura de 200° C ,timp de 1 ora. Dupa ce o scoateti , lasati sa se raceasca bine si pudrati cu zahar farin. Se conserva la loc racoros sau chiar in frigider.
Sta bine si ceva frisca deasupra ,este o bunatate! :roll:


Imagine

Tarta din paine cu ardei gras

Ingrediente:

* 6 felli mari de paine mai veche (cu miez mai mult)
* 300 g. de ardei gras rosu sau galben
* ulei de masline
* 4 oua
* 100 ml. smantana
* 80 gr. parmigiano o grana (parmezan )
* 2 linguri de pesmet
* 2 linguri de ierburi aromatice mixte( cimbru, maghiran,rozmarin ,salvie)
* sare si piper

.............................

Se bat bine ouale cu smantana ,un varf de sare si piperul. Inmuiati feliile de paine ,scurgetile si captusiti cu ele o tava de tort/tarta unsa cu unt. Tava mea in care am facut are un diametru de 22 cm. Bagati in cuptorul incalzit la o temperatura de 200° cam 5 minute .
Intr-o tigaie inabusiti ardeiul taiat in fasii cu putin ulei si sare , adaugand putina apa din cand in cand , pana cand se inmoaie ,apoi lasati sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit ardeiul, il amestecati (sa fie scurs de sosul lui) cu restul de oua si smantana ,adaugand branza rasa si ierburile aromatice tocate marunt. Turnati compozitia peste feliile de paine si deasupra presarati cu pesmet.
Se coace la o temperatura de 180-200°.


Imagine


CHIFTELE DIN OREZ

Cu resturile ramase de la un risotto-orez (cu ciuperci, sofran , mazare ) eu fac chiftele .
Adaug :
* un ou (cam la doua farfurii de orez ramas)
* putina branza rasa
* sunca cubulete
* o lingura de smantana
Fac chiftele , le dau prin ou si pesmet , apoi le frig in ulei sau le coc in cuptor.

Imagine

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 18/11/2009 10:54

Eu de sarbatori cand imi ramane cate un cozonac il tai felii cam de 2 cm il pun pe o tava de tort si il insiropez .Peste pun o crema sau o budinca(dupa preferinta) si iar un strat de cozonac,repet acest proces(crema ,cozonac)pana se termina cozonacul.La sfarsit imbrac tortul in frisca si il ornez ca pe un tort normal...
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 18/11/2009 11:40

De exemplu si la prepararea salatei caldute cu naut http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/salata_calduta_cu_naut-6319/...... am folosit in loc de sunca ...cum era de fapt reteta originala ..piept de pui la rotisor, ramas prin frigider.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/11/2009 01:04

Nico, chiftelele de orez si tarta cu ardei le fac si eu :buuun: :buuun: , o bunatate nu alta..... si uita asa salvezi si banuti si timp :wink: .... :pup: :hug:

Lia , a postat si ea ceva pe RC , chiftele din mamaliga cred, facute tot din resturi ( sper ca imi amintesc bine) :pup:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator