Ce este dietoterapia (II) - Usturoiul si soia

Suferiti de o boala care va determina sa tineti regim? Si totusi nu percepeti asta ca pe o corvoada deoarece cunoasteti nenumarate combinatii ale mancarurilor permise? Faceti si altora viata mai usoara prezentand aceste mancaruri dietetice si de regim.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Ce este dietoterapia (II) - Usturoiul si soia

Mesajde soothe » 26/11/2006 04:38

Ce este dietoterapia? (II)


Cum spuneam in partea intai a serialului nostru, exista sase ingrediente in dietoterepie care pot inclina balanta Yin sau Yang dupa caz si necesitati.

Acestea sunt: gingerul usturoiul, soia, ciupercile shiitake, ginsengul si ceaiul verde.

Dupa descrierea facuta gingerului in articolul precedent urmeaza astazi prietenul nostru usturoiul si o veche "antipatie", soia.

Usturoiul

Imagine

Bucataria romaneasca si medicina in general (fie ea alternativa sau conventionala) pune la mare pret acest aliment - medicament. Ne vom margini la a spune ca alicina, principala componenta a usturoiului, reduce colesterolul, activeaza circulatia si reduce tensiunea arteriala, prevenind astfel bolile cardiovasculare. De asemenea, are actiune distructiva asupra bacteriilor si virusurilor, crescand imunitatea si inhiband activitatea substantelor cancerigene.

Tinem insa sa va prezentam si cateva aspecte mai putin cunoscute ce privesc folosirea ustoroiului.

Cum indepartam mirosul neplacut de usturoi?

- de pe maini - cufundati vreme de cateva minute mainile in apa in care ati spalat orez. Daca nu aveti la indemana apa respectiva, frecati mainile cu ginger proaspat sau lamaie, dupa care le clatiti cu apa si sapun;
- de pe tablia de bucatarie - frecati tablia pe care ati taiat usturoiul cu lamaie sau bicarbonat si cu putina apa, apoi clatiti;
- citeam zilele trecute ca o alta metoda ar fi frecarea energica a zonelor de pe maini care au atins usturoiul cu dosul unei linguri de inox; apoi spalati cu apa si sapun.. se pare ca metoda lucreaza foarte bine..

Exemple de remedii simple cu usturoi

Imagine

Este de remarcat ca dietoterapia orientala recomanda mai putin consumarea de usturoi crud, asa cum il cunoastem bine din traditionalul mujdei. Se prefera usturoiul gatit, deoarece este mai bland si multe persoane il suporta mai bine, mai ales cei suferinzi

- fierbeti 3 catei de usturoi in apa si consumati-i cu sos de soia in timpul meselor; efecte: potolesc tusea si durerile abdominale

- fierbeti citiva catei de usturoi in apa si folositi lichidul la spalarea zonelor intime; efecte: indeparteaza mancarimea data de anumite afectiuni ale zonelor respective.

- taiati un catel de ustoroi in doua si frecati pielea cu zona taieturii; efecte: alina durerea/mancarimea data de intepaturile de insecte, ca masura de prim ajutor in asemenea cazuri.

- inmuiati in apa peste noapte boabe de soia. Gatiti boabele de soia cu 5-6 catei de usturoi; efecte: tonifiant si usureaza urinarea, indeparteaza edemele in cazurile de nefrita cronica.

- gratinati vreme de cateva secunde in ulei incins usturoi tocat, putin ginger ras, sare si pudra de piper negru. Adaugati shrimpi si apoi asezonati cu putin zahar, otet si ceapa verde. Adaugati suc de rosii si un praf de faina pentru a lega putin sosul, daca se considera necesar (personal prefer putin malai grisat in loc de faina) - fierbeti totul timp de cateva minute; efecte : tonic al splinei, stomacului si plamanilor.

Precautii si contraindicatii privind usturoiul

- daca preparati mujdeiuri, sosuri sau baituri pentru marinat, continand usturoi, este bine sa le pastrati la frigider mai ales cand nu sunt acide / acre, sau pur si simplu sa le aruncati daca au stat suficient timp pe masa. In caz contrar va expuneti la botulism, o afectiune ce poate fi mortala.

- consumul usturoiului este contraindicat in cazurile de afectiuni ale ochilor sau de dureri de gat.

Soia

In perioada de dinainte de 1989 soia a fost urata si compromisa in Romania, de exagerarile regimului de atunci, care a impus fara discernamant includerea acesteia in retetele de mezeluri si ale altor alimente. Aici prietena noastra Cara, o sa vina (sunt sigur) cu o amintire dragalasha si sensibila, din cele cu care ne-a obisnuit.

Speram ca prin randurile urmatoare sa reabilitam cat de putin soia, stiut fiind ca unii dintre noi se feresc, pe nedrept am spune, sa consume orice derivate din soia, tocmai din motivul amintit mai sus.

Imagine

Soia este de fapt o proteina completa, ceea ce inseamna ca are un continut foarte echilibrat de aminoacizi esentiali, necesari pentru pastrarea sanatatii. Este deasemenea o excelenta sursa de fier si vitamine B. Soia este nu numai o buna sursa de proteine pentru vegetarieni; ea scade pofta exagerata de mancare a acelora care incearca sa restabilieasca nivelul scazut de zahar in sange (vezi diabeticii).

Medicina traditionala chineza considera soia un aliment de tip Yin, un aliment racoritor. Ea este folosita in tratamentul febrei, a durerilor de cap, hiperactivitatii si este un un tonic foarte bun pentru plaman si stomac. Multe cercetari stiintifice actuale dovedesc ca produsele din soia reduc riscul de cancer de san, de colon sau prostata, scad nivelul colesterolului, previn bolile de inima, controleaza diabetul, previn osteoporpza si alina simptomele menopauzei cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.

Gatitul cu produse din soia

Imagine

Vegetarianul oriental a dus la crearea unei mari varietati de produse din soia. Ele substituie carnea de gaina, rata, shrimpi, avand in amestecuri cu mirodenii specifice un gust foarte asemanator acestora, uneori chiar mai bun. Soia este foarte versatila. Datorita gustului neutru poate fi usor combinata cu multe alte ingrediente.

Produsele din soia pot fi adaugate la supe, legume inabusite (stir fry), preparate la gratar, copturi, etc.

Tofu (branza"dulce" de soia) de tip mai ferm/tare se poate folosi la produse la gratar (hamburgher vegetarian) sau pentru feluri de mancare care se gatesc un timp mai indelungat. Tofu mai fraged se foloseste la mancarurile la minut sau la bauturi,

Cum spuneam, soia este considerata un aliment de tip Yin. Cand insa folositi produsele din soia (tofu), este bine sa adaugati si ingrediente tip Yang (ginger, usturoi si piper chili) pentru echilibrul acelui fel de mancare.

Exemple de remedii simple folosind soia:

- consumati dimineata pe nemancate o lingura de ulei de soia amestecata (frecata) cu zeama de la un sfert de lamaie; gradual puteti lua 2-3 linguri pe zi din acest amestec; efecte: trateaza ulcerul duodenal sau obstructiile intestinale.
- prajiti boabe de soia gabena pana devin crocante si degaja un miros placut (asa cum se prajesc alunele sau nautul); consumati la mesele principale; efecte: maresc cantitatea de lapte dupa nastere;
- soia galbena sau alte varietati de soia le puteti procura cu usurinta de la magazinele alimentare… langa fasole sau mazare uscata.
- prajiti babe de soia galbena si apoi fierbeti-le ca pe fasole; efecte: corecteaza pierderea in greutate si anorexia;
- fierbeti 50 g de soia galbena, trei cepe verzi, trei felii de ridiche alba, sare dupa gust - beti in loc de supa la fiecare masa ; efecte: previne raceala.
- fierbeti soia neagra pana devine frageda; amestecati cu putin zahar brun sau sare, dupa gust si luati cate o lingurita pe zi la mesele principale; efecte: alina tusea si simptome ale bolilor de rinchi.
- aplicati pasta de soia fiarta peste intepaturile de insecte; effect: alina durerea.

De retinut:

1 - soia galbena este privita ca regele bobelor de leguminoase. Aceasta contine circa 40% proteine si este comparabila cu proteina animala. Pentru acest motiv soia galbena se mai numeste "carne vegetala" sau "carne verde". Boabele de soia galbena contin 18-20% grasime, in mare parte formata din grasimi nesaturate, superioare astfel grasimilor animale.

2 - sosul de soia promoveaza digestia si poate fi folosit ca remediu extern in cazul arsurilor. Un consum prea mare de sos de soia poate provoca tuse si sete excesiva. Nu se recomanda persoanelor bolnave de hepatita.

3 - Mugurii de soia galbena sunt dulci si reci. Se pot folosi complementar in tratamentul tusei cu expectoratie galbena si densa si pot creste diureza.

Multa sanatate! :love:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 20/01/2007 09:06

Soothe, as vrea sa dezvoltam un pic subiectul abordat in prima parte a articolului tau, anume 'usturoiul', pentru ca, zic eu, e de interes pentru multi.
In ce ma priveste gatesc cu usturoi si consum usturoi (dar consumul se realizeaza mai rar si in cantitati reduse, fapt determinat de starea sanatatii..)

1. De ce este recomandat consumul redus de usturoi crud(in dietoterapia orientala)? Care sunt precautiile? Are un anume impact asupra organismului suferind de anumite afectiuni?

2. In bucataria romaneasca usturoiul este consumat mai ales crud, in mediul rural cu precadere, dar si in mediul urban, indeosebi in varianta 'mujdei'. Se zice ca oamenii de la tara, inainte vreme, erau sanatosi, vigurosi si chiar longevivi pentru ca mancau cu constiinciozitate usturoi dimineata sau/si la una din mesele principale ale zilei. E asta o realitate sau doar o legenda?

3. Exista si superstitia cum ca daca mananci usturoi, racelile se prind mai greu de tine. Nu mai amintesc leacurile pe baza de usturoi transmise din batrani si aplicate chiar si in contemporaneitate! ( cu sau fara efect)..
Ai remarcat asemanari intre 'medicina populara romaneasca' si cea orienatala? (imi cer scuze daca am folosit un termen gresit, dar in esenta cred ca se intelege la ce m-am referit)


3. Pe de alta parte usturoiul este foarte prezent in mancarurile gatite in spatiul romanesc.
a. Tin minte ca mama m-a invatat sa adaug usturoiul spre sfarsitul prepararii unei mancari (cand gastesc de exemplu fasole verde, sau ostopel, sau orice sos). Eu urmez sfatul mamei si mancarea capata doar o aroma iar mirosul nu se modifica in rau.
b. Un alt sfat al mamei zice ca nu trebuie sa prajesc usturoiul. Am intalnit retete chiar aici, pe rc, unde usturoiul e calit sau chiar prajit in ulei. Care este situatia? E recomandata prajirea usturoiului in ulei sau nu? Exista precautii? (aici am mare nevoie de lamuriri)

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 20/01/2007 11:45

eu prajesc usturoiul si nu am simtit niciodata gust amar sau rau, probabil doar daca-l arzi, daca se inegreste.....Si am incercat ultima data cand am pus legume la cuptor sa aruc si cativa catei de usturoi nedecojiti si s-au facut in coaja si au iesit dulci, i-am putut manca asa goi, ca ceapa copata care devine dulce cam asa a iesit si usturoiul.

Am si eu o intrebare pentru soothe: daca tofu e recomandat in cazurile de constipatie. mi-am luat o cutie ieri, dar inca ma uit la ea cu frica si nu am gasit nici o informatie despre asa ceva.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 22/01/2007 10:37

Ioana scrie:eu prajesc usturoiul si nu am simtit niciodata gust amar sau rau, probabil doar daca-l arzi, daca se inegreste.....Si am incercat ultima data cand am pus legume la cuptor sa aruc si cativa catei de usturoi nedecojiti si s-au facut in coaja si au iesit dulci, i-am putut manca asa goi, ca ceapa copata care devine dulce cam asa a iesit si usturoiul.

Am si eu o intrebare pentru soothe: daca tofu e recomandat in cazurile de constipatie. mi-am luat o cutie ieri, dar inca ma uit la ea cu frica si nu am gasit nici o informatie despre asa ceva.


tofu nu da constipatie decat daca este consumat in exces si sistematic cu multe legume crude.. (adica daca racesti la stomac si din cauza asta peristaltismul scade..) ;

il poti taia cubulete mici si-l poti pune la omleta, la mancaruri, la ciorbe (ca si pe carne..sau pe ciuperci).. merge la ceva mai picant, pentru ca fiind "rece" mai balanseaza "Yangul" picanteriilor pe care le-ai pus..
mie imi place foarte mult la fasole (fasole fiarta si scursa de mare parte din zeama [merge si fasole din conserva..cea neagra e cea mai gustoasa si buna pentru energie.. la cea din conserva nu arunc zeama] + o cepa prajita usoooooor +suc de rosii, putina boia de ardei sau chilli, piper si cimbru, sare dupa gust, las sa fiarba cateva minute si apoi pun cubulete de tofu si mai las sa fiarba cam tot atata.. cand imi pun in farfurie mai adaug putina ceapa [rosie] tocata proaspat si cateva picaturi de otet balsamic..)
daca ai un pahar de vin rosu alaturi merge si mai bine

pofta mare

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 22/01/2007 11:13

am inteles, aseara am pus putina in salata de cruditati, dar reteta ta suna mai bine

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 22/01/2007 12:24

Ioana scrie:am inteles, aseara am pus putina in salata de cruditati, dar reteta ta suna mai bine

\
vezi ca piperul si boiaua trebuie puse cu grija, mai ales daca ai un "stomac" sensibil..

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 22/01/2007 12:57

stai linistit, in perioada asta de criza ma limitez la putina sare si verdeturi pentru condimentare. cimbrul sau busuiocul merg bine cu fasolea.

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 17/09/2014 06:47

Usturoiul este un condiment traditional romanesc mereu la indemana, il stim dintotdeauna si il folosim pentru gustul bun pe care il poate da anumitor mancaruri.

Uneori ne ferim de el inainte de intalnirile la care vrem sa lasam o impresie buna, din pricina mirosului neplacut al respiratiei ce dainuie cateva ore dupa ce il consumam. Alteori il evitam din pricina sensibilitatii pe care o putem avea la stomac din pricina lui; arsenicul, care se gaseste in cantitati infime in miezul sau, este cel ce poate da arsurile bine cunoscute. Chiar si asa, usturoiul poate fi consumat cu incredere, daca eliminam miezul, caci o mare parte din proprietatile sale curative se mentin.



Multi dintre noi au auzit ca usturoiul face bine la sanatate. Dar cat de bine?

Stiati ca usturoiul are asa de multe proprietati terapeutice si nutritive incat pe drept cuvant poate fi numit un aliment miraculos?



1. Usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut sub forma de aliment pur
In prezenta sucului sau, germenii de raceli, gripe si viroze au sanse minime de supravietuire. Combate infectiile, degajeaza sinusurile, bronhiile si plamanii. Un miligram de usturoi are aceeasi putere ca douazeci si cinci de unitati de penicilina.


2. Este eficient impotriva streptococilor

Streptococii care cauzeaza scarlatina, difteria, inflamarea invelisului inimii (febra reumatica) sunt distrusi de usturoi. In usturoi s-au gasit multe substante importante. Germaniul nutritiv, cu efect anticancerigen dovedit, face parte dintre ele. De fapt, usturoiul este una dintre cele mai bogate surse de germaniu si seleniu organic (vital in prevenirea bolilor de inima si a multor forme de cancer). Usturoiul contine substanta ajoena care “dilueaza” sangele, astfel prevenind cheagurile potential periculoase. Usturoiul are peste o suta de compusi ai sulfului cunoscuti. Acesti compusi ajuta la reducerea tensiunii si a nivelului de zahar din sange, alunga astmul si bronsita, imbunatatesc circulatia si functiile inimii, previn cancerul si ajuta organismul sa se debaraseze de toxinele periculoase.

3. Consumul de usturoi poate ajuta la prevenirea bolilor arteriale
Testele medicale au aratat ca radacina cu aroma intepatoare are “o actiune protectoare foarte semnificativa” in limitarea efectelor coagularii sangelui cu nivel mare de colesterol.

4. Coboara tensiunea arteriala crescuta
Se spune ca sute de medici au gasit usturoiul ca fiind cel mai sigur si mai de nadejde mod de a combate hipertensiunea. Nimeni nu stie exact din ce cauza. Unii doctori cred ca usturoiul dilata (deschide) arterele, scazand presiunea. Altii citeaza puterea sa de a inlatura infectiile de diverse feluri si, prin urmare, de a reduce tensiunea crescuta. Totusi, e clar ca tensiunea scade.
De fapt, usturoiul pare sa satisfaca toate cerintele unui agent terapeutic perfect pentru reducerea tensiunii sanguine:
- Este absolut sigur.
- Nu are efecte secundare negative; nu s-a gasit nici o limitare a dozajului.
- Tensiunea sanguina se reduce treptat – intr-o perioada de timp – fara nici o cadere neasteptata care ar putea soca organismul!
- Nu intreractioneaza cu efectul medicamentelor pe care le ia pacientul la recomandarea medicului.
- In aproape toate cazurile testate, a alungat starile de slabiciune, ametelile, durerile de cap, tiuiturile din urechi, durerile din piept.
- Se pot obtine rezultate bune, indiferent de varsta persoanei sau de starea sa fizica.
- Este usor de luat si sub forma de tablete fara miros.

5. Usturoiul este un aliment adjuvant in diabet
Usturoiul nu vindeca diabetul si nu trebuie folosit fara permisiunea medicului. Dar dovezile arata ca poate fi un mod util de a scadea glicemia si, astfel, de a controla boala.

6. Usturoiul reintinereste ficatul
Principala valoare a usturoiului in tulburarile hepatice consta in puterea sa de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine si, astfel, de a ajuta ficatul sa se odihneasca. Este un stimulent dovedit al sucurilor gastrice si ajuta la stimularea si intensificarea fluxului sanguin prin ficat. Daca usturoiul nu e tolerat, cauza e o deficienta a organelor digestive – mai ales a ficatului. Un stomac sau un ficat in stare buna nu se va revolta niciodata impotriva unui element atat de natural si benefic ca usturoiul.

7. Un leac alimentar biblic pentru bolile de stomac

Luat cu regularitate, usturoiul poate vindeca bolile de stomac si intestine, afirma un reputat cercetator si expert in terapia cu usturoi. Se stie ca allicina din usturoi stimuleaza peretii stomacului si ai intestinelor, pentru a secreta enzime digestive. Dar usturoiul luat de persoanele suferinde de asemenea afectiuni trebuie sa fie diluat sau amestecat cu alte mancaruri, precizeaza acelasi expert. Un mod excelent de a atenua efectele usturoiului este acela de a-l gati, sau a-l combina cu ou si lapte. Totusi, usturoiul nici macar nu e nevoie sa fie mancat. Se poate folosi in cataplasme sau bai pentru picioare si maini, spre a calma stomacul. Puterile sale de penetrare sunt atat de mari, incat e absorbit direct prin piele. Folosit in acest mod, are o eficacitate demonstrata de nouazeci si cinci la suta. Din cele mai vechi timpuri si pana in prezent, usturoiul a fost laudat in intreaga lume pentru eliminarea gazelor, a crampelor si a simptomelor de inflamare.

8. Usturoiul este un puternic ajutor in constipatie
Un reputat cercetator si expert in terapia cu usturoi declara ca persoanele care sufera de constipatie isi pot gasi rezolvarea mancand cu regularitate cantitati moderate de usturoi, amestecate cu ceapa, lapte sau iaurt. Allicina din usturoi, afirma el, stimuleaza miscarile peristaltice ale peretilor intestinali, rezultand in mobilitatea scaunului.

9. Un leac alimentar exceptional de eficient in problemele nasului si gatului

Usturoiul e cunoscut de mult timp ca antiseptic miraculos in cazurile care implica infectii la ochi, urechi, nas si gat. Daca se ia un catel de usturoi in gura, la inceputul unei raceli, si e tinut pe partea dintre dinti si obraz, raceala va disparea in cateva ore sau cel mult o zi. Nu va ustura deloc, daca nu il mestecati. Doar razuiti-l cu dintii, din cand in cand, pentru a elibera cate putin suc.
De asemenea, usturoiul are efect curativ asupra bolilor cronice ale organelor respiratorii superioare, absorbind toxinele – ceea ce e valabil si pentru inflamatiile cronice ale amigdalelor, glandelor salivare si glandelor limfatice invecinate, empiemele sinusurilor maxilare, faringitele si laringitele grave si alte boli.


10. Usturoiul ajuta mult in problemele aparatului genital feminin

Bufeuri? Incercati usturoiul. Depresie? Puneti putin usturoi in salata. Iritabilitatea, anxietatea, greturile, migrenele, oboseala sau agitatia, balonarea, umflarea extremitatilor, ametelile, tulburarea vederii, umflarea si sensibilizarea dureroasa a sanilor, crampele, anemia, problemele tiroidiene – toate au fost rezolvate de usturoi sau de substantele pe care le contine usturoiul. Emenagog dovedit, stimuleaza fluxul menstrual. Este un remediu milenar pentru problemele femeilor. Astazi, stim ca abilitatea usturoiului de a mari absorbtia de vitamina B1 in organism poate fi de o valoare extrema pentru alungarea greturilor matinale, a sindromului premenstrual si a multor altor probleme.

La ce mai este bun usturoiul? Numeroase utilizari ale usturoiului si studii efectuate in acest sens arata ca cei ce sufera de artrita, reumatism, nevralgie, cistita sau au dureri de urechi, isi gasesc alinarea sau chiar vindecarea folosind usturoi, consumat in stare pura sau sub forma de ulei / tinctura sau chiar praf.
In concluzie: sa nu ne lipseasca usturoiul din casa! Este cu atat mai bine cu cat il cumparam direct din piata, de la tarani, il vedem ca arata cat se poate de natural, asa cum il stim de cand eram mici, de la bunicii nostri, are mustati (semn ca e 100% natural) si nu il procuram din hipermarketuri unde el este mare, perfect si fara mustati. Tineti minte: cand arata prea frumos sa fie adevarat… chiar asa si este.



Read more: http://sfatulparintilor.ro/familie-pari ... z3DaXfRpv7
MIKI


Înapoi la “Sanatate - diete si regimuri alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator