Ce am gatit azi ( 57)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 24/08/2015 01:26

Mai, mai, mai... ce mai, numai bunatati, care mai de care... :buuun: :buuun: :buuun:

Abia astept sa-mi faca W ordine in poze, sa mi le transfere in "tableta" si sa descifram modul in care se posteaza... ca sa ma pot lauda si eu, caci chiar ca am cu ce!

Da, avind apartament cu bucatarie completa si moderna, "gatesc" in fiecare zi; ei, in cea mai mare parte sint semipreparate pe care le finisez prin prajit/fiert/copt sau chiar numai incalzit, sau aranjat pe farfurie... dar avind in vedere ca sint frantuzesti sau belgiene (avantajul de a sta chiar la granita, "sugi la 2 oi"!) sint totusi mai deosebite; si spre bucuria lui W, in orice caz si mai "nesanatoase" decit ce gatesc acasa...

Noi cind calatorim, mincam extrem de rar la restaurant, cel mult 2 - 3 ori in 10 - 14 zile si atunci exclusiv pentru specialitati locale, pe care acasa n-ai cum sa le faci ca sa-ti reuseasca ca la profesionisti. De obicei avem un program atit de incarcat de activitati si vizitare, incit la prinz ar fi pierdere prea mare de timp sa stam 1-2 ore in restaurant (lasind la o parte "oboseala postprandiala"), iar seara sintem prea obositi ca sa ne mai punem la 4 ace, sa iesim undeva la masa...
Dar de fapt motivul principal e ca eu (noi?) iubesc la nebunie sa merg in piete/supermarketuri/magazine alimentare locale, sa vad ce maninca/cumpara localnicii in viata de zi cu zi, sa incercam cit mai multe produse locale (nu neaparat traditionale, dar chiar si banalul iaurt & co are alt gust in fiecare tara), sa avem sentimentul ca sintem macar pentru 1 - 2 saptamini, "localnici" si nu numai turisti...
Asta e si motivul pentru care rezervam, daca e posibil, in Apart-Hoteluri cu chicineta completa, sau macar microunde/frigider.
Iar daca nu e posibil, mai ales in excursii gen circuit in care la 2-3 zile schimbi orasul, luam hotel cu mic dejun inclus, ziua mincam "specialitati" pe strada, iar pentru cina ne cumparam "specialitati" (brinza/mezeluri/piine + prajituri + bere/vin) pe care le mincam stind "in virful patului", in haine de noapte si uitindu-ne la televizor. Asta-i varianta preferata a lui W, caci in camera normala de hotel n-ai cum sa faci salata!!! :P
Din acest motiv ne informam exact inainte de calatorii, nu numai ce obiective turistice avem de vizitat ci si ce piete/supermarketuri & co exista prin zona si care sint specialitatile locale.
Hai ca iar m-am intins la scris de numai... ca si miine e o zi...
Noapte buna, sau altfel spus, "Bonne nuit!" :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 24/08/2015 09:39

Ella asta e avantajul vacantelor in locuri "locuite" si camere cu aer conditionat :-)) F se streseaza cu mersul la cumparaturi si acasa, ar fi culmea sa mearga in vacanta mai des.. plus ca depinde de tipul vacantelor, mersul in campinguri izolate, plaje salbatice sau pus barca pe apa zilnic ca a noastra era mica nu puteam sau nici nu merita sa platim ca sa o lasam in port nu prea te ajuta --- in general ajungeam si noi o data sau de doua ori la magazine, daca erau umane poate ne lipeam de produse locale, daca erau pentru turisti nu merita ca te costa sa maninci la cort cit te costa la restaurant- iar la cort e musai sa maninci dupa ora 9 seara ca abia atunci se mai potoleste caldura iar noi de fel mincam ff devreme in vacante pentru ca acasa nu mincam seara.. asa ca mersul la circiumioara ne scapa de vreo 2 ore minim de caldura lesinatoare linga cort sau de stat pe plaja pina tirziu


sunt curioasa ce se maninca pe acolo .. cartofi prajiti din cite stiu eu si am vazut si in filmul de care ziceam la cafenea, bere precis .. au brinzeturi locale ca peste tot in Frata .. dar retete ?? titluri evident ca pe urma le caut eu pe net poate iti notezi tu.

eu in general imi aduc condimente de prin vacante


la magazinul meu satesc aveau tortelli maremmani ( adica niste ravioli umpluti cu ricotta si spanac ca cei pe care i-am mincat in Toscana ).. ma batea gindul sa ii cumpar si sa fac cu ragu ca cei pe care i-.am mincat in vacanta... sa vad daca gasesc pe undeva carne de mistret, asta e mai greu de gasit la magazin si mai usor de mincat la resturante

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 25/08/2015 01:54

Buna fetelor, "Bon soir" :flower:
Ca de obicei, ajung sa scriu pina si in vacanta, abia noaptea, dar numai de vreo ora ne-am adunat de pe drumuri!
Azi dimineata iar n-am avut internet si apoi, pentru ca azi a plouat si mai ales batut vintul, am renuntat (spre marea bucurie a lui W :D ) la programul de plaja si am plecat pe la 9:30 de-a lungul coastei Belgiene (cu scurte opriri in Oostende si De Haan) pina la Cadzand Bad in Olanda (sa mincam Maatjesharing).
Sint numai vreo 100 km, dar cu toate opririle, am ajuns abia pe la 1pm si cum eram deja satui dupa waffles in Oostende si fritten (pommes frites belgieni, prajiti de 2 ori, intr-un amestec de ulei si seu de vita!!!) in De Haan, iar restaurantele erau pline, am cumparat pentru "acasa" si am plecat mai departe la Brugge (aici am mincat coji de portocale confiate, trase in cioco amara). Seara am incheiat-o in Ieper, participind cu aceeasi emotie, desi deja pentru a 3a oara, la comemorarea soldatului britanic anonim, cazut in 1. Razboi Mondial; nu intru in amanunte, caci sper sa ajung sa postez poze cu explicatiile de rigoare.

In seara asta am mincat un fel de budinca din paste scurte gen rigatoni + carne de rata tocata prajita + morcov fiert zdrobit cu furculita + mult patrunjel+ mult usturoi + putina bere bruna + cuburi de brinza Maroilles (am pregatit totul de ieri), coapte la combinatie microunde + grill, 750W cca 10 min. (ca oricum era totul pre-gatit); fara salata, ca n-am mai avut chef sa fac... La desert frukte, ca am fost plini ochi, sa nu mai zic ca a fost si cam gras de la rata si brinza!

Crista, noi murim dupa umblat prin supermarketuri, magazine si piete alimentare in calatoriile din vacante, W chiar mai mult decit mine!!!(acasa nu se ocupa de loc cu asa ceva! :P :P :P) . Pentru noi "vizitele" de acest gen apartin "programului turistic", ca si muzeele, chiar daca nu cumparam mai nimic, ceea ce nu se prea intimpla, pofticioasa cum sint :blushing: :blushing: :P :P
Avantajul e ca astfel ai ocazia sa cunosti mult mai multe din produsele si bucataria locala si sa stii exact ce cumperi si maninci, decit mergind la circiuma, unde pot apare si nelamuriri, cu deziluzii, mai ales la cit de mofturosi sintem (eu ceapa gatita, legume flescaite, frukte de mare, partial organe; W - in plus, iepure, miel, ied, intoleranta la laktoza samd).

In privinta retetelor locale, sper sa reusesc sa pun poze, caci partial am fotografiat ce-am cumparat/mincat si atunci am sa dau mai multe detalii... Dar daca vrei, poti sa dai cautare pe "Recettes du Nord" sau "Recettes du Ch'ti".
Structura de baza a retetelor e comuna cu a majoritatii retetelor frantuzesti, numai ca se folosesc specific produse care se gasesc local: carne de vita/rata/iepure, peste oceanic, bere (neagra) in loc de vin, binza Maroilles, muuult unt, andive, varza rosie, cartofi, patrunjel, in loc de alte ierburi aromatice, piine neagra in loc de baguette... E o bucatarie mai greoaie, bogata in calorii, "gospodareasca", foarte asemanatoare cu cea flamanda, sau chiar din Germania de Nord (Norddeutschland).

Nico, ca sa fiu sincera am vrut sa fac si eu "bolognese" frantuzita din "tocata" de rata, dar n-am avut "pomodori", nici proaspete, nici "passata" si nici "concentrato", asa ca a iesit altceva :D .

Crista, am si eu "ciocanele" de rata, prefierte si puse la marinat, miine le fac la cuptor.

Miki, tu ce bunatati mai faci, acum ca s-a mai racorit?

A propos, mai fetelor, mi-ati facut o pofta cu ardeii aia umpluti, cum ajungem acasa, ii si fac, dar de post, ca ne-am cam intrecut aici cu carnaria...
Ultima oară modificat 27/08/2015 11:53 de către angela_de, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 26/08/2015 01:13

Eu, mai subtire cu gatitul (peşte mai mult, supe, salate si cam atat)!

Atentie, sâmbătă e sărbătoare (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), e zi de post, nu se mănâncă varză, alimente rotunde, nu se taie!
Fişiere ataşate
dscf0137.jpg
dscf0137.jpg (85.02 KiB) Vizualizat de 1175 ori
dscf0141.jpg
dscf0141.jpg (51.91 KiB) Vizualizat de 1175 ori
dscf0165.jpg
dscf0165.jpg (97.21 KiB) Vizualizat de 1175 ori
dscf0164.jpg
dscf0164.jpg (98.2 KiB) Vizualizat de 1175 ori
dscf0150.jpg
dscf0150.jpg (92.41 KiB) Vizualizat de 1175 ori
dscf0152_5023.jpg
dscf0152_5023.jpg (91.96 KiB) Vizualizat de 1175 ori
dscf0158_3185.jpg
dscf0158_3185.jpg (94.8 KiB) Vizualizat de 1175 ori
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 26/08/2015 01:17

Buna seara fetelor :flower: !

Crista, cu tine incep, ca m-am culcat aseara si m-am chinuit azi toata ziua cu intrebarea: cum adica voi nu mincati seara? Asa principii sanatoase si putere de autostapinire!?
Pentru ca la noi, din pacate, masa principala e seara, dupa ce ajungem acasa (eu practik niciodata inainte de 6 - 7!); dar chiar si in week end sau vacante mincam cel mai mult seara, si ce-i mai rau adesea chiar dupa ora 7 :oops: :( . Iar daca se intimpla sa mincam mai devreme, sau f putin, pentru ca, spre ex am mincat la prinz/la "cafeaua" de la ora 4, prea mult (desi nu mincam aproape niciodata masa de prinz!), ne apuca pe la 11 - 12 noaptea o foame si niste pofte, de "curatam" 1/2 din rezervele cele mai nesanatoase din frigider si camara :rusine: :badday:. Asa am si reusit (+ lipsa cronica de miscare!) sa acumulez multele kilograme de prisos si tot asa nu reusesc nicicum sa scap de ele :badday: :( :cry: ; poate la pensie....

Azi am facut "ciocanelele de rata" la cuptor, cu "pilaf" de hrisca (ble noir)+ legume amestec (congelate: mazare verde+morcovi+conopida)+muult unt si cu salata de rosioare cocktail+ceapa. La desert crema de fistik si frukte.
Si rata a fost deosebita, dar crema, cu o aroma (artificiala :P ) minunata de fistik (in Germania nu se gaseste asa ceva! :( ) a fost un vis si mi-a trezit amintiri minunate "din copilarie": cine isi mai aminteste de inghetata "Polar" (1 leu) sau "Vafe" (3 lei)????!!!! "Fistik" (vernil pal) era de departe preferata mea, parca si acum ii simt gustul si chiar si consistenta nu prea cremoasa :buuun: :buuun: :buuun: !

Si daca tot veni vorba de amintiri: nici mie nu-mi placeau napolitanele "la metru"; nu-mi amintesc sa le fi primit in loc de rest la piine (e drept ca nici nu ma prea trimetea la piine, dupa ce de vreo citeva ori am pretins ca n-ar mai fi avut nici "intermediara", nici graham si am luat piine alba!! :P :P). Dar le primeam intotdeauna pe "farfuria de pomana", alaturi de coliva, de la o vecina de la parter si aterizau automat in sacosa de piine veche, pentru gainile femeii de la Otopeni care ne aducea "lactate de casa". Imi placeau in schimb la nebunie napolitanele cu ciocolata "Danut" (3 lei) :buuun: :vis:, va mai amintiti de ele?

Voi ce-ati mai gatit/mincat? In Germania se gaseste carne de mistret congelata in orice supermarket mai marisor, in preajma sarbatorilor si toamna chiar si la Lidl & Co, dar "tocata" chiar nu am vazut inca!?

Cam atit pentru azi; va :hug: pe toate si va doresc spor la bucatareala si pofta buna la mincare!

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 26/08/2015 01:30

Eu pot sa spun ca nici acum nu am scapat de mania napolitanelor! Imi placeau toate, de orice fel, cu orice umplutura (de cacao, vanilie, capsune, fistic, spirale...dar toate). Si acum mananc, mai pe furis, mai pe ascuns, dar am descoperit o sursa de napolitane din Moldova care imi place foarte mult!

Ella, mi-e pofta de meniul vostru, ma gandesc si eu la o mazare...ceva, nu stiu ce sa mai fac ca sa manace si fetele! Carne de mistret nu am vazut de cumparat pe nicaieri in supermarket, dar am vazut in targurile de toamna-iarna la niste preturi astronomice :( asa ca ma bucur de orice bucatica de carnita de la tara!

Va :hug:
MIKI

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 26/08/2015 01:31

Nu stiu napolitanele Danut, dar stiu biscuitii Mirela!
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 26/08/2015 01:44

Buna Miki, hai ca iar ne-am "incrucisat" cu mesajele!

Aoleu, ce mai bunatati! Mai ales pe farfuria aia cu "racituri" ni s-au lipit ochii si acum ne dam cu presupusul cu W (in pat!), daca bucata de mezel e carne macra, gen "pastrama", sau mai degraba gen "slaninuta" ("moartea" lui W !)?
Dar si brinzica :buuun: ; e gen "cascaval"? sau mai cremoasa/untoasa (si "mirositoare"), gen "Camembert/Brie"?
Nu mai zic de macroul ala "en papillote" :buuun: :buuun: :buuun: ; a fost "natur", sau putin afumat? Asa fac si eu macroul, fara nici un fel de adaos de mirodenii sau ierburi (spre deosebire de alti pesti mai slabi sau mai ales daca sint fileuri fara os, la care codimentez mai pronuntat).
Sa va fie de bine!
Te :hug: , noapte buna!

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 26/08/2015 01:56

Multumesc Ella! :hug: Nici daca imi puneam in gand nu credeam ca dau de voi la ora asta! Bucatica de carnita e o slaninuta (mai slabuta), avea si ceva suvite de carne macra dar foarte buna, afumata cat trebuie si un mix de condimente ce nu mi-a dat dureri de cap!

Branza (celebra Nasal de la Napolact), eu personal o iubesc mai mult decat orice alta branza cu mucegai nobil, miroase de iti ia nasul, cel putin in frigider face ravagii, dar este foarte buna, cremoasa, gust aspru, plin, aromat, fructat...

Pestele (macrou), simplu, facut la cuptor preincalzit maxim 30 de minute!

Multumesc!

:hug: :pup:
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 26/08/2015 05:59

Bon jour la toata lumea :flower: !

Miki, merci de lamurire. Noroc ca n-am mai citit explicatia azi noapte, ca iar dadeam iama in frigider :buuun: :buuun: Si brinza si sunca exact cum mi le-am imaginat, adica exact pe gustul nostru!

Nico, Crista, in general fetele din Italia, daca va doriti produse alimentare Romanesti, sau analoge celor Romanesti (de la brinza de burduf, de vaci, cascaval Dalia/afumat, smintina, icre, salamuri (Sibiu!), pastrame, cirnati, tocata de mici, icre crap/hering, cozonac Boromir, Eugenia, bors la sticla, bere "Ursu", apa "Borsec", etc, etc, dati cautare pe www.mixmarkt.eu/de/italy; e un lant european de magazine alimentare cu sediul principal in Germania si ofera produse din Europa de est, la preturi f acceptabile; spre exemplu in Bologna e unul in p-zza XX Settembre, 1c.

Noi azi mincam "resturi", reci si calde, ca sa nu fiu nevoita sa arunc mincare :rusine:.
Acum plecam la cumparaturi, sper sa revin pe seara.

Va :hug:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori