Ce am gatit azi ( 53)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/08/2014 10:21

Na bine ca ai zis de vorbele din popor....astea nu le stiam :) ...deci maine sa nu coc ( eu cam pastrez sarbatorile) asa ca am sa trag islerele in ciocolata si am sa fac o supa de gulii pe oase de porc si paste fainoase cu cartofi( Mara mi-a facut pofta )....azi am facut ardei umpluti ( fara poze ca nu am acvut timp de asa ceva) :hug:

Bia, mersi :hug:

Elo iubita, ma bucur ca mai apari pe aici...spor la scoala iubitului meu dar si celuilalt...bine ca stiu ca stai pe acasa....poate te sun la telefon saptamana viitoare...pupici draga mea :hug: :hug: :pup:

Mara si bunica mea facea galuste dar atunci nu puinea ceapa prajita ci spargea cateva oua, le batea ca pentru omleta si dupa ce strecura galustele de faina le punea inapoi in oala in care au fiert cu putin ulei , le amesteca sa se unga cu uleiul din vas pe toate partile si apoi turna ouale batute peste galuste dupa care amesteca bine de tot....oul se cocea de la caldura galustelor....sarat si piperat si era o mancare ultra super faina....cand facea cu ceapa folosea doar taste( tashte ) facute in casa.....maine asta am sa fac dar am sa folosesc farfale mini :P ....firar de pofta :P :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/08/2014 10:38

foarte intereseante retetele voastre de paste cu cartofi, nu seamana intre ele si nici cu ce am facut eu pina acum.


Miki habar nu aveam de aceste obiceiuri, stiam ca e post chiar unul destul de important dar nu stiam de varza si de restul .. uite asa mai invat cite ceva :hug: :hug: :hug:


ieri am facut dovlecei umpluti, unii din aia rotunzi, sunt tre frumosi dar la gust eu sincer ii prefer pe ceilalti lunguieti, astia sunt cam fara gust . E un avantaj insa caci in felul asta se simte bine gustul umpluturii :party: :lol:

Eu i-am umplut cu orez integral fiert foarte "al dente" separat in apa cu sare si carne de cirnat crud scoasa din matz si zapacita putin in tigaie cu niste cuburi de rosii, ceapa verde tocata marunt,sare si patrunjel si fara ulei ca era cirnat de porc deci avea grasime

in poza se vede mai mult orez in umplutura :-) era orezul care mi.a ramas la sfirsit si l-am pus eu cu lingurita motz pe fiecare dovlecel , zau ca erau plini de carne inauntru :-))
Fişiere ataşate
immagine_406.jpg
immagine_406.jpg (61.69 KiB) Vizualizat de 1201 ori

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 28/08/2014 02:00

pupi scrie:
Elo iubita, ma bucur ca mai apari pe aici...spor la scoala iubitului meu dar si celuilalt...bine ca stiu ca stai pe acasa....poate te sun la telefon saptamana viitoare...pupici draga mea :hug: :hug: :pup:




Scumpa, iubitul tau a postat o fotografie la Ce am mai gatit 52, nu stiu daca ai vazut. Multumim tare mult pentru urari si spune-mi cand esti pe acasa ca poate incerc eu. Pupici multi.
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 28/08/2014 02:18

Crista dovleceii umpluti arata minunat, sunt de accord cu tine ca gustul este mai putin pronuntat la specia asta. :flower: :pup:

Am si eu in program niste legume umplute poate pentru shabbat, a adus mama din ro niste gogosari si cred ca am sa fac un mix, gogosari, rosii, dovlecei si vanata.

Astazi ca in fiecare joi( ma gandesc cat de monoton suna), pui la rotisor de la marche si salata verde cu sos frantuzesc, mai ramasese un pic de ciorba de sfecla de ieri pentru felul unu si ca desert un foetaj cu crema patisiera si cateva capsuni.

Pe seara cred ca am sa fac o tarta sarata si una dulce si iar o tura de salata de data asta cu vinaigrette.

Miki, multumim pentru informatii, eu nu eram chiar deloc la curent, mama imi spunea ca din cate stie ea, se tinea post negru. :flower: :hug:

Mara, ce dreptate ai despre mancarea bunicilor si eu cand am caietul ei de retete in mana si rasfoiesc ma apuca parca un val de gusturi si de arome. Ce bune si in acelasi timp cat de sanatoase erau multe feluri care astazi s-au si pierdut. :flower: :hug:

Bia, multumim, spor si tie draga mea. :flower: :hug:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!



http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/08/2014 03:06

mikirafaela scrie:Multumim Bianca! La fel si tie! :hug:
Yafa, dau fuguta pe blogul tau sa gasesc mancarica, sa vedem cat e de calorica!
Mara, ai dreptate cu mancarurile bunicilor. Si mie imi placeau cum faceau cartofii taranesti si tocanita de "panisoare". Mi-e dor si de chisalita cu cirese, Doamne!, ce bune mai erau toate!

Eu astazi am sa fac o "dresala" de cartofi si o mancarica cu dovlecei cu carnita de porc. Pun sa fierb niste lapte (simplu) si sa pun si la prins sa fac branza proaspata! Dar ma gandesc ca maine e zi de post (Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, nu se mananca varza (pe varza a fost taiat capul profetului), nici alimente cu forma rotunda , gen pepene... Din popor se spune ca maine nu se foloseste nici cutitul, totul se rupe cu mana!


Miki, ce rau imi pare ca nu am citit mai devreme postarea ta, nu stiam ca maine nu se mananca varza, tocmai ce am terminat-o de gatit!
Nu vreau sa ma gandesc ca trebuie sa gatesc altceva pt maine :x :cry: :cry:Cand ziceam ca merg sa ma odihnesc si eu putin.

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/08/2014 03:10

Crista, nu te cred, te-ai facut vegetariana! :P
Arata super reteta de dovlecei umpluti!
=D> :flower: =D>

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 28/08/2014 03:11

Bia, multumim, spor si tie draga mea. :flower: :hug:[/quote]

Elo, cu drag! :love:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/08/2014 07:21

Bia =)) =)) =)) slabe sperante, cea mai buna leguma e tot porcul zice o vorba romaneasca :lol:


Yafa asa e se tine post negru, cine poate evident.


azi am aruncat o pulpa de curca ( numai partea de sus cea cu mai multa carne si os mai mic ) in oala minune impreuna cu niste ceapa verde, morcovi, sare si citeva frunze de mirt .. a iesit o friptura ca la cuptor :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

desert/cina gris cu lapte cu dulceata de capsuni de la tata :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 28/08/2014 10:12

Bia, ce rau imi pare ca ti-am dat planurile peste cap! Sunt vorbe vechi, batranesti, uneori e bine sa tinem cont de ele, au foarte mare incarcatura duhovniceasca! Bunicii mei tineau intr-adevar post negru, nu le era greu, erau invatati cu foamea, au prins ambele razboaie, viata grea...ce sa mai spun...dar erau oameni credinciosi si au trecut prin si peste toate. As vrea sa am macar jumatate din taria lor de caracter! :vis:


Fetelor, :flower: :flower: :flower: , spor in tot ceea ce faceti!
MIKI

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Ziua de 29 august

Mesajde mikirafaela » 28/08/2014 10:15

Data de 29 August este o zi importantă în calendarul creștin-ortodox, căci ea marchează un eveniment deosebit: tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Fiu al Elisabetei și al preotului Zaharia, este cunoscut sub denumirea de "Înaintemergătorul", pentru că a anunțat venirea lui Hristos. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserică Ortodoxă a rânduit că ziua de 29 august să fie zi de post aspru.

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se Încheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie Începe un nou an bisericesc.

Potrivit tradiției, există o serie de obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie de cei mai credincioși creștini. Astfel, în această zi este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că formă lor amintește de cea a capului. În satul tradițional, în această zi nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mână. În popor se vorbește și de un post care ține "de la cruce până la cruce", un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave. Postitorii mâncau în această zi numai o turtă de grâu sau de mălai.

Pentru că amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan, nu se mănâncă struguri și nu se bea vin (fiind asociate cu sângele). De asemenea nu se mănâncă usturoi, ceapă, mere, pere (în general fructe și legume rotunde, care seamănă cu un cap). Nici varză nu se mănâncă, pentru că se zice că pe varză i-a fost tăiat capul sfântului (de altfel, sărbătoarea se mai numește și a€œIoan tăie capul pe varza”).



In zilele noastre, acest eveniment continua sa se comemoreze cu o mare strictete, indiferent in ce zi a saptamanii are loc. In multe tari ortodoxe, se spune ca nu este bine sa mananaci nimic de pe un blid, o tipsie, ori un platou pe 29 august, intrucat capul Sfantul Ioan Botezatorul a fost adus nelegiutului rege Irod pe o tava.
MIKI


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori