Ce am gatit azi ( 52)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Ce am gatit azi ( 52)

Mesajde crista » 04/05/2014 11:13

eu visinici d'astea n-am vazut niciodata .. e clar ca la Bucuresti nu erau :-( sunt curioasa de reteta ( nici de Suhaida nu am auzit desi nu-i exlus sa fi mincat fara sa stiu ce am mincat ) ...

azi fac si eu fasole verde dar din aia lata ( cum e fasolea lata galbena din Romania doar ca aici se gaseste verde )..

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/05/2014 03:20

CRista , se prea poate sa nu fi auzit sau sa nu fii mancat "Visinica"...cred ca era o prajitura "zonala" daca ii pot spune asa.....se facea mai mult prin Ardeal/Banat si de foarte multi ani a fost scoasa din vanzare.
Dupa cate imi amintesc eu toate prajiturile care erau consumatoare mari de zahar :wink: :P au cam fost inlaturate prin anii '75 sau poate chiar si mai devreme.
In general cremele la prajiturile astea( Visinica, Suhaida, Jofre) se faceau cu fondant de cofetarie si se folosea foarte mult zahar DAR cremele erau foarte, foarte fine, au intrat la categoria de "specialitati de ciocolata" :roll:...in fine, la ora actuala sant fel de fel de retete de suhaida/visinica/jofre etc , una mai contrafacuta decat alta, produsul final nu are nimic comun cu prajitura originala, nici cel putin forma ....am facut doar un comentariu mic ...am sa pun reteta dar o dau cu crema preparata cu zahar pentru ca am fost foarte lenesa si nu am avut chef/ chemare, si nici zahar suficient pentru prepararea fondantului :P ...oricum prea mare trafic nu mai este pe aici deci :?
Fişiere ataşate
064_visinica_3358.jpg
064_visinica_3358.jpg (45.76 KiB) Vizualizat de 8556 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 05/05/2014 08:01

exact asa e cum spui, cind am fost ultima oara in Bucuresti am mincat niste prajituri clasice si in functie de cofetarie semanau sau nu cu originalul :-(( dehhh

la Bucuresti in coaja asta de tarta nu exista (verbul la trecut) nimic cu umplutura de ciocolata ci numai clasicele minitarte (crema vanilie si fructe )

ieri nepozata : ciorba de fasole lata exact ca cea ardeleneasca, am pus si niste slaninuta afumata cit o nuca sa ii dea gust cit mai aproape de adevar

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/05/2014 05:29

Fenicul in lapte gatit in oala minune ( un fel de ciulama rapida )

si puiul (care din pacate era gaina dar n-am citit ce scria pe punga :badday: :badday: :badday: cu pui era mult mai bine ) in lapte cu usturoi si salvie dupa o reteta a soacrei mele pe care insa am facut-o dupa ureche si sincer nu-mi amintesc daca si la ea era salvie sau alta buruiana aromata .. Deci o reteta chinuita de la inceput pina la sfirsit dar bun la gust
Fişiere ataşate
immagine_278_1.jpg
immagine_278_1.jpg (41.97 KiB) Vizualizat de 8504 ori
immagine_285_1.jpg
immagine_285_1.jpg (60.84 KiB) Vizualizat de 8504 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/05/2014 11:31

Azi nu am gatit nimic, am mancat fiecare ce am gasit prin frigider :D ...am facut cus-cus...acuma se usuca si maine vreau sa-l fac cu legume si niste aripioare de pui sau peste...inca ma mai gandesc :vis:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 08/05/2014 07:51

si eu mi-am luat cous cous ca sa fac chiftelute dupa reteta de aici, poate le fac zilele astea ---

ieri

ciorba vegetariana "goleste frigiderul" cu varza, ardei, morcov, telina, ceapa, sfecla rosie ... la 2 l de zeama 1 lingura de ulei, sare, putin ardei iute si 1/2 de lamiie

legume la gratar : andive taiate in lungime , felii de vinata tot pe lungime si ardei gras cu ultimele bucatele de pui in lapte

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/05/2014 10:35

Am lipsit (cam asa este viata mea... mereu pe fuga...) si nu am reusit sa revad prea mult din urma mai ales la sectiune aceasta (am vazut doar bunatatile pregatite de Pupi si Crista mai sus). :buuun:

Astazi am avut putin timp liber :) (dupa multa vreme). Am experimentat o painica nou nouta si o reala provocare in acelasi timp pentru mine... 100% secara.

Am folosit doar faina de secara bio, 3 g drojdie, sare, apa, putin chimen si seminte de floarea soarelui. Aluatul este extrem de putin framantat (doar cat sa se amestece corespunzator ingredientele), apoi dospit in banneton si copt in vas din ceramica pentru paine (Emile Henry bread cloche).

Conform teoriei painilor 100% secara, o lasam 24 ore inainte de a o gusta... :)
Fişiere ataşate
paine_100_secara.jpg
paine_100_secara.jpg (125.95 KiB) Vizualizat de 8400 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 09/05/2014 08:29

superb arata piinica ... si numai 3 gr de drojdie :party: :party: :party: cit ai lasat-o la dospit Anto ?



eu ieri nepozate

paste scurte cu sos de rosii ( 1/2 proaspete si 1/2 din cutie) + vinete +busuioc

si omleta cu ardei gras


pentru azi peste la cuptor in papiota si chiftele din cous cous tot la cuptor

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/05/2014 12:40

crista scrie:superb arata piinica ... si numai 3 gr de drojdie :party: :party: :party: cit ai lasat-o la dospit Anto ?



Iti multumesc. :hug: A fost noua pentru mine experienta: secara 100%. Nu am mai incercat pana acum sa framant un astfel de aluat (cele pe care le-am incercat anterior aveau 20% - 60% secara - combinatie cu faina integrala sau faina alba tip 550) si nu prea stiam la ce sa ma astept (mi s-a parut totul... diferit fata de painea pe care am facut-o pana acum: de la framantare... pana la dospire si coacere).

Pentru fermentarea finala am urmarit ca aluatul sa nu creasca in volum prea mult (ca sa nu ma trezesc dupa ce il scot din banneton ca... :? ) Atunci cand am vazut ca aluatul a crescut in volum aproximativ 50 - 60% am pus aluatul la copt (as mai fi asteptat putin dar sincer mi-a fost teama).

Am uitat sa scriu ca am framantat aluatul din doar 300 g faina de secara (m-am gandit ca daca nu o sa fie o paine buna... macar sa nu risipesc faina), 3 g drojdie uscata, 3 g sare, apa cat sa se formeze aluatul, seminte de chimen si seminte de floarea soarelui. Urmatoarea paine secara 100% va avea coriandru si seminte de chimen.

P.S. Te rog / va rog, daca aveti retete (preferate) pentru paine 100% secara, dati-mi un semn... :rugaciune:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/05/2014 08:21

foarte interesant Anto ... eu nu am facut niciodata din secara


ieri cus cus cu sparanghel cu peste ( in italiana branzino , pe rom cica lup de mare ) gatit separat in papiota dar mincat impreuna cu cus cus-ul


acum vreau sa fac si chiftelute din cus cus :wink:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori