Ce am gatit azi (31)

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 25/02/2012 09:02

Antonia,imi place mult cum ti-a iesit friptura de curcan,se vede ca NU este uscata... =D> =D> =D>

:hug: :pup: :hug: :pup:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 25/02/2012 09:17

Danieluta scrie:Antonia,imi place mult cum ti-a iesit friptura de curcan,se vede ca NU este uscata... =D> =D> =D>

:hug: :pup: :hug: :pup:


Danieluta draga, a fost intr-adevar foarte buna friptura de curcan. ”Crusta de verdeturi si condimente” de la suprafata i-a dat un gust foarte bun!

Iti multumesc!

Te pup si va doresc un sfarsit de saptamana cat mai frumos! :hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 25/02/2012 10:30

Elena, imi cer scuze (din nou). Asa cum iti spuneam anterior, datorita perioadei prin care ”trec”, timpul meu liber este practic nul si din acest motiv, citesc mesajele voastre adesea cu intarziere :blushing: (insa cu la fel de mult drag). Am vazut postarea ta. Iti ”spun” cu multa modestie ca eu nu ma simt in masura sa dau sfaturi in bucatarie... :) (invat insa cat de mult este posibil de la fetele acestea deosebit de pricepute si harnice care cu foarte multa daruire posteaza zilnic ceea ce pregatesc).

Asadar... iata cateva mici sugestii:

1. Lintea este cultivata din cele mai vechi timpuri (este din cate stiu una dintre cele mai vechi culturi - daca nu ma insel este printre primele legume mentionate in biblie) asadar... retete sunt nenumarate si cautand vei vedea ca adesea zicala ”cate bordeie atatea obiceie” se confirma si in acest caz. :)

2. Gasesti retete delicioase cu linte in special in bucataria indiana, araba, nord-africana, mediteraneana. Am calatorit o singura data in Africa si marturisesc ca am mancat acolo cea mai buna mancare de linte (nu stiu insa sa iti spun nimic despre modul de preparare - desi sunt deosebit de ospitalieri si prietenosi, retetele sunt de cele mai multe ori subiecte tabu). Am cautat reteta (pentru ca sotului meu i-a placut foarte mult) insa nu am reusit sa obtin ”ceva apropiat” de acel preparat (nu stiu ce condimente s-au folosit).

3. Diferitele tipuri de linte sunt folosite in functie de ceea ce doresti sa pregatesti. Lintea verde uscata isi pastreaza cel mai usor aspectul in timpul fierberii si este folosita in general pentru garnituri si salate. Poti sa pregatesti de asemenea din linte verde un piure absolut delicios si daca iti este pe plac o poti adauga supelor pe care le pregatesti. Lintea rosie se gaseste adesea ”sparta” (cu bobul injumatatit) si este folosita cel mai des pentru a obtine rapid un piure excelent dar si o supa delicioasa. Lintea rosie prin fierbere devine galbuie. Lintea ”sparta” este se pare mai putin hranitoare (datorita faptului ca straturile exterioare au fost indepartate).

4. Am vazut de asememea in diferite retete ca variaza de la caz la caz timpul pe care lintea il petrece in apa (cum s-ar spune ”la inmuiat”) inainte de a fi pusa la fiert (sunt retete care ”spun” doua - trei sau chiar patru ore in apa rece iar altele ceva mai putin timp insa in apa calduta - sugestia Sandei Marin este de a pune lintea la inmuiat timp de 2 ore in apa calduta). Am vazut si gospodine care lasa lintea ”peste noapte in apa” (nu am incercat niciodata). Eu las de obicei lintea verde uscata la inmuiat in apa calduta (cantitatea de apa trebuie sa fie aproximativ de trei ori mai mare decat cantitatea de linte folosita), timp de aproximativ 1 - 1si1/2 ore (ceva mai putin decat spun majoritatea retetelor publicate). Lintea inmuiata fierbe insa mult mai repede.

5. Pentru o apreciere rapida: in general o cantitate oarecare de linte prin fierbere isi dubleaza cantitatea.

6. Lintea aleasa cu grija si pusa la inmuiat, se spala apoi foarte bine (se obtine astfel un preparat mai digest). In acest timp de lucru se indeparteaza boabele si resturile ce raman la suprafata (daca se spala foarte bine lintea dupa perioada de inmuiere, sunt multe asemenea resturi ce trebuie indepartate).

7. Lintea se pune la fiert in apa rece (Sanda Marin). Timpul de fierbere variaza in functie de tipul de linte (eu am fiert lintea verde timp de aproximativ 30 de minute, asa cum este sugestia Sandei Marin). Se recomanda ca pe tot parcursul fierberii lintei, intensitatea flacarii sa fie mica (se evita astfel zdrobirea boabelor).

8. In apa in care fierbi lintea poti sa adaugi ceapa, morcovi etc.

9. Se adauga sare numai la sfarsitul timpului de fierbere (cand lintea este aproape fiarta).

Am sa postez reteta pe care am urmat-o in speranta ca iti poate fi de folos.

Iti doresc mult succes in tot ceea ce faci!

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 27/02/2012 11:19

Ieri la prinz a facut T vitel(veal) in sos de vin,iar eu am facut pireul de cartofi... :D (...fara poze)

Azi la prinz am mincat in oras(omleta cu sunca si brinza),tot fara poze... :?

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 29/02/2012 04:24

Pentru ca acum sint motivata 100%,de maine imi incep dieta(salate,gratare,peste,fructe),gata cu dulciurile si alte gateli......Imagine

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/02/2012 07:29

Risotto cu dovleac si spanac linga care am pus un ou care nu apare insa in poza ( era la prjit cind eu faceam pozele )
Fişiere ataşate
Immagine 310.1.jpg
Immagine 310.1.jpg (61.21 KiB) Vizualizat de 1869 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/02/2012 09:24

Azi am fcut din nou conopida pane la cuptor, dar am facut-o de post. Am inlocuit oul cu apa amestecata cu faina si prin compozitia asta am trecut buchetelele de conopida fierte dupa care le-am dat prin pesmet. In tava in care le-am pus in locul untului am folosit uleiul de nuca de cocos....nu pot pune poza ca nu le-am descarcat inca...poate maine, acuma e prea tarziu si sant tare lenesa....oricum au iesit o bunatate si am mancat dupa indicatia Theiei....cu zahar in locul smantanei :D

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/02/2012 09:40

Antonia, am citit cele scrise de tine.
Eu am aici linte : verde, galbena, rosie, maronie si inca ceva culoare dubioasa , toate sant pe jumatate," sparte " ca sa te citez pe tine si eu nu pun la inmuiat. Se pare ca astia de aici ca sa indobitoceasca si mai mult omul , pun boabele la vanzare gata curatate de impuritati si pielite.....se pare ca de aia la mine nu necesita inmuiere si fierbe foarte repede si unde mai pui ca nu are nici pielita ..... :P :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/02/2012 09:44

conopida pane fara ou ne facea si noua bucatareasa la servici cind eram in Ro dar ea facea un alaut ca de clatite de post ( faina si apa minerala ) si prin asta trecea conopida .. n.am incercat cu zahar .. ce gust au Pupi? cu ce merge sa o maninci asa ? e ca un desert sau ... ??

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/02/2012 07:03

Crista, eu am facut faina cu apa si sare doar ca nu am avut apa minerala si a fost tare bun si asa.
Despre gust ce sa iti spun :P , in viata mea nu am mai mancat asa ceva pana acuma. Cand am postat conopida pane la cuptor, a comentat Thea ceva de genul ca "doar ea mananca asa ceva acasa si ca o prefera cu zahar" ....de aici idea de a o manca asa.....dar nu am presarat zahar peste tot pentru ca nu am stiut cum este. Nu e rau. Eu am mancat pe post de "lunch" la serviciu dar si acasa....e buna, dar nu e pentru desert...uite doua poze, una din timpul coptului si a doua chiar cand am incercat prima bucatica de conopida cu zahar :P
Fişiere ataşate
025 conopida pane de post.jpg
025 conopida pane de post.jpg (71.75 KiB) Vizualizat de 1826 ori
015 conopida pane de post.jpg
015 conopida pane de post.jpg (83.96 KiB) Vizualizat de 1826 ori


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori