Carpati

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Carpati

Mesajde adinush » 06/04/2006 10:00

E o prajitura care mie imi place foarte mult desi cere o gramada de timp si ceva indemanare,mai mult la ansamblare.
Ingrediente foi:
-5 oua
-300 g zahar
-200 ml ulei
-400 ml lapte
-1 plic praf de copt stins intr-o lingura de otet
-1 fiola esenta de rom
-faina cat cuprinde(la mine a cuprins aproape 1,5 kg)
Freci galbenusurile cu zaharul pana se topeste si adaugi albusurile batute spuma.Se adauga uleiul,laptele,praful de copt si esenta.Apoi faina pana iese un aluat potrivit
Fişiere ataşate
carpati 3.JPG
Oualele cu faina si ulei
carpati 3.JPG (31.6 KiB) Vizualizat de 29618 ori
carpati2.JPG
Galbenusurile cu zahar amestecate cu albusuri
carpati2.JPG (27.97 KiB) Vizualizat de 29620 ori
carpati 1.JPG
Ingredientele
carpati 1.JPG (40.07 KiB) Vizualizat de 29620 ori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 06/04/2006 10:02

Se imparte aluatul in 6 parti egale care se coc pe dosul tavii tapetata cu faina.
Eu le-am copt fix 20 de min la fix 150 grade :D
Fişiere ataşate
carpati5.JPG
Foaia inainte de pus la cuptor
carpati5.JPG (26.67 KiB) Vizualizat de 29616 ori
carpati4.JPG
Aluatul dupa framantat
carpati4.JPG (43.31 KiB) Vizualizat de 29616 ori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 06/04/2006 10:10

Intre timp se face crema..
Ingrediente
-750 g zahar
-1 l lapte
-1 fiola esenta vanilie
-13 linguri faina
-1 1/2 pachete margarina
Din litrul de lapte se opreste o cana in care desfacem faina.
Zaharul se caramelizeaza,dupa care se adauga restul de lapte si se amesteca pana cand se dizolva caramelul.Cand tot zaharul s-a topit adaugam faina desfacuta in lapte si lasam sa fiarba la foc mic 10 min.
Cand se raceste se adauga esenta si se incorporeaza in margarina frecata spuma si se mai lasa 15 min in frigider.
Se asmbleaza o foaie,un strat de crema si se da la frigider cel putin 3 ore(de preferat chiar mai mult).
Pastrati cateva linguri de crema pt decor!
(Imi cer scuza pt posele cu crema dar le-am sters din greseala :blushing: )
Fişiere ataşate
carpati 7.JPG
Prajitura lasata la racit
carpati 7.JPG (44.83 KiB) Vizualizat de 29608 ori
carpati6.JPG
zaharul la caramelizat
carpati6.JPG (68.92 KiB) Vizualizat de 29609 ori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 06/04/2006 10:16

Dupa ce am asteptat ,mai mult sau mai putin depinde cata rabdare avem :lol: taiem prajitura in dreptunghiuri.Dimensiunile raman la latitudinea fiecaruia,ele dand dimensiunile "muntelui"..lungimea dreptunghiului invers proportionala cu "panta" muntelui iar latimea direct proportionala cu "inaltimea" muntelui(manca-o-ar mama de matematiciana =)) )
Fiecare dreptunghi se taie pe diagonala rezultand 2 triunghiuri care se lipesc pe latime cu putina crema,cu taietura in sus
Fişiere ataşate
carpati 10.JPG
triunghiurile inainte de a fi lipite
carpati 10.JPG (46.35 KiB) Vizualizat de 29607 ori
carpati 9.JPG
dreptunghi taiat pe diagonala
carpati 9.JPG (44.55 KiB) Vizualizat de 29607 ori
carpati 8.JPG
prajitura taiata dreptunghiuri
carpati 8.JPG (47.19 KiB) Vizualizat de 29607 ori

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 06/04/2006 10:19

Dupa ce le-am lipit eu le-am glazurat cu ciocolata topita dar se poate folosi si crema(ciocolata era mai inchisa,mai apropiata de culoarea pamantului).
In varf le-am facut niste "zapada" din frisca si pe la poale niste zahar pudra.
Fişiere ataşate
carpati 13.JPG
Prajitura pe farfurie
carpati 13.JPG (44.57 KiB) Vizualizat de 29606 ori
carpati 12.JPG
carpatii ornati cu frisca
carpati 12.JPG (31.99 KiB) Vizualizat de 29606 ori
carpati 11.JPG
prajitura cu glazura de ciocolata
carpati 11.JPG (44.42 KiB) Vizualizat de 29606 ori

Avatar utilizator
lili777
Bucatar in devenire
Mesaje: 661
Membru din: 30/12/2005 01:59
Localitate: Germania

Mesajde lili777 » 06/04/2006 10:32

uff....fata-hai (cum zice mama mea cind ii gateam ceva ce era si pe gustul ei)...ca tare ai mai crescut!!! :D ...bravo...ce sa zic??? Shi cu rabdarea cum stai?Ai devorat-o tu sau mai e loc shi pentru musafiri?Sunt suuuuuuper tentata sa trag o fuga!!!
liliana

Avatar utilizator
adinush
Bucatar in devenire
Mesaje: 539
Membru din: 26/01/2006 05:53
Localitate: romania

Mesajde adinush » 06/04/2006 10:39

Eu am mancat jumatate dintr-o felie :blushing: Mie imi place sa le fac dar dupa aia nu prea le mananc.Poate unde si stau atata timp cu nasu-n ele la bucatarie.Dar le fac pt Geo si pt eventualii musafiri.Cum azi nu suntem dekt noi doi poti sa tragi o fuga linistita.Iesi pe autostrada,directia Rotterdam si(depinde cum conduci) ajungi la un mic dejun constand intr-o :cafea: si o portie de praji

Avatar utilizator
lili777
Bucatar in devenire
Mesaje: 661
Membru din: 30/12/2005 01:59
Localitate: Germania

Mesajde lili777 » 06/04/2006 10:48

excelent...daca tot eshti sigura ca mai ramine ceva din ea :clipocit:...
liliana

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 06/04/2006 11:01

problema mea ii ca eu le fac..eu le maninc..
adinush,complimete f.reusite ,
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 07/04/2006 06:59

Bravo adinoush.intr-o vreme tortul Carpati se gasea in cofetarii.
Si pe mine ma batea gandul sa o fac intr-o zi, dar am exact problema angelei:ma trezesc unic consumator :D


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator