Carnatii mei de casa

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Carnatii mei de casa

Mesajde pupi » 13/12/2010 07:11

Zilele trecute am fost ocupata cu pregatirile de Craciun...o parte din ele :wink: ..."porcariile" asa le spune prin zona mea....am facut jumeri, untura, slanina fiarta cu boia si usturoi si nelipsitii carnati....maine ii duc la afumat :D ...sa incep cu reteta de carnati??? Cred ca e banala , ca de altfel toate care le-am facut....... fiecare , zic eu, stie cum se pregatesc carnatii ....totusi ii postez, poate cineva va fi interesat :?
Nu am taiat porc , am cumparat de la macelarie carne, slanina, sorici, muschiuleti si asa am ajuns sa le prepar acasa :D ....deci pentru ce am avut eu aveti aici cantitati...carnatii nu i-am facut condimentati prea tare din cauza de copii care vor si ei cate o bucatica si nu le place nimic prea iute :wink: ....


10 kg carne de porc( macinata -se foloseste sita mare la masina)
100-125 gr sare ( depinde de sarea folosita si puterea de sarare a ei)
55-65 gr piper negru macinat( mai mult daca vreti mai piperat)
100-125 gr boia dulce ( pentru o culoare mai pronuntata se poate pune mai multa)
2-3 capatani de usturoi, desfacuti in catei si pisati marunt de tot ( sa aibe catei mari)
150- ml apa
10-15 metri de mate ( intestine de porc)


In primul rand, daca vreti mai condimentat atunci puneti mai mult usturoi si piper precum si putina boia mai picanta( iute) dar atentie , trebuie sa gustati sa nu stricati carnatul facandu-l prea iute.
Boiaua folosita de mine este de " contrabanda" :wink: adusa din Ungaria direct de la sursa nu de pe piata sau magazin./
Deci, carnea dupa ce este curatata se macina cu masina de carne la care se fixeaza sita cu ochiuri mari. Dupa macinarea carnii se imparte cantitatea de condimente in doua parti , una mai mare, una mai mica , cea mare se pune peste carnea care o avem deja pusa in vasul in care o sa framantam..
Pentru o framantare mai usoara punem putina apa rece( jumatate de cantitate) din cea prevazuta in reteta si incepem sa framantam carnea cu . O luam sistematic, dintr-o parte a vasului mergand spre cealalta parte a lui. Avem grija sa aducem la suprafata carnea care este pe fundul vasului si punem accent puternic pe la margini si pe la colturi...trebuie sa fim atenti sa nu ramana carne neamestecata prin locurile amintite mai sus.
Dupa ca framantam asa pret de vreo 20 de minute si ne asiguram ca nu avem portiuni neamestecate, gustam ( punem pe limba o cantitate de carne si sugem putin suc din ea ...aruncam ce este crud) din sucul incercat ne dam seama ce anume mai avem nevoie si ce cantitate....punem restul condimentelor ( partea mica) si framantam din nou, apoi mai gustam inca odata....aici deja intervine gustul propriu...cine vrea mai iute adauga boia iute si usturoi /piper mai mult, cine nu vrea un gust picant ramane la cea ce are...se mai adauga sare daca mai este cazul ( cantitatea din reteta , este orientativa -unele saruri , sareaza mai tare altele mai putin) si poate inca putina apa pentru o framantare mai usoara.
Se framanta pana nu se lipeste de maini compozitia. Punem deoparte si trecem la curatatul matelor( daca nu le avem deja curatate) .
Eu am cumparat de la macelarie gata pregatite, dar totusi , pentru a fi sigura ( sant Toma Necredinciusul uneori) le-am mai spalat in cateva ape calde si reci, le-am frecat cu sare si din nou le-am mai imbaiat dupa care le-am frecat cu ceapa taiata juliene. Le-am tinut asa jumate de ora dupa care le-am spalat din nou.
Aici fac o paranteza, cand eram acasa si taiam porcul ne duceam la tara la o prietena....mama ei curata matele si in fiecare an ma punea sa merg cu ele afara in curte si sa dau cu ele de peretele spoit ( dat cu var). Prima data cand am auzit asta am crezut ca isi bate joc de mine si am cam ezitat dar am vazut cate dreptate avea....matele care nu sant complet curate , chiar daca noua ni se par ca sant, nu se lipesc de peretele varuit, aluneca...cele curate cum le trantesti de perete raman acolo, lipite, nu mai aluneca :P ....asta a fost testul nostru ani si ani de zile ca sa fim siguri de gradul de curatire a matelor.
Am luat matele din apa, apoi am suflat in fiecare in parte, in felul asta le-am umflat si am putut sa vad daca sant rupte, sparte, gaurite.
Le-am pus intr-un vas cu apa rece si am trecut la faza urmatoare- umplerea carnatilor.
Am luat carnatarul , , pe duiul lui am tras primul mat ( am scos putin din compozitia de carne pe dui ca sa ung materialul sa poata aluneca bine matul in timpul umplerii. Avem pregatit un ac cu care mai intepem din cand in cand matul daca vedem ca prinde aer . Avem grija sa nu umplem prea tare matele , dar nici prea putin ...in cazul in care sant umpluti carnatii prea tare , matele plesnesc /se rup, nu se pot indoi la mijloc pentru a putea pune la uscat , iar in cazul in care ii umplem prea putin din cauza ca exista prea mult aer in ei se strica, chiar daca sant afumati ( se inverzesc la mijloc) unde ramane un gol in momentul afumarii si uscarii cand carnea incepe deja sa se usuce/strange).
Dupa ce terminam umplerea lor, ii indoim in doua prin rasucire si ii atarnam pe un suport de lemn undeva la aer ca sa se zvante ( peste noapte )
A doua zi se pot pune deja la fum .In general se tin la afumat 3-4 zile , depinde de grosimea lor.
Am uitat sa spun ca din carnea care ramane pe dui sau in masina, se pot face chiftelute foarte gustoase si inca ceva.....daca in timpul umplerii carnatilor , se sparge cumva unul, sa nu va speriati, nu e problema, simplu se poate remedia problema....se ia umplutura care iese, se taie putin dintr-un alt mat , se taie in jumatate si se lipeste pur si simplu peste ruptura aparuta...

PS...am intrat sa mai adaug cateva poze...am adus carnatii de la afumat , ( si pieptul de curcan la fel) ...urmeaza sa le mancam...doamne ce miros :buuun: :buuun: :buuun:
Fişiere ataşate
004 carnati.jpg
Carnatii si pieptul de curcan adusi de la afumat
004 carnati.jpg (45.3 KiB) Vizualizat de 30677 ori
003 carnati.jpg
...doar carnatii...
003 carnati.jpg (58.57 KiB) Vizualizat de 30677 ori
002carnati.jpg
...inainte de a-i afuma...
002carnati.jpg (40.1 KiB) Vizualizat de 30677 ori
001carnati.jpg
...in asteptarea randului la afumat
001carnati.jpg (41.56 KiB) Vizualizat de 30677 ori
035 carnati.jpg
035 carnati.jpg (29.27 KiB) Vizualizat de 32195 ori
034 carnati.jpg
034 carnati.jpg (25.02 KiB) Vizualizat de 32195 ori
031 carnati.jpg
031 carnati.jpg (36.8 KiB) Vizualizat de 32195 ori
027 carnati.jpg
027 carnati.jpg (39.33 KiB) Vizualizat de 32195 ori
025 carnati.jpg
025 carnati.jpg (24.41 KiB) Vizualizat de 32195 ori
024 carnati.jpg
024 carnati.jpg (37.32 KiB) Vizualizat de 32195 ori
023 carnati.jpg
023 carnati.jpg (20.19 KiB) Vizualizat de 32195 ori
014 carnati.jpg
014 carnati.jpg (50.41 KiB) Vizualizat de 32195 ori
013 carnati.jpg
013 carnati.jpg (42.7 KiB) Vizualizat de 32195 ori
012 carnati.jpg
012 carnati.jpg (24.18 KiB) Vizualizat de 32195 ori
010 carnati.jpg
010 carnati.jpg (51.87 KiB) Vizualizat de 32195 ori
009 carnati.jpg
009 carnati.jpg (26.13 KiB) Vizualizat de 32195 ori
005 carnati.jpg
005 carnati.jpg (43.9 KiB) Vizualizat de 32195 ori
003 carnati.jpg
003 carnati.jpg (42.99 KiB) Vizualizat de 32195 ori
002 Carnati.jpg
002 Carnati.jpg (39.41 KiB) Vizualizat de 32195 ori
031 carnati.jpg
031 carnati.jpg (36.8 KiB) Vizualizat de 32195 ori
Ultima oară modificat 20/12/2010 09:48 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 13/12/2010 09:48

Ultimele doua poze :buuun: :buuun: :buuun: m-au dat gata :vis: :vis: :vis:

Multumim pentru explicatiile detaliate- pas cu pas si atat de amanuntit ca- vorba aceea-" Si orbul nimereste Braila !"

:master: :master: :master:

Sincere felicitari !!!
=D> =D> =D>
:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 13/12/2010 01:18

Pupiiiiiiiiiiiiii, grozav de grozavnici carnatii :roll: :roll: :roll:
Abia astept sa ma intorc acasa si sa fac si eu!

Daca n-ai apucat inca sa mergi cu ei la afumat de ce nu duci si-un saculet cu sare (ca sa ai sare afumata - nici nu stii ce bine prinde la casa omului cateodata :wink: ) Ca sa nu mai pomenesc de un sir de ardei iuti sau mai putin iuti - pe care de asemenea i duc la afumat cand merg cu slanina si carnatii...

Bravos de tot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! =D> =D> =D> =D> =D> =D>
Ultima oară modificat 15/12/2010 11:23 de către iuliajewel, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 13/12/2010 05:25

Incep ispitele! Foarte aratosi si sigur la fel de gustosi. Sambata fac si eu-tot cu carrne din macelarie. fac si cativa caltabosi. Mi-am luat de toate, dar le fac la sfarsitul saptamanii, sa am si ajutor, si sa fie si mai aproape de Craciun :)
Pupi, trucul cu matele lipite de perete il stiu si eu de la soacra mea. Si functioneaza :P

Avatar utilizator
oana1979
Incepator
Mesaje: 96
Membru din: 02/07/2008 08:54
Localitate: rotterdam,olanda

Mesajde oana1979 » 13/12/2010 10:07

:buuun: :buuun: :buuun: Pupi imi ploua in gura..vreau si eu :cry:
OANA 1979

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 14/12/2010 10:22

Ce bine arata :buuun: :buuun: :buuun: =D> Si o chisca, o chighire alaturi si ce masa de Craciun iese :buuun:

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 14/12/2010 08:29

sambata am taiat porcul si am facut si eu carnati si cartabosi pana mi-au iesit pe nas, dar sincer nu arata asa de bine carnatii mei ca si ai tai, felicitari inca o data!

Vreau neaparat sa ma lamuresti cum este cu ceapa pentru mate, ca sa stiu pe viitor!
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/12/2010 09:40

Lucia, mersi, dar sa stii ca si asa cum spui , tot mi-au scapat vreo doua trei amanunte :wink: ...nimic esential , dar daca vrea cineva tinerel , care nu a facut si nici nu a vazut vreodata cum se prepara carnatii , sa se apuce de treaba ar fi fost ok sa stie si amanuntele....stii cum e zicala aia" buturuga mica , rastoarna carul mare" :...au fost tare faini la gust...am prajit resturile, capetii, si cei frumosi i-am pus la afumat :D :D :D :hug: :pup:

Avatar utilizator
bely
Incepator
Mesaje: 207
Membru din: 10/02/2008 08:01
Localitate: Portugalia

Mesajde bely » 15/12/2010 11:12

Foarte bine arata carnatii, instant mi s a facut gura apa :buuun: .. eu n-am facut niciodata carnati,dar am vazut acasa la mama cum se fac,fiecare zona cu reteta ei, dar daca m-as incumeta sa fac asa ceva cu siguranta m-as orienta dupa reteta ta =D>
In schimb eu as manca si chiar m-as incumeta sa fac Caltabosi,dar nu stiu nici o reteta sigura si buna, asa ceva nu ai facut?
Carnati mananc in fiecare an facuti de mama :) dar caltabosii sunt prea sensibili sa trimita atatia km.

Avatar utilizator
tania_26
Incepator
Mesaje: 142
Membru din: 01/12/2009 06:49
Localitate: Timisoara

Mesajde tania_26 » 15/12/2010 08:23

Yoay! La ultima poza mi-a plouat in gura. :P
Anul acesta am avut mesteri de seama (sora si cumnatul generosii) care mi-au preparat carnati si chestii de genu insa nu o sa gust din ele pana pe saptamana viitoare cand ajung acasa, deci... :buuun:


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori