Caltabosii mei

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Caltabosii mei

Mesajde pupi » 20/12/2010 11:20

Pentru ca tot sant la subiectul pregatiri de Craciun, am facut si caltabosi, tot o reteta adaptata conditiilor de la mine de aici....bun de tot :buuun: :buuun: :buuun: simpla , si nemaipomenit de buna
Pentru 4-5 bucati de caltabos, pus in mate de porc pentru carnat , dar ceva mai grosute avem nevoie de

1 inima de porc
1 ficat de porc
400-500 gr slanina de la gusa porcului ( daca nu aveti se pune slanina de pe burta dar din cea cu carne )
1 ceapa mare ( 2 mijlocii) sau dupa gust
50 ml ulei
orez ( eu am folosit din cel brun)1/2 kg la un kg maruntaie
sare si piper dupa gust
ienibahar si maghiran( eu am sarit peste ele ca nu le-am avut)
usturoi ( facultativ)
mate


Se pun la fiert maruntaiele de porc impreuna cu slanina. Se pune in apa in care fierb, sare , piper boabe , usturoi tocat dupa gust. Se fierb in clocote mici adaugandu-se din cand in cand ,apa calda pe masura ce se evapora. Se verifica cu furculita cand sant gata. Se scot ( apa se pastreaza) se scurg, se macina cu masina de carne cu site fina de doua ori, sau daca va place se toaca cu satarul . La un kg de maruntaie de fierbe 1/2 kg orez ( aici eu am pus ceva mai putin ca nu imi place prea mult orez) .In timp ce fierb maruntaiele , se spala orezul in cateva ape, se pune la fiert in apa cu sare, piper ( maghiran, ienibahar daca folositi) si putina boia daca vreti. . Trebuie sa fim atenti sa nu treaca orezul din fiert. Dupa fierbere, orezul se strecoara si se spala cu apa rece .
Intr-o tigaie se pune uleiul si ceapa tocata si se prajeste cateva minute , pana devine sticloasa. . Se lasa la racit. Dupa ce le avem pe toate pregatite, adaugam orezul si ceapa peste maruntaiele macinate. Amestecam , dregem de sare, piper,( maghiran si ienibahar daca folosim)
Se spala bine de tot matele de carnat sau cele speciale de caltabosi si apoi se trece la umplerea lor.
SE porneste din nou focul , se pune vasul in care am fiert maruntaiele cu apa ramasa , se pune la foc mic, caltabosul dupa ce este umplut , se leaga la ambele capete , i se da forma de inel, se inteapa in mai multe locuri cu un ac, si se puna in vas pe aragaz.
Se fierbe in clocote FOARTE mici, circa 10-15 minute. Se scot apoi cu grija, se aseaza pe o bara , afara la zvantare pana a doua zi. Se pun la frigider , se consuma reci , feliati , cu muraturi si paine de casa proaspata, sau se prajesc in untura si se consuma calzi , cu paine si un paharel de tuica....pofta buna :buuun:
Fişiere ataşate
045 caltabos.jpg
045 caltabos.jpg (34.81 KiB) Vizualizat de 12765 ori
044 caltabos.jpg
044 caltabos.jpg (22.98 KiB) Vizualizat de 12765 ori
039 caltabos.jpg
039 caltabos.jpg (20.85 KiB) Vizualizat de 12765 ori
034 caltabos.jpg
034 caltabos.jpg (31.04 KiB) Vizualizat de 12765 ori
033 caltabos.jpg
033 caltabos.jpg (38.38 KiB) Vizualizat de 12765 ori
032 caltabos.jpg
032 caltabos.jpg (48.77 KiB) Vizualizat de 12765 ori
031 caltabos.jpg
031 caltabos.jpg (34.87 KiB) Vizualizat de 12765 ori
030 caltabos.jpg
030 caltabos.jpg (34.37 KiB) Vizualizat de 12765 ori
029 caltabos.jpg
029 caltabos.jpg (38.89 KiB) Vizualizat de 12765 ori
028 caltabos.jpg
028 caltabos.jpg (31.87 KiB) Vizualizat de 12765 ori
026 caltabos.jpg
026 caltabos.jpg (30.54 KiB) Vizualizat de 12765 ori
025caltabos.jpg
025caltabos.jpg (26.45 KiB) Vizualizat de 12765 ori
023 caltabos.jpg
023 caltabos.jpg (32.72 KiB) Vizualizat de 12765 ori
019 caltabosi.jpg
019 caltabosi.jpg (34.49 KiB) Vizualizat de 12765 ori
018 caltabosi.jpg
018 caltabosi.jpg (37.39 KiB) Vizualizat de 12765 ori
007 caltabosi.jpg
007 caltabosi.jpg (36.37 KiB) Vizualizat de 12765 ori
045 caltabos.jpg
045 caltabos.jpg (34.81 KiB) Vizualizat de 12765 ori
Ultima oară modificat 21/12/2010 04:50 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
bely
Incepator
Mesaje: 207
Membru din: 10/02/2008 08:01
Localitate: Portugalia

Mesajde bely » 20/12/2010 12:22

Arata tare bine :buuun: si e chiar simplu de pregatiti, nu-mi ramane de cat sa caut matze si sa ma pun pe gatit :) Mie imi plac tare mult calzi :buuun: :buuun:
Merci pt reteta :flower: , sper sa revin curand cu o poza cu caltabosii mei :)

Avatar utilizator
floricel
Incepator
Mesaje: 87
Membru din: 19/06/2010 11:37

Mesajde floricel » 20/12/2010 11:47

=D> =D> =D> =D> foarte imbietori caltabosii tai,pupi.
eu ii fac din aceeasi compozitie ca la sarmale,dar ai tai sunt ceva nou.am mai auzit varianta asta dar nu am prea luat-o in seama,de teama ca nu se vor manca :roll: :roll: :roll: :roll: dar acum cand am vazut reteta ta mai ca m-as incumeta sa-i fac si eu. :vis: :vis: :vis: :vis:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 21/12/2010 12:55

Pupi, caltabosii i fac si eu asemanator cu ai tai; singura deosebire este ca eu pun la fiert, pe langa inima si grasimea de la gat (carne foarte grasa - nu doar grasime) un bojoc (celalat ia drumul tobei), plamanul, ficatul si splina. Nu usturoi - fixul ardelenilor: carnatii cu usturoiul, lebarul si caltabosii cu ceapa calita :clipocit: :clipocit: :clipocit: ...ce sa mai zic, asta e!

Si cand i fierbem. punem o farfurie deasupra, ca sa stea dumnealor la fund (ca si la sarmalele in foi de vitza - farfuria ce-i tine in zama :wink: )

Esti superRomanca de te apuci tu acolo, peste mari si tari sa incropesti o bucatica de "acasa" Te admir (si) pentru asta :pup: :pup: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 21/12/2010 01:17

floricel scrie:=D> =D> =D> =D> foarte imbietori caltabosii tai,pupi.
eu ii fac din aceeasi compozitie ca la sarmale,dar ai tai sunt ceva nou.am mai auzit varianta asta dar nu am prea luat-o in seama,de teama ca nu se vor manca :roll: :roll: :roll: :roll: dar acum cand am vazut reteta ta mai ca m-as incumeta sa-i fac si eu. :vis: :vis: :vis: :vis:

Floricel, daca ai timp, ingrediente si tot esti la facut de porcareli, FA-I pe acesti caltabosi - sunt o minune, iti spun sigur!!!!

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/12/2010 04:55

Bely, sper sa fie pe gustul tau ....daca gasesti mate si pregatesti caltabosii, te astept cu poza si ( mai mult ) cu impresia :wink: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/12/2010 05:00

Floricel, poti linistita sa ii pregatesti sub forma asta ( cel putin poti incerca ) ...nu am idee cum se prepara caltabosii in zona in care locuiesti, de mancat , am mancat doar din astia si pot sa iti spun , cu mana pe inima ,ca sant :buuun: :buuun: :buuun: ....daca mofturosii mei au mancat si de cand i-am facut nu mananca altceva la micul dejun si cina decat caltabosi, poti fii sigura ca sant buni....ei sant =)) "cobaiul " meu =)) :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/12/2010 05:22

Iulia draga, ficat am pus si eu...am mai modificat putin reteta in functie de cea ce am pe aici....fara plamani si splina....stiu ca reteta originala este cu maruntaiele astea dar nu le gasesc la magazine si , sa fiu sincera, cred ca si daca le-as gasi , tot nu le-as pune.....nu imi plac :? ......slanina am pus si eu ( din cea de sub gusa :D ) iar usturoiul am pus doar in apa in care am fiert carnurile....am facut inainte toba si nu am aruncat apa ....din cauza asta am usturoi in apa, dar crede-ma , nu se simte absolut nici un gust :peace: .....
Am crezut ca am scris la reteta ca am pus usturoi in amestecul de carnuri, :P am recitit reteta si am vazut ca nu am gresit :wink: ....problema este ca trebuia sa precizez ca usturoiul a fost deja in apa pe care am folosit-o la fiert..... oricum scrie optional in dreptul lui....deci ramane la latitudinea bucataresei/bucatarului/ macelarului problema asta :D
Eu in fiecare an de sarbatori ( Craciun, Pasti) nu exista sa nu pregatesc retetele noastre romanesti, ma simt mai aproape de casa, de atmosfera in care am crescut , de familie, de prieteni, asa am crescut si baietii,am incercat sa ii fac sa simta spiritul sarbatorii , chiar si aici la capatul pamantului, unde ( de ce sa nu recunosc) sarbatoarea nu se simte :cry: :( ....aici totul se rezuma la business cand vine vorba de Craciun,.... daca intrebi lumea, multi ( socant de multi pot spune) nici macar nu se sinchisesc sa faca ceva de mancare mai deosebit ( doar pizza :shock: :( ) si nici nu au idee ce anume se sarbatoreste la Craciun si ce a fost si mai socant pentru mine a fost faptul ca am vazut pe youtube niste filmulete facute in R , unde cei intervievati habar nu aveau ce este Craciunul si Pastele, care este diferenta intre ele, ce se sarbatorest la una si ce , la alta.....stiau doar ca trebuie sa tine post( sau ca ar fi bine sa il tina) ca sant oameni cu frica de dumnezeu si merg la biserica tot timpul dar nimic altceva :shock: :shock: ...ok m-am uitat putin si la persoana , dar totusi ..... :( :( ....Iulia,esti o dulce :hug: :pup:

Avatar utilizator
floricel
Incepator
Mesaje: 87
Membru din: 19/06/2010 11:37

Mesajde floricel » 22/12/2010 07:27

:master: :master: :master: :master: negresit ii voi face,pupi,iulia,de cand am vazut reteta numai la ei ma gandesc,deja am anuntat in casa ca anul acesta voi face reteta noua de caltabosi s-au uitat la mine :o :o :o :o :shock: :shock: :shock: :shock: dar eu tot ii voi face,am o mare pofta :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: mai ales si dupa atata post :D :D :D :D :D :D :D


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori