Buseurile mele din aluat frantuzesc

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Buseurile mele din aluat frantuzesc

Mesajde pupi » 24/02/2011 06:34

Reteta o am scoasa din "Retetarul de Produse de Cofetarie si Patiserie" editia 1963, carte la care eu tin foarte mult...

Pentru inceput , cateva din conditiile care fac sa reuseasca aluatul:

- faina sa fie de calitate buna, uscata si cernuta de 3 ori pentru o afanare mai buna
- untul foarte proaspat, fara zer si miros special
- aluatul sa fie lucrat la rece
- se iau totdeauna , cantitati egale de faina si unt

Link-ul spre reteta de pastrare a lamailor:
http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... ngat-7869/

Cantitati pentru aluat:

600 gr unt
600 gr faina
50 gr faina ( pentru unt)
150 gr faina ( pentru turat)
0,025 gr sare
0,010 ml otet
250 ml( aprox) apa

Umplutura:

300 gr nuci macinate( eu am umplut cu mac dar e mai bine cu nuca , urmand reteta )
200 gr pesmet alb
coaja rasa de lamaie( vezi reteta)
300 gr zahar ( sau dupa gust)
vanilina dupa gust
scortisoara ( optional)


Sirop:

300 gr zahar
4-5 linguri miere de albine
coaja de lamaie
1 ou pentru uns ( amestecat cu apa)






Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o adancitura in care se toarna otetul, o parte din apa, sarea, si se amesteca , cu mana, pana sa topeste sarea, apoi se ia tot cate putin din faina de pe margini, se amesteca cu grija sa nu ramana cocoloase. Se lucreaza destul de repede. Cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna in forma de minge si se lasa la frigider cam 20-30 de minute ca sa isi piarda elasticitatea primita in timpul framantarii..
In acest scop, se lasa aluatul descoperit iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul.
Aluatul este bine lucrat, atunci cand apasam cu degetul, urma nu revine la loc. Consistenta lui trebuie sa fie ca si a untului cu care va fi amestecat.
Cantitatea de unt, prevazuta in reteta, se amesteca cu faina ( 50 gr), apoi i se da o forma dreptunghiulara, se acopera cu folie alimentara si se pune la rece.
Pe blatul de lucru, bine curatat si prafuit cu faina, se pune aluatul si cu ajutorul vergelei se intinde o foaie, de preferinta dreptunghiulara si groasa de circa 1 cm.
Untul, avand forma dreptunghiulara si marime mai mica decat foaia de aluat, se aseaza deasupra , pe mijloc, apoi , marginile aluatului se intorc , deasupra untului, in forma de plic.
Se acopera, se lasa la odihnit , la rece , 10 minute.
Se presara din nou faina pe blatul de lucru, se intinde foaia de aluat din nou ( acelasi procedeu- forma dreptunghiulara impaturata plic), se pune din nou la rece pentru 10 minute. Procedeul il repetam de 4 sau de 5 ori, depinde de scopul nostru. Pentru pateuri , aluatul se va tura de trei ori , iar pentru foi , se va tura de 5 ori.
In timpul turatului, se va avea grija sa nu iasa untul afara ...in cazul in care se intampla,se acopera cu putina faina. Se lucreaza la rece si dupa fiecare turare se pune neaparat la frigider.
SE pregateste umplutura in felul urmator: pesmetul se opareste( se are grija sa fie doar oparit nu sa inoate in apa!!!!),apoi se adauga peste el restul ingredientelor , se amesteca, se pune pe foc, amestecandu-se pana la omogenizare. Se ia de pe foc, se lasa la racitCrema de nuca rezultata trebuie sa fie ceva mai tare ca sa nu curga la caldura cuptorului.
Se ia foaia de aluat, se intinde de grosime 6-7 mm, se imparte in straifuri. Pe latura inferioara a straifului se pune umplutura, se ruleaza obtinandu-se rulouri lungi care se ung cu ou batut pe suprafata, se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama fierbinte.
Se aseaza in tavi si se coc la foc potrivit.
Concomitent se pregateste siropul prin fierberea zaharului cu mierea si 1 lingura apa, se ia de pe foc dupa ce zaharul s-a topit, se adauga vanilina ( daca se foloseste, dar e optional) si coaja de lamaie. Se lasa la racit si dupa ce se scot buseurile din cuptor se ung cu sirop cu ajutorul unei pensule. Se pot servi si prafuite doar cu zahar.
Fişiere ataşate
036 buseuri.jpg
036 buseuri.jpg (85.05 KiB) Vizualizat de 9051 ori
034 buseuri.jpg
034 buseuri.jpg (73.59 KiB) Vizualizat de 9051 ori
032 buseuri.jpg
032 buseuri.jpg (75.7 KiB) Vizualizat de 9051 ori
030 buseuri.jpg
030 buseuri.jpg (91.8 KiB) Vizualizat de 9051 ori
028 buseuri.jpg
028 buseuri.jpg (111.16 KiB) Vizualizat de 9051 ori
026 buseuri.jpg
026 buseuri.jpg (85.53 KiB) Vizualizat de 9051 ori
024 buseuri.jpg
024 buseuri.jpg (66.77 KiB) Vizualizat de 9051 ori
022 buseuri.jpg
022 buseuri.jpg (59.37 KiB) Vizualizat de 9051 ori
021 buseuri.jpg
021 buseuri.jpg (49.23 KiB) Vizualizat de 9051 ori
019 buseuri.jpg
019 buseuri.jpg (40.81 KiB) Vizualizat de 9051 ori
013 buseuri.jpg
013 buseuri.jpg (52.17 KiB) Vizualizat de 9051 ori
012 buseuri.jpg
012 buseuri.jpg (49.75 KiB) Vizualizat de 9051 ori
011 buseuri.jpg
011 buseuri.jpg (42.27 KiB) Vizualizat de 9051 ori
010 buseuri.jpg
010 buseuri.jpg (68 KiB) Vizualizat de 9051 ori
009 buseuri.jpg
009 buseuri.jpg (62.6 KiB) Vizualizat de 9051 ori
008 buseuri.jpg
008 buseuri.jpg (36.26 KiB) Vizualizat de 9051 ori
007 buseuri.jpg
007 buseuri.jpg (43.41 KiB) Vizualizat de 9051 ori
005 buseuri.jpg
005 buseuri.jpg (56.41 KiB) Vizualizat de 9051 ori
026 buseuri.jpg
026 buseuri.jpg (85.53 KiB) Vizualizat de 9051 ori

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 24/02/2011 07:31

vai ce perfect ti-au iesit, intr-o zi am sa ma apuc si eu de ele si am sa tin cont de sfaturile date de tine
ImagineImagineImagine

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 24/02/2011 08:12

Vaiiii ce faine sunt!, tu stii ca nu pot sa rezist la astfel de aluaturi, chiar ce vrei sa faci din mine oare? :wink:

Cand am sa am mai mult curaj, il incerc si eu ca bine mai arata!

:master: :master: :master:
=D> =D> =D>
:hug: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 24/02/2011 11:37

Alinaraluca, eu stau si astept cuminte :wink: ...sa vad cand are sa fie aia " intr-o zi" :P :D ....sant foarte bune, dar iti trebuie rabdare si timp.... cum in mine lenea e mare, prefer sa cumpar aluat de la magazin....mai bine din cel mai slab calitativ decat sa imi pierd 3 ore la o praji , nu? :wink: ....acuma le-am facut doar de pofta, mi-a facut Lucia pofta cu prajiturile ei :D :hug: :pup: ...mersi

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 25/02/2011 07:25

Nu-i greu de facut aluatul, dar este putin de asteptat....MERITA !

Rezultate pe masura ! :peace: :peace: :peace:

Nemaipomenite !!! Grozave !!!

:master: :master: :master:

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/03/2011 07:59

Yafa draga, la ce iti trebuie curaj???? :P ....Asa sant si eu de cate ori ma :vis: gandesc la aluatul asta...ia mult timp, dar merita.....imi place sa fac si strudele si pateuri cu telemea sau cu carne din el..... :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/03/2011 08:03

Lucia draga, da , ai dreptate, ia mult timp dar merita.....tu m-ai pus la treaba cu placintelele tale( sau cozonacei??) Chiar ma uitasem si eu peste reteta inainte de a o expune tu pe a ta ,....am pus-o deoparte :wink: (prea cerea mult timp :P ), dar cand am vazut cozonaceii tai nu am mai rezistat ...pofta a fost mult mai mare decat lenea :P ... :hug: :pup: :pup: :pup:

sabrina
Incepator
Mesaje: 43
Membru din: 06/04/2008 04:46
Localitate: brasoveanca in Canada

Mesajde sabrina » 09/04/2011 04:53

Geez, arata super! Numai ca aluatul asta l-am incercat o singura data cu o reteta pas cu pas de pe un site frantsuz. Mie nu mi-a iesit la fel. La intindere am avut probleme mari, mi s-a rupt si a iesit untul, si asta nu o data ci cam la primele 3-4 impaturiri de fiecare data. Pana la urma am facut din el doar niste saratele cu cascaval. Erau bune, dar mi s-a parut munca prea multa pt niste saratele. Buseurile tale insa mi se par dementiale. Felicitari! Poate, intr-o zi cu soare o sa mai incerc treaba cu aluatu. Pana atunci ala cumparat e sfant.


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori