Bulz Ciobanesc Cu Varza Calita

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Bulz Ciobanesc Cu Varza Calita

Mesajde iuliajewel » 10/02/2012 06:12

O facut-am si-o facui si p'asta: bulz ciobanesc in bucataria de la bloc :shock: Atata ma duce pe mine mintea cand ma trazneste pohta...adica deloc. Las instinctul si animalul din mine sa-si faca de cap!

Asa s-au aliniat astrele: varza acra la ultima pritoceala, carnatii afumati la destinatia lor finala si branza de burbuf la apogeul miroaznei sale :wink: - ce putea iesi de-aici :idea: - astrele sunt vinovate - bulz ciobanesc de mamaliga :lol:

Asadar, iaca varza (desarata peste noapte in apa rece) si ceapa rosie, taiate fideluta fina; carnatii crestati frumusel. Punem wokul sau tuciul, tigaia cu fund gros sau orice alt vas incapator si cu pereti inalti, infierbantam bine si azvarlim repede carnatii inlauntru. Perpelim bine pe toate partile pana iese untura din ei, dupa care-i scoatem si-i pastram aproape.

In untura ramasa tragem repede de tot ceapa, adaugam varza si calim bine de tot, amestecand aproape incontinuu: varza acra calita trebuie sa prinda un miros de 'prajeala', adica apa din ea trebuie sa fie de tot evaporata si sa ramana doar untura carnatilor in care varza sa prinda culoare, sa se perpeleasca bine peste tot; intr-o propozitie, nu vrem varza inabusita, fiarta (ca la sarmale), ci varza calita!

Dupa ce am obtinut mult muncita varza calita, o trecem intr-un vas termorezistent unde o piperam din greu si-i dam boia dulce, cimbru si ce mai vreti voi (ungurii pun si chimen, pun si eu cateodata, mai ales cand manac varza calita cu taitei de casa) Ideea este ca niciodata nu se pune boia atunci cand avem preparatul pe flacara - boiaua se face mai amara ca viata daca se arde!

Turnam peste ea supa de legume sau apa, ingropam carnatii, acoperim si-o dam la cuptor vreun ceas jumate, pana cand e varza gata (transparenta dar al dente)

In acest timp facem bulzul: fierbem o mamaliguta pripita in apa cu unt (daca aveti jintiţă - zer de la branza facuta in casa ar trebui s-o folositi pe dansa, deh, la stana asa se face, eu asa fac fiindca am in congelator mereu jintiţă) Cam 15 minute sunt suficiente pentru o mamaliguta pripita; lasati-o sa se raceasca putin si modelati bulzul, fie in maini, fie in cani cum le vedeti in poze. O lingura de mamaliga pe fundul canii, o bucata de branza si alta lingura de mamaliga deasupra. Mamaliguta fiind grascioara, nu se va lipi de fundul canii, asa ca-i puteti da un ghiont sa sara de pe spate pe burta, obtinand astfel un guguloi perfect.

Le puneti pe gratarul incins si le plimbati de colo-colo sa prinda crusta si dungi 8) Dar si aici, ca si carnea pusa pe gratar, primele minute nu miscam in front nimic: unde am pus gogoloiul acolo il lasam pana incepe a mirosi a 'gratarit', abia dupa asta incepem a rostogoli (altfel crusta aceea risca sa ramana pe gratar) Deci oricat de nerabdatoare ati fi, stati pe loc repaus si nu grabiti lucrurile - de ars peste masura nu aveti cum, fiindca incepe a fumega pana va vin vecinii la usa :P ...deci lasati crusta se se faca si abia apoi intoarceti obrazul celalalt!

Scoateti vasul din cuptor, descoperiti, faceti cuiburi cu dosul unei linguri si potriviti la caldurica bulzurile. Mai dati la cuptor doar daca simtiti nevoia ca bulzul sa fie mai crocant, mai cu coaja. Altfel, puteti purcede a pune in farfuriile bine garnisite cu smantana.

Fi-v-ar branza moale'n mijloc, mamaliga cea pufoasa cu coaja frumoasa fie, varza nici prea acra nici prea fada :hug:
Fişiere ataşate
Una, alta 002.jpg
Una, alta 002.jpg (77.59 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 048.jpg
Bulz cu varza calita 048.jpg (101.39 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 044.jpg
Bulz cu varza calita 044.jpg (95.64 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 042.jpg
Bulz cu varza calita 042.jpg (56.53 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 040.jpg
Bulz cu varza calita 040.jpg (74.97 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 038.jpg
Bulz cu varza calita 038.jpg (66.19 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 037.jpg
Bulz cu varza calita 037.jpg (53.96 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 030.jpg
Bulz cu varza calita 030.jpg (61.11 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 029.jpg
Bulz cu varza calita 029.jpg (55.63 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 025.jpg
Bulz cu varza calita 025.jpg (109.76 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 023.jpg
Bulz cu varza calita 023.jpg (84.88 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 021.jpg
Bulz cu varza calita 021.jpg (70.99 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 017.jpg
Bulz cu varza calita 017.jpg (90.82 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 014.jpg
Bulz cu varza calita 014.jpg (90.85 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 011.jpg
Bulz cu varza calita 011.jpg (101.08 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 002.jpg
Bulz cu varza calita 002.jpg (66.11 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Bulz cu varza calita 069.jpg
Bulz cu varza calita 069.jpg (74.1 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Una, alta 001.jpg
Una, alta 001.jpg (76.21 KiB) Vizualizat de 5209 ori
Ultima oară modificat 11/02/2012 12:47 de către iuliajewel, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/02/2012 08:24

fara cuvinte .... :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 10/02/2012 09:49

Mai femeie!!! :master: :master: da de unde ai tu jintita?! nu am mai auzit cuvantul asta demult, eu ma trag din neam de ciobani deic stiu cu ce se mananca :lol: La poiana Sibiului bulzul se mananca cu lapte gros, o bunatate de n-ai vazut, ma duc eu odata acolo si pun neamurile sa-mi fac si fac si poze.... :buuun: :buuun: :buuun:
In orice caz bravo , ai facut o minune, daca eram mai aproape.... :lol:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 10/02/2012 11:19

M-ai facut sa salivez in fata monitorului :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:
...poze :master: :master: :master: ...reteta :master: :master: :master:
Bulzul l-am descoperit in ardeal, pana sa ajung in Sibiu eu nu am mancat , nici macar nu am auzit de aceasta delicatese :?
...imi place foarte mult :buuun: :buuun: :buuun: ...mai ales cand se topeste branza :buuun: :buuun: :buuun:
Aceasta combinatie cu varza si carnati nu am incercat-o dar sunt sigura ca se combina foarte bine :peace:
:hug: :flower: :pup: mersi de idee ... :wink:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 11/02/2012 12:31

crista scrie:fara cuvinte .... :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:


Suficiente cuvinte Crista, suficiente...

:master: :master: :master:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 11/02/2012 12:41

elena.elena scrie:Mai femeie!!! :master: :master: da de unde ai tu jintita?! nu am mai auzit cuvantul asta demult, eu ma trag din neam de ciobani deic stiu cu ce se mananca :lol: La poiana Sibiului bulzul se mananca cu lapte gros, o bunatate de n-ai vazut, ma duc eu odata acolo si pun neamurile sa-mi fac si fac si poze.... :buuun: :buuun: :buuun:
In orice caz bravo , ai facut o minune, daca eram mai aproape.... :lol:


Apăi, doamnă dragă, cum să nu stiu de jintiţă, devreme ce am ciobani de jur imprejur :P

Ca să nu spun că eu fac si brânză in casa, deci am la jintiţă să dau şi altora. Fac deseori lapte gros (lapte covosit) si imi iese atat de bine incat il tai cu cutitul: asa de mandru sade, drept ca la armata cand trec cutitul prin el incat parca vad drumurile Romaniei flancate pe de laturi cu pereti drepti de zapada de inaltimea unui om si jumatate :lol:

Multumesc de aprecieri si bravo tie ca stii despre bulzul asta minunat (sa stii ca iese bine si la casa nu numai la stana - de asta am si incercat...)

:hug: :pup: :hug:

:master: :master: :master:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 11/02/2012 02:25

d_dana_a scrie:M-ai facut sa salivez in fata monitorului :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:
...poze :master: :master: :master: ...reteta :master: :master: :master:
Bulzul l-am descoperit in ardeal, pana sa ajung in Sibiu eu nu am mancat , nici macar nu am auzit de aceasta delicatese :?
...imi place foarte mult :buuun: :buuun: :buuun: ...mai ales cand se topeste branza :buuun: :buuun: :buuun:
Aceasta combinatie cu varza si carnati nu am incercat-o dar sunt sigura ca se combina foarte bine :peace:
:hug: :flower: :pup: mersi de idee ... :wink:


Adana, cat am salivat eu la carnatii si lebarii tai pusi pe ruda la uscat/afumat, nu cred ca ai salivat tu acum, sa stii! Sau la puiul tau ninja, si pieptii de curca - pielita aia de se vedea cu ochiul liber cat era de proaspat 'ciupilita' - semn indubitabil ca au fost oratanii de curte, galbioare si grascioare :o - mancale-ar mama sa le manance :buuun:

Misto combinatii bucataresti tre sa fie in casa voastra - o parte olteneasca si una ardeleneasca - cred ca in curand vei combina in aceasi oala ambele: atunci sa te tii fratioare! O sa ne coplesesti cu inventivitatea :vis:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 11/02/2012 07:41

Ce bunatateeee... :buuun: :buuun: :buuun:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 11/02/2012 09:41

De unde sa fac eu acum varza calita, ca deh pofta-i mare si la magazinele mele de produse balcanice nu gasesc mereu varza ca a noastra. Of,Of ce-mi faci tu mie Doamna!

:buuun: :buuun:
:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 12/02/2012 12:28

Doamne ce bunatati pregatesti Iulia! :master: =D> :master:

Musai sa scriu in continuare si sa spun ca ”imi ploua in gura” cand ma uit la fotografii. :buuun: :buuun: :buuun: Este trecut de miezul noptii (am lucrat intrega zi si acum am reusit sa deschid) insa zau ca daca nu ar fi atat de tarziu as incerca si eu sa pregatesc (macar partea cu mamaliguta, ca tare imi place).

Foarte frumoase fotografiile. =D> Admir de fiecare data cand am ocazia vasul (cel oval, termorezistent), albastrul lui si mainile care pregatesc minuni. :hug: :hug: :hug:

Te pup si iti doresc o duminica frumoasa! :flower: :flower: :flower:
Ultima oară modificat 12/02/2012 12:32 de către antoniah, modificat 1 dată în total.


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: MSN [Bot] și 12 vizitatori