Bordatino - supa toscana din kale, fasole uscata si malai

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Bordatino - supa toscana din kale, fasole uscata si malai

Mesajde crista » 17/11/2014 01:48

Bordatino este o supa/ minestra tipica din Toscana in special la Livorno si Pisa insa se gaseste si in alte zone pe linga Florenta sau la Pistoia. Ca toate retetele vechi, traditionale are foarte multe variante ( ca la noi sarmalele :-) ) si deci fiecare gospodina o face pe gustul propriu, poate sa fie mai virtoasa si sa semene cu o mamaliga sau semilichida.

Se zice ca numele ii vine de la faptul ca era servita des la bordul navelor livornese care transportau hrisca si ca la inceput era facuta cu faina de hrisca chiar la bordul navei cu pinze pe la 1700 in timpul calatoriilor. Insa isi trage cu siguranta originea in mamaliguta toscana cu kale( varza neagra, cavolo nero) si fasole boabe sau numai cu una sau alta dintre cele doua ingrediente, o reteta traditionala mai ales in zona de deal si care se numeste FARINATA ( farinata di cavolo nero sau farinata luchese adica ca la Lucca).

Ingrediente :

1 farfurie de supa cu fasole boabe gata fiarta fara sare si cu o frunza de dafin, sare o pui la sfirsit cind fasolea e fiarta
1 farfurie de supa cu frunze de varza neagra ( kale) * oparite maxim 6 minute, scurse si taiate marunt

1 morcov
1/2 ceapa sau 1-2 catei de usturoi (dupa gust)
1 lingura cu ulei
un praf de sare
1 lingura de rozmarin proaspat tocat
1 lingura frunze de salvie proaspat tocate


cca 5 linguri de malai ( daca vreti mai spre mamaliguta adaugati mai mult)

optional ( apare in unele retete concentrat de rosii de pus in supa )

sare
ulei de calitate de pus crud direct in farfurie cind serviti


Am fiert fasolea boabe ( daca trebuie intii lasata la umflat o faci daca e din conserva o clatesti si o mai dai un clocot daca vrei daca nu e ok si doar clatita) fara sare si cu o frunza de dafin, cind era aproape fiarta fasolea am pus sarea si am mai lasat cit a fost nevoie.



Am oparit frunzele in aceeasi apa in care am fiert fasolea doar 6 minute maxim , am scos frunzele si le-am tocat fideluta.



In oala in care am facut supa am pus 1 morcov tocat cuburi mici+1/2 ceapa tocata marunt si daca vrei si 1-2 catei de usturoi+1 lingura de ulei, un praf de sare si 1 lingura de rozmarin frunzele verzi tocate+1 lingura de frunze de salvie tocate( poti pune si uscate daca nu ai verzi ) , lasi sa se inmoaie putin si apoi versi 1 polonic sau doua de apa in care au fiert fasolea si frunzele.

Lasi vreo 5-10 minute pe foc mic.



Adaugi frunzele oparite si tocate ( cit statea intr-o farfurie de supa ) + cam cit e intr-o cutie de conserve fasole boabe ( tot cam o farfurie de supa partea din interior) si 1 l de apa ( supa vegetala, apa fiarta sau apa in care a fiert fasolea , la alegere). Lasi sa inceapa sa fiarba si adaugi malaiul, 5 linguri pentru cantitatea asta daca vrei sa iasa mai lichid sau mai mai mult 8-9 linguri daca vrei sa iasa o mamaliguta. Lingurile mele sunt mici, mai mici decit cele pe care le avea mama acasa in Romania.



Lasi sa fiarba la foc foarte mic, eu am pus doua gratare sub oala casa stea mai la inaltime. Amesteci la inceput ca sa se omogenizeze malaiul apoi mai rar si cu cit trece timpul o sa fie nevoie sa amesteci mai des, nu neaparat din cauza malaiului ci mai ales pentru fasole carte tinde sa se faca pasta si se cam lipeste de fundul oalei. Se adauga sare dupa gust.



Cu cantitatile de mai sus iese ca o mamaliga foarte lichida, curge din lingura In functie de cum crezi ca iti place o faci mai groasa sau nu adaugind mai mult malai.



Eu am lasat la fiert 40 minute la cel mai mic ochi de la aragaz, la minim si cu gratarele dedesubt dar daca ti se pare ca e gata poti sa o fierbi si mai putin ( 20-30 minute)



Cine vrea poate sa adauge putin concentrat de rosii sau suc de rosii, atentie insa daca e sucul lichid la cantitatea de lichid si malai. Eu nu am pus pentru ca fasolea folosita de mine era rosiatica deci a dat ea culoare.



nota : in unele retete nu se pune morcovul, in altele pe linga morcov apare si telina din cea tulpini, verzi, aceeasi cantitate cu morcovul.

nota: chiar daca fasolea e din conserva deci gata fiarta eu o scurg. clatesc si o0 mai dau un clocot cu frunza de fain in apa ( sau rozmarin, salvie dupa cum am in casa dar dafinul il are toata lumea )

* in loc de varza neagra / cavolo nero / kale puteti pune si varza creata din cea verde ( savoy) frunzele externe sau spanac sau urzici doar ca trebuie sa fiti atenti la timpul de coacere, spanacul de exemplu e mai delicat se fierbe putin .
Fişiere ataşate
immagine_780_1084.jpg
immagine_780_1084.jpg (65.17 KiB) Vizualizat de 3076 ori
immagine_773_4229.jpg
immagine_773_4229.jpg (58.61 KiB) Vizualizat de 3076 ori
immagine_775_1.jpg
immagine_775_1.jpg (76.68 KiB) Vizualizat de 3076 ori

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: Bordatino - supa toscana din kale, fasole uscata si malai

Mesajde biaskitchen » 17/11/2014 02:05

Felicitari Cristina, este o reteta delicioasa, am testat-o ieri.
Multumesc pentru ca esti o sursa minunata de inspiratiepentru mine si nu numai.
=D> =D> =D>

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 17/11/2014 02:12

Bia multumesc mult !! :hug: :hug: :hug:

pune poza ta si aici...

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 17/11/2014 02:43

Cu drag!
:hug: :love: :hug:
Fişiere ataşate
bordatino_1910.jpg
bordatino_1910.jpg (64.54 KiB) Vizualizat de 3059 ori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 17/11/2014 05:33

O voi face si eu ...suna si arata bine ... :roll: :buuun:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 17/11/2014 08:07

E tare buna Nico .. chiar merita! Bia a facut-o cu faina de mei eu daca o sa gasesc faina de hrisca ( grano saraceno) vreau sa o fac si cu ea.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 18/11/2014 06:58

Pentru mine acesta supa este tare interesanta :o :o :o ...chiar o surpriza :peace:
Pacat ca pe aici nu am vazut kale...Oare pot sa le inlocuiesc cu altceva ? ( desi stiu ca nu este acelasi lucru)

=D> =D> =D>

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 18/11/2014 07:48

Da Lucia cu varza aia creata verde intens( in special frunzele externe mai groase ca.s mai puternice la gust),

Mai merge cu stevie ( pe astaq am uitat sa o scriu mai devreme), cu spanac si dupa mintea mea si cu urzici ca asa mi se pare mie ca frunzele astea sunt la gust un amestec intre urzici si varza aia mai cotoroasa si creata :-). Doar ca le fierbi mai putin.

Cu siguranta merge si cu frunze de sfecla sau daca ai conopida in curte deci bio si cu frunzele alea mai mici de la conopida sau frunzele de la ridichi ( astea au gust puternic si usor picant ). Astea ca si varza sau kale fierb mai mult deci sunt perfecte.

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 18/11/2014 10:20

crista scrie:Da Lucia cu varza aia creata verde intens( in special frunzele externe mai groase ca.s mai puternice la gust),

Mai merge cu stevie ( pe astaq am uitat sa o scriu mai devreme), cu spanac si dupa mintea mea si cu urzici ca asa mi se pare mie ca frunzele astea sunt la gust un amestec intre urzici si varza aia mai cotoroasa si creata :-). Doar ca le fierbi mai putin.

Cu siguranta merge si cu frunze de sfecla sau daca ai conopida in curte deci bio si cu frunzele alea mai mici de la conopida sau frunzele de la ridichi ( astea au gust puternic si usor picant ). Astea ca si varza sau kale fierb mai mult deci sunt perfecte.


Crista ai perfecta dreptate.Eu nu am avut suficiente kale si am combinat frunzele de kale cu frunze de sfecla mangold.
Sunt convinta ca supa iese la fel de buna si cu ce ai scris mai sus.
:master:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 18/11/2014 02:48

Ce bunatate imi place mult am sa o fac curand , cum imi procur toate ingredientele :wink:
Brava Crista =D> =D> :master:
claudia


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori