Boeuf Bourguignon

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Boeuf Bourguignon

Mesajde Ioana » 18/12/2005 01:30

Eu am macelarit putin reteta aceasta mai ales ca am inlocuit carnea de vita cu cea de porc si numai boeuf nu e :D dar eu scriu oricum reteta originala si apoi cum am facut-o eu. Nu am pus vita fiindca am taiat porcul si am o tona de carne in congelator....

Deci ingredientele din reteta originala(care o am eu, poate ca la mama ei in Franta e putin altfel):

130 gr. bacon taiat fasii
800gr. carne vitel taiat cubulete
4 linguri faina
2 cepe mari
2 morcovi mari
6 catei usturoi
1 1/2 cani supa vita
1/4 cana cognac
1.750 ml vin rosu sec
250 gr. ciuperci intregi sau taiate in doua
1 lingura cimbru
1/2 lingura zahar negru
2 foi dafin
1 lingura pasta tomate

Eu am inlocuit asa:
carnea de vita cu de porc
1.750 ml vin cu 250 ml vin
1 1/2 cani supa cu 7 cani supa
pasta de tomate cu 1/2 cana bulion

Dar cui ii place carnea facuta in mult vin se poate respecta reteta originala.

Si acum procedeul, un pic mai migalos la inceput dar merita va asigur. Si nu am facut poze pt. ca aparatul nu e acasa din pacate, dar poate ajunge astazi.

Se pune baconul in oala si se prajeste cam 5 min. pana e crocan. Se scoate pe servetele de hartie pt. a se absoarbe grasimea.
Carnea se da cu sare si piper, apoi am bagat-o intr-o punga, am pus faina si am scuturat bine pana s-a repartizat uniform pe carne. Se prajeste carnea in oala in care a fost baconul in 2 ture ca sa nu fie inghesuita in oala si a se patrunda uniform.

Se scoate carnea din oala si se pune peste bacon. Se tin la cald. Se adauga ceapa si morcovii(taiate marunt) si se soteaza in aceeasi oala(8 min). Se adauga usturoiul si se mai lasa 1 min. Daca e nevoie mai adaugati putin ulei, eu am pus. Nu va speriati daca in timpul acestor operatii se prinde putin de fundul oalei.
Cand sunt gata se pun legumele peste carne.

Se pune 1/2 cana supa si cognacul in oala si se fierbe dand cu lingura pe fund sa se dizolve grasimea. Se fierbe 8 min. Se adauga carnea si legumele, restul de supa, vinul, ciupercile, cimbul, zaharul, pasta de rosii, foile de dafin si baconul.

Se aduce la fierbere, se acopera si se da la foc mijlociu. Se fierbe pana carnea e facuta(cam 2 1/2-3 ore). La sfarsit potriviti de sare si piper.

Eu am servit cu piure de cartofi.

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 01/01/2006 05:32

E un pic elaborata reteta...dar vorba ta... cred ca merita! :buuun: E buna de facut cand ai chef de migalealal a bucatarie! :wink:

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 01/01/2006 10:46

Face parte din categoria "plaut unique", a mancarurilor f. elaborate si consistente pe care frantuzoaicelele pregatesc mai ales cand au invitati la masa (prieteni de suflet) si vor sa-si petreaca timpul alaturi de musafiri, nu ca noi, alergand dupa un fel sau altul, de nu mai ai parte de placerea conversatiei cu cei dragi.

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 02/01/2006 05:05

ai dreptate miha. desi eu am facut-o doar pentru noi si am mancat 3 zile din ea. parca reincalzita e si mai buna. :)

am gasit reteta asta intr-o revista de la noi dar dupa aia am cautat reteta originala(asa zicea acolo) pe net. si aveau si varianta rapida dar eu am vrut-o pe asta, cunoscuta si apreciata in franta.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 02/01/2006 11:51

eu am copiat-o ,ca mi-ai facut pofta...
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 03/01/2006 09:19

deci m-am pus pe treaba,miroase fain de tot prin bucatarie,sper sa nu ne imbatam din cauza aburilor
aici ii faza cu amestecatul carnii cu faina ,executat de fiul meu al mai mic
Fişiere ataşate
PICT1471.JPG
PICT1471.JPG (49.66 KiB) Vizualizat de 4193 ori
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 03/01/2006 09:21

eu am facut doar o jumate de portie si din cauza vitezii am uitat ca ai scris ca verdura trebuia taiata marunt,asa ca ceapa am taiat solzisor ,dar se fierbe si nu mai baga nimeni de seama
Fişiere ataşate
PICT1474.JPG
PICT1474.JPG (67.6 KiB) Vizualizat de 4192 ori
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 03/01/2006 09:22

iar acum e pe foc fierbe linistita....
Fişiere ataşate
PICT1475.JPG
PICT1475.JPG (47.42 KiB) Vizualizat de 4191 ori
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Ioana
Bucatar Sef
Mesaje: 1700
Membru din: 15/11/2005 03:44
Localitate: Cluj-Napoca

Mesajde Ioana » 03/01/2006 09:52

nu e musai sa tai marunt legumele, asa o sa se vada fain morcovii la sfarsit si ceapa oricum se "topeste" in 2-3 ore.

doamne dar ce rabdare ai sa te apuci la ora asta de o asa mancare!!!!

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 03/01/2006 09:58

ce sa fac...ca pe maine la amiaza trebuie sa pun ceva pe masa....si cum pana la amiaza lucru...iar dupa masa la lucru iarasi....
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori