Balmos

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Balmos

Mesajde Leila » 03/09/2008 01:52

Ingrediente :

3 cupe( 1 cupa= 1 l ) jintuiala
3 maini faina mamaliga mai grunjoasa
1 lingurita sare


Preparare :

Jintuiala o punem intr-un borcan la acrit pentru cel putin 2 zile.
Punem jintuiala cu 1 lingurita sare la fiert intr-o oala mai inalta pentru 45 de minute . Amestecam mai des in oala dupa ce da in clocot jintuiala deoarece se poate prinde . Dupa cele 45 de minute adaugam cele trei maini de faina de malai si lasam sa fiarba la foc mic timp de 15 minute(nu amestecam deloc in oala dupa ce punem faina). Luam oala de pe foc si cu un sucitor frecam bine faina pana nu ramane cocoloase. Punem inapoi oala pe foc pentru cateva minute (mai precis pana incepe sa fiarba , scuipa ca un mic vulcanas deci atentie ) apoi rasturnam continutul pe o farfurie plata sau un bol mai larg .
Balmosul astfel obtinut se poate consuma cu lapte prins, sana, iaurt dar si cu supa de salata verde este un deliciu.

Pofta Buna !!!!
Fişiere ataşate
100_7741.JPG
balmosul servit cu supa
100_7741.JPG (90.69 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7740.JPG
balmos cu sana si smantana (lapte prins nu am avut :) )
100_7740.JPG (69.44 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7739.JPG
dupa ce e frecata faina grasimea se ridica la suprafata
100_7739.JPG (56.11 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7738.JPG
se ia de pe foc balmosul si cu sucitorul frecam bine sa nu ramana cocoloase.
100_7738.JPG (58.77 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7737.JPG
dupa ce a fiert 15 minute faina de malai in jintuiala luam oala de pe foc si frecam faina pana se ingroase
100_7737.JPG (50.71 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7736.JPG
cele trei mani de faina puse nu le imprastiem prin oala. Faina o punem pe o hartie si o turnam asa in jintuiala si nu amestecam deloc in timpul cat fierbe.
100_7736.JPG (35.18 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7735.JPG
jintuiala a fiert 45 minute e timpul sa punem si faina !
100_7735.JPG (32.49 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7734.JPG
100_7734.JPG (46.17 KiB) Vizualizat de 10326 ori
100_7733.JPG
iata jintuiala de oaie acrita , numai buna de pus la fiert
100_7733.JPG (60.75 KiB) Vizualizat de 10326 ori

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 03/09/2008 03:56

leila te rog frumos spune-ne si noua ,la fetele care nu stim, ce inseamna jintuiala?oricum arata foarte invitant ,felicitari!

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 03/09/2008 04:11

Yaya,pana vine Leila cu raspunsul,m-am documentat pe net ca si eu am avut aceeasi nedumerire :?:
JINTUIÁLĂ, jintuieli, s.f. Jintuire. ♦ (Concr.) Zer gras stors din caş; zer rămas de la urdă.
Sper ca ti-a fost de folos.
Leila :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
oana86
Bucatar in devenire
Mesaje: 314
Membru din: 30/01/2008 03:33
Localitate: NAPOLI

Mesajde oana86 » 03/09/2008 05:39

n-am mancat niciodata asa ceva dar imi inchipui ca gustul de mamaliga se simte si cu zerul ala acrisor ... mmm :roll:

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

Mesajde maria MIHULESCU » 03/09/2008 06:07

Arata foarte bine, Lia, dar de unde a iesit atata grasime? De la zer? sau cum ii spune la ... jintuiala :?:

Avatar utilizator
alina_i
Bucatar Sef
Mesaje: 1691
Membru din: 18/05/2008 10:13
Contact:

Mesajde alina_i » 03/09/2008 08:36

Leila - mi-ai amintit de un concediu făcut în Mărginimea Sibiului . :vis: Am fost în vizită la stână şi acolo ne-au servit balmoş cu lapte batut în putinei :buuun: A fost o experienţă foarte gustoasă... mai ales că l-am devorat lânga un foc mare de lemne şi-am mâncat cu linguri de lemn din blide de pamânt :roll:

Felicitari - arata tare bine! =D> =D> =D>
:hug: :pup: :flower:
Raul este un bine prost inteles.

www.pasiunilealinei.blogspot.com

Avatar utilizator
mery
Bucatar in devenire
Mesaje: 374
Membru din: 20/02/2007 12:23
Localitate: madrid ( brasov )

Mesajde mery » 03/09/2008 09:49

Balmosul tau mi-a trezit amintiri, sunt ani de cand nu am mai mancat :roll:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 03/09/2008 11:18

black_sweet_crush scrie:Yaya,pana vine Leila cu raspunsul,m-am documentat pe net ca si eu am avut aceeasi nedumerire :?:
JINTUIÁLĂ, jintuieli, s.f. Jintuire. ♦ (Concr.) Zer gras stors din caş; zer rămas de la urdă.
Sper ca ti-a fost de folos.
Leila :buuun: :buuun: :buuun:


jintuiala , nu este zerul stors din cas :) , laptele de oaie se pune la inchegat cu ajutorul cheagului , se pune la incalzit se ia casul ,se lasa la fiert pe foc mic apoi se toarna in zerul ramas circa 1 l lapte rece si astfel se obtine urda. Dupa ce am luat urda luam o cantitate de zer (sa zicem 2 l) si cu un pic de zer frecam sa zicem cam 200 gr urda pana se face un fel de spuma. Punem inapoi in cei 2 l urda astfel frecata si iata ca am obtinut jintuiala. Aceasta jintuiala apoi o lasam la soare (la loc caldut) circa 2 zile pana se acreste. Mai departe procedeul l-am descris la reteta.
:pup: :flower:

iti multumesc black sweet :pup:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 03/09/2008 11:22

maria MIHULESCU scrie:Arata foarte bine, Lia, dar de unde a iesit atata grasime? De la zer? sau cum ii spune la ... jintuiala :?:


Multumesc Maria :flower: , urda este foarte grasa , prin fierbere zerul se mai evapora .... grasimea provine din jintuiala . Un balmos bun e atunci cand este si gras :wink:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Mesajde Leila » 03/09/2008 11:23

alina , oana , mery, yaya va multumesc :pup: :flower:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori