Afumarea carnii in casa

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Afumarea carnii in casa

Mesajde iuliajewel » 06/12/2011 01:53

Demult am tot vrut sa postez metoda asta simpla de afumare in bucatariile voastre a carnii, fara sa va afumati in acelas timp si peretii Razz (cred ca de-acum cateva luni tot sta puiul asta pe la "Ce am gatit azi"...)

Dar fiindca vin sarbatorile, fiindca nu toata lumea are la fiecare colt de strada o afumatorie, fiindca cele ce le faceti cu mana voastra sunt de doua ori binecuvantate, sa va arat cum fac eu.

Si aici nu ma refer la Ghiţă cel de la portiţă ci la bucati din el, carnati sau piepti de pui, peste sau branza. Afum de asemenea sare, care da aroma unor preparate unde este necesara.

Sa vedeti cat e de simplu: aveti sau n-aveti ceaun - aveti cel putin un vas cu fundul gros si capac etans, nu? Eu am ceaun si voi arata metoda cu el, dar se poate afuma in orice vas cu capac etans, fara frica de-a strica vasul ori de-a afuma totul in jur.

Intai de toate va ingrijiti de carnea ce urmeaza a fi afumata. O puneti la marinat in ce credeti voi ca merita ea: porcul merita sare, piper, boia si usturoi. Puiul merita sa fie bine sarat si uns cu iaurt, fulgi de ardei sau boia, scalii sau razatura de lamamie. Pestii doar sare si zeama de lamaie. De fapt e la alegerea voastra ce fel de marinata folositi. Lasati carnea in marinata peste noapte.

Pregatiti apoi ceaunul: asterneti o folie de aluminiu suficient de mare incat sa acoperiti si marginile lui. Puneti apoi "rumegusul" care va arde mocnit: un pumn de orez si o lingura de zahar e musai, dar in continuare trebuie sa alegeti gustul fumului pe care il vreti:

*La carnea de pui, eu pun peste mana de orez asa: 2 pliculete de ceai negru, codite de visine sau frunze uscate de visin.

*La carnea de porc, mai pun pe langa orez cateva boabe de coriandru si alte cateva de ienupar.

*Vita se completeaza bine cu ceva floral - pun pliculete de ceai cu diverse arome, chiar si aroma de fructe de padure (cand afum limba de vita ard si o frunza de dafin si cateva flori sau frunze de busuioc)

*Inainte de-a pune la afumat, puteti trece bucata de carne prin seminte de care va plac: mac, susan etc.

Si asa mai departe...imaginatia...

Dupa ce veti fi pregatit "rumegusul", puneti o grila, un suport care sa se potriveasca in asa fel incat sa fie la egala distanta intre fundul si suprafata ceaunului. Pe acest suport puneti carnea - doar usor scursa de marinata in care a stat peste noapte - acoperiti cu un capac etans si puneti alcatuirea asta pe foc mare initial, pe care il veti micsora dupa un sfert de ora - exact spus, cand incepe a se aroma bucataria de miresme, reduceti focul la mediu. Va garantez ca nici o picatura de fum nu scapa, doar se parfumeaza bucataria si nu se afuma!

Puiul se afuma/gateste intr-o jumatate de ora, porcul cam 45 de minute iar vita ceva mai mult (eu nu, prefer vita medium-rare) Pestele e gata intr-un sfert de ora...

Cu ceea ce veti obtine, va puteti purta omeneste - adica sa mancati imediat (fiindca in timp ce se afuma carnea se si gateste in acelas timp), sau harciogeste - puneti la congelator pentru zile negre.

Daca faceti vreodata felul asta de afumare, o sa ma pomeniti: e atat de gustoasa, mustoasa, placuta la vedere si parfumata carnea incat nu se poate compara cu nimic Exclamation Se intampla un fenomen de convectie si de condensare perpetuu, intre "rumegusul" ce arde mocnit si picaturile de condens care se formeaza si se scurg inapoi pe "rumegus"

Ceaunul ramane curat ca la inceput: doar trebuie sa scoateti folia cu resturile arse si s-o aruncati.

Cam atat! Sa faceti si voi ca n-o sa regretati nici o clipa!!!
Fişiere ataşate
P5210622.JPG
P5210622.JPG (66.78 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210631.JPG
P5210631.JPG (95.52 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210599.JPG
P5210599.JPG (127.77 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210614.JPG
P5210614.JPG (139.63 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200584.JPG
P5200584.JPG (97.14 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210620.JPG
P5210620.JPG (54.33 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210619.JPG
P5210619.JPG (92.42 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200577.JPG
P5200577.JPG (90.46 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210613.JPG
P5210613.JPG (112.47 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210607.JPG
P5210607.JPG (120.4 KiB) Vizualizat de 35659 ori
Pui tuciuriu 003.jpg
Pui tuciuriu 003.jpg (76.35 KiB) Vizualizat de 35659 ori
Pui tuciuriu 021.jpg
Pui tuciuriu 021.jpg (67.2 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200576.JPG
P5200576.JPG (75.98 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5210603.JPG
P5210603.JPG (69.61 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200569.JPG
P5200569.JPG (64.61 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200561.JPG
P5200561.JPG (66.94 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200558.JPG
P5200558.JPG (60.78 KiB) Vizualizat de 35659 ori
P5200589.JPG
P5200589.JPG (56.5 KiB) Vizualizat de 35659 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 06/12/2011 01:55

A trebuit sa mut reteta de la "Sfaturi in bucatarie" la "Preparate din carne" fiindca prima sectiune nu are optiunea de publicare.

Scuzati de repetir :rugaciune: (nu am stiut cum sa fac altfel...)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 06/12/2011 02:00

pai tb sa spui unui moderator ca ei au butonul buclucas si ti-l mutau ... hai ca poate citeste careva acum :D

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 06/12/2011 02:12

bijuterie draga, penultima poza :buuun:

foarte fain preparatul, traznet, eu in ultima vreme nu am mai avut chef sa fac nu stiu ce sofisticaturi, numai torturi am in cap, apoi amu cand vad asta ma gandesc ca tre sa-mi revin ca vin si sarbatorile si ma gandesc ca daca tai carnea feliute o sa se prezinte bine pe platou

oricum vreau sa fac iar chestia aia cu smochine (nu imi vine in minte cum ai denumit-o) pt ca am facut-o si de Craciunu trecut si o fost tare buna si de efect
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 06/12/2011 05:45

Multumesc Raluca :master: :master: :master:

Incantata ca-ti amintesti de terina de pui cu smochine. Cred ca despre asta e vorba, nu?

http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... -pui-5324/

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 10/12/2011 09:00

asa este terina cu smochina
oricum o am eu listata si sigur o gasesc in punga mea magica in care am o gramada de retete listate de pe aici

fetelor sa o incercati ca este magnifica, eu de exemplu i-am dat gata pe musafiri
ImagineImagineImagine

dariamih
Incepator
Mesaje: 64
Membru din: 19/09/2010 04:24

Mesajde dariamih » 11/12/2011 12:49

Interesanta sugestia pentru afumarea carnii de casa.:)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/12/2011 08:37

REVIN, asa cum am promis :P ....deci , am facut dar nu am mancat....e post....maine testem pe dl din dotare =)) ....aspect de nota 10 , carnea frageda( eu am pus piept de curcan ca numai din ala am avut ) ....intrebari....de ce la mine nu s-a facut scrum orezul ca la tine??? :P ....de ce la mine carnea pe partea care a stat pe gratar nu s-a facut crocanta...a ramas moale.....poate pentru ca tu ai pus pe post de gratar fundul dublu de la kukta si eu am folosit chiar un gratar????se prea poate ca la tine sa se fi incalzit tava aia subtire si a copt si dedesubt carnea.....data viitoare am sa pun si eu tavita aia de la kukta sa vad cum iese.....acuma am dat in patima experimentelor :P ....in casa nu am avut fum dar am avut putintel miros de ars, nimic deranjant , dar a fost acolo .....a iesit prin supapa capacului....inainte de a pune capacul pe tigaie l-am scapat din mana si am stricat chestia aia care regleaza supapa....acuma ramane mereu deschisa :cry: :cry: .....deci, poze cu tigaia in care am facut carnea si poze pas cu pas, sa vezi eleva ta cum a executat docila si ascultatoare :P :P ...toata reteta.....astept nota :P :P ....maine dau raspunsul jumatatii mele :P... :hug: :hug:
Fişiere ataşate
025 carne afumata.jpg
025 carne afumata.jpg (62.06 KiB) Vizualizat de 35400 ori
023 carne afumata.jpg
023 carne afumata.jpg (76.82 KiB) Vizualizat de 35400 ori
020 carne afumata.jpg
020 carne afumata.jpg (104.14 KiB) Vizualizat de 35400 ori
016 carne afumata.jpg
016 carne afumata.jpg (66.66 KiB) Vizualizat de 35400 ori
015 carne afumata.jpg
015 carne afumata.jpg (97.33 KiB) Vizualizat de 35400 ori
012 carne afumata.jpg
012 carne afumata.jpg (99.76 KiB) Vizualizat de 35400 ori
010 carne afumata.jpg
010 carne afumata.jpg (63.48 KiB) Vizualizat de 35400 ori
009 carne afumata.jpg
009 carne afumata.jpg (73.67 KiB) Vizualizat de 35400 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 11/12/2011 04:52

Pupi, amu s-o luam pe puncte (daca domnului ii va placea ce mananca si vei repeta experienta :? ...)

1. Ai pus foarte mult orez si inca din cela cu bob lung. Orezul folosit de mine este mereu unul cu bob scurt si gras - contine mult amidon :wink: . Intretine "fumigatia" :P

2. Nu am vazut zahar - ori n-ai pus ori eu mi-s chioara :clipocit: Zaharul atinge temperaturi foarte inalte cand arde si "molipseste" toate cele din jur.

3. Carnea arata totusi fantastic, sa vedem acum daca-i place si domnului din jumatate. Totusi, nu ar fi stricat si niste ienupar ori rozmarin la ars, fiindca merg bine cu pasarea.

4. Zici ca s-a stricat capacul si ca rasufla - nu-i bai, cata vreme nu scoate fum ci doar parfum. Dar il poti repara sau captusi si pe el cu folie.

5. Asa, si inca ceva: poate carnea a ramas necrocanta pe-o parte fiindca ale voastre pasari au mai multa apa decat ale noastre :? In cazul asta, nu mai tine carnea in paitz peste noapte ci doar o jumatate de ora. Sau, si mai bine da-i cu dry rubb - nimic umed in afara de ulei, sare si arome uscate (piper, boia, rozmarin etc.) Poti de asemenea sa intorci carnea pe partea cealalta, la jumatatea procesului (daca mai tii minte cat timp ai tinut la afumat de data asta...)

Fum nu iese in bucatarie, de asta te pot asigura mie la suta: am cateva tablouri in bucatarie si de cand afum asa (chestii mici, nu carnati si slaninuri) au trecut cativa anisori; in dosul tablourilor peretele are aceeasi culoare ca si in restul bucatariei: daca ar fi afumat peretii, in dosul lor ar fi trebuit sa se vada diferenta de culoare, nu?

Ultima chestie: vasul tau este nemaipomenit de fain: mare, incapator, execelent si pentru o portie de pancetta stessa (eu pentru a face macar o jumatate din pancetta mea la afumat, trebuie sa fac procedura de 2-3 ori - ceaunul meu e mic! Iar la afumatorie nu-mi place cum iese - imi plac carnatii, slanina, afumate taraneste dar cu pancetta trebuie sa te porti mai 'domneste' :P - asadar eu afum o juma de portie de pancetta impartind halca in trei - fiecare cu portia ei de orez, zahar, ienupar si cafea)

Nota? 20 pentru curaj, 20 pentru aspect :flower: :flower: :flower: Pentru gust, asteptam nota sotiorului (de fapt, abia astept :x ... :P )

MULTUMESC PUPI - esti printre singurele cateva persoane care incearca retetele mele, le pot numara pe degetele unei singure maini. Ca de altfel, printre cele care scapa de stereotipii - cand scrii sau raspunzi, cand postezi ceva, o faci nu doar din taste si emoticoane ci si din suflet :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 12/12/2011 02:26

Pupi, daca azi nu ai avut timp sa intri si sa-mi zici cum i-a placut carnea afumata jumatatii tale, maine sa intri musai, ca nu mai pot de nerabdare, auzitu-m-ai ???

:pup: :hug: :pup:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori