Afumarea carnii in casa

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Afumarea carnii in casa

Mesajde iuliajewel » 04/12/2011 05:14

Demult am tot vrut sa postez metoda asta simpla de afumare in bucatariile voastre a carnii, fara sa va afumati in acelas timp si peretii :P (cred ca de-acum cateva luni tot sta puiul asta pe la "Ce am gatit azi"...)

Dar fiindca vin sarbatorile, fiindca nu toata lumea are la fiecare colt de strada o afumatorie, fiindca cele ce le faceti cu mana voastra sunt de doua ori binecuvantate, sa va arat cum fac eu.

Si aici nu ma refer la Ghiţă cel de la portiţă ci la bucati din el, carnati sau piepti de pui, peste sau branza. Afum de asemenea sare, care da aroma unor preparate unde este necesara.

Sa vedeti cat e de simplu: aveti sau n-aveti ceaun - aveti cel putin un vas cu fundul gros si capac etans, nu? Eu am ceaun si voi arata metoda cu el, dar se poate afuma in orice vas cu capac etans, fara frica de-a strica vasul ori de-a afuma totul in jur.

Intai de toate va ingrijiti de carnea ce urmeaza a fi afumata. O puneti la marinat in ce credeti voi ca merita ea: porcul merita sare, piper, boia si usturoi. Puiul merita sa fie bine sarat si uns cu iaurt, fulgi de ardei sau boia, scalii sau razatura de lamamie. Pestii doar sare si zeama de lamaie. De fapt e la alegerea voastra ce fel de marinata folositi. Lasati carnea in marinata peste noapte.

Pregatiti apoi ceaunul: asterneti o folie de aluminiu suficient de mare incat sa acoperiti si marginile lui. Puneti apoi "rumegusul" care va arde mocnit: un pumn de orez si o lingura de zahar e musai, dar in continuare trebuie sa alegeti gustul fumului pe care il vreti:

*La carnea de pui, eu pun peste mana de orez asa: 2 pliculete de ceai negru, codite de visine sau frunze uscate de visin.

*La carnea de porc, mai pun pe langa orez cateva boabe de coriandru si alte cateva de ienupar.

*Vita se completeaza bine cu ceva floral - pun pliculete de ceai cu diverse arome, chiar si aroma de fructe de padure (cand afum limba de vita ard si o frunza de dafin si cateva flori sau frunze de busuioc)

*Inainte de-a pune la afumat, puteti trece bucata de carne prin seminte de care va plac: mac, susan etc.

Si asa mai departe...imaginatia...

Dupa ce veti fi pregatit "rumegusul", puneti o grila, un suport care sa se potriveasca in asa fel incat sa fie la egala distanta intre fundul si suprafata ceaunului. Pe acest suport puneti carnea - doar usor scursa de marinata in care a stat peste noapte - acoperiti cu un capac etans si puneti alcatuirea asta pe foc mare initial, pe care il veti micsora dupa un sfert de ora - exact spus, cand incepe a se aroma bucataria de miresme, reduceti focul la mediu. Va garantez ca nici o picatura de fum nu scapa, doar se parfumeaza bucataria si nu se afuma!

Puiul se afuma/gateste intr-o jumatate de ora, porcul cam 45 de minute iar vita ceva mai mult (eu nu, prefer vita medium-rare) Pestele e gata intr-un sfert de ora...

Cu ceea ce veti obtine, va puteti purta omeneste - adica sa mancati imediat (fiindca in timp ce se afuma carnea se si gateste in acelas timp), sau harciogeste - puneti la congelator pentru zile negre.

Daca faceti vreodata felul asta de afumare, o sa ma pomeniti: e atat de gustoasa, mustoasa, placuta la vedere si parfumata carnea incat nu se poate compara cu nimic :!: Se intampla un fenomen de convectie si de condensare perpetuu, intre "rumegusul" ce arde mocnit si picaturile de condens care se formeaza si se scurg inapoi pe "rumegus"

Ceaunul ramane curat ca la inceput: doar trebuie sa scoateti folia cu resturile arse si s-o aruncati.

Cam atat! Sa faceti si voi ca n-o sa regretati nici o clipa!!!
Fişiere ataşate
P5210622.JPG
P5210622.JPG (66.78 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210631.JPG
P5210631.JPG (95.52 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210599.JPG
P5210599.JPG (127.77 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210614.JPG
P5210614.JPG (139.63 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200584.JPG
P5200584.JPG (97.14 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210620.JPG
P5210620.JPG (54.33 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210619.JPG
P5210619.JPG (92.42 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200577.JPG
P5200577.JPG (90.46 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210613.JPG
P5210613.JPG (112.47 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210607.JPG
P5210607.JPG (120.4 KiB) Vizualizat de 14666 ori
Pui tuciuriu 003.jpg
Pui tuciuriu 003.jpg (76.32 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200576.JPG
P5200576.JPG (75.98 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5210603.JPG
P5210603.JPG (69.61 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200569.JPG
P5200569.JPG (64.61 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200561.JPG
P5200561.JPG (66.94 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200558.JPG
P5200558.JPG (60.78 KiB) Vizualizat de 14666 ori
P5200589.JPG
P5200589.JPG (56.5 KiB) Vizualizat de 14666 ori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 04/12/2011 05:45

Este prea frumos :!: :master: :!: :master: ( sa fie adevarat !?...sa nu ma intelegi gresit, nu pun la indoiala spusele tale, dar...nu-mi vine sa cred ca se poate asa ceva in bucatarie :shock: )

Iulia, esti o comoara !!!

:master: :master: :master: :master: :master:
:master: :master: :master: :master: :master:


:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 04/12/2011 08:28

Deci, subiectul asta m-a pus in c_r :shock: :master: :master: .....ceaun nu am , am doar o tigaie din acelasi material....dar e tigaie :( deci nu destul de adanca pentru asa ceva.....un vas ceva mai mare si care sa il folosesc doar la asa ceva.....ma gandesc....cred ca am o alta tigaie gen cele chinezesti , doar ca fundul nu e rotund ci e plat si este cumva de forma piramidala cu latura mica jos.....ala cred ca se potriveste perfect.....sigur am sa fac experienta asta.....nu azi dar o am programata pentru week end-ul viitor.....trag o bucata de slaninuta la sare, pun si un piept de pui si REVIN....sant tare excitata la idea asta =D> =D> =D> ....deci tigaie/vas-folie aluminiu-orez cu sare si condimente- gratar-carnea de afumat
capacul si lasat la foc .....deci am inteles bine...sper :P si nu am intrebari , de data asta....ma dezmint =)) ..... :hug: :hug:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 05/12/2011 01:10

lucia_bp scrie:Este prea frumos :!: :master: :!: :master: ( sa fie adevarat !?...sa nu ma intelegi gresit, nu pun la indoiala spusele tale, dar...nu-mi vine sa cred ca se poate asa ceva in bucatarie :shock: )

Iulia, esti o comoara !!!

:master: :master: :master: :master: :master:
:master: :master: :master: :master: :master:


:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

Mersi Lucia :hug: :pup: :hug:

Si giur ca se face in bucatarie :P - fara fum ci doar parfum :wink:

doinapavel71
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 28/03/2009 12:08

minuunee!!!

Mesajde doinapavel71 » 05/12/2011 03:46

Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca mare minune ne-ai invatat si mai ales ne-ai aratat! Foarte, foarte taree!
=D> =D> =D>
Imi vine sa pun metoda direct pe peretii la bucatarie, slide show, ca sa n-o mai uit niciodata! Mare minune am invatat astazi, si nu sunt chiar o novice in bucatarie!(dar nici mare maestra, doar o gospodina)
:hug: :hug: :hug: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/12/2011 06:04

Na ca tot vin cu intrebari cu toata ca am zis nu de prima data....in poze ,vad in ceaun, orezul, cojile de visin, ceva frunzulite si un servetel cu sare ....nu scrii nimi in reteta de servetelul ala cu sare.....trebuie pus acolo si servetelul si area sau nu????....e destula sarea de pe carne si marinada sau mai trebuie pus si pe "rumegus"??? Sambata e ziua experientei....sa imi tii pumniiiiiii :P....mersi :hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 05/12/2011 09:58

pupi scrie:Na ca tot vin cu intrebari cu toata ca am zis nu de prima data....in poze ,vad in ceaun, orezul, cojile de visin, ceva frunzulite si un servetel cu sare ....nu scrii nimi in reteta de servetelul ala cu sare.....trebuie pus acolo si servetelul si area sau nu????....e destula sarea de pe carne si marinada sau mai trebuie pus si pe "rumegus"??? Sambata e ziua experientei....sa imi tii pumniiiiiii :P....mersi :hug: :pup:

Pupi draga, uite ca tot ai ajuns la intrebari =)) =)) =)) dece sa te dezminti asa, deodata, nu? Dar fiindca e greu sa te de-a pe tine in c_r o reteta, ma simt mai mult decat flatata si aproape obligata sa scot de prin cotloane din nou toate cele si sa le fotografiez.

Deci: eu am scris sa pui ca baza o mana de orez si o lingura plina de zahar si nu sare! Zaharul (in principal) intretine "focul". Asadar, dupa astea doua, orez si zahar, pui pliculete de ceai - negru, verde, de fructe de padure sau plante aromatice (probabil pe acelea le-ai vazut tu ca niste servetele - pliculetele de ceai :P ) Mai poti pune boabe de cafea (cu mare succes la sare afumata - pui sarea in saculeti de tifon si astepti ca fumul sa-si faca treaba)

Daca mi-as fi pus mintea sa insir pe masa toate cate le-am ars la viata mea afumand (mai ales pastrama facuta in casa) ar fi trebuit sa deshid un capitol separat :wink: Sticlutele ce le vezi in background sunt cu uleiuri aromate, facute de mine, si pe care le folosesc la carnuri slabe.

Io m-is piromana rau :twisted:

Multumesc pupi de apreciere si de curaj: n-ai ceaun dar tot te avanti :master: :master: :master:

:hug: :pup: :hug:
Fişiere ataşate
Pui tuciuriu 022.jpg
Pui tuciuriu 022.jpg (82.01 KiB) Vizualizat de 14268 ori
Ultima oară modificat 05/12/2011 10:12 de către iuliajewel, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 05/12/2011 10:02

Iulia,inca o data ma uimesti cu retetele de nota 10+++++++ pe care le postezi... :master: :master: :master: =D> =D> =D> :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/12/2011 10:17

=)) =)) Ok am scris sare si cand colo era zahar....vezi de ce sant bune intrebarile???? =)) =)) si daca nu am citit reteta de cateva ori si cred ca mereu citeam sare in loc de zahar =)) =)) daca nu ai mai vazut P....i uite la fata ( adica la mine :P) ....deci orez cu zahar si arome de tot felul, dupa cum ma duce capul si gustul....dar de servetel tot nu mi-ai zis nimic....are rol si el acolo in procesul ala de ardere mocnita sau este pur si simplu pus de decor....nu de alta dar vreau sa stiu ce servetel sa folosesc ...unul frumos sau mai putin frumos :P :P ...sambata e ziua cea mare :vis: :vis: sper sa nu vina ploaia si sa pot face afara pe gratar( ochiul de aragaz de la gratar) .....daca se intampla ceva sa nu sar in aer inauntru =)) =)) ....folosesc o tigaie dar nu are fundul gros....am sa o pozez si am sa o pun pe Rc sa o vezi sa iti dai cu parerea....maine ca acuma fug la lucru :) :hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 05/12/2011 10:18

E o problema cu serverul: iar da erori de numere fatidice. Am incarcat de trei ori poza si tot de atatea ori mi-a refuzat-o. Ca urmare am "modificat" de trei ori reteta :lol:

Si nici n-am scris de tot - mai aveam =)) =)) =))


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator