"Dresala" de cartofi

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

"Dresala" de cartofi

Mesajde mikirafaela » 04/03/2015 11:37

Ingrediente:

- 10 cartofi potriviti;
- 3 morcovi;
- 1 ceapa galbena;
- 1 praz (doar partea alba);
- 1 ardei gras rosu;
- 1 radacina patrunjel;
- 1 radacina pastarnac;
- 2 tulpini de telina ( in lipsa se poate pune 50 grame de telina radacina);
- 1,5 l zer cald;
- 2 legaturi verdeata (patrunjel, marar);
- sare;
- optional, zeama de lamaie, taitei, oua, tarhon.

Legumele se spala, se curata, se toaca si se pun la fiert in ordinea timpului de fierbere, astfel supa va avea un gust "viu" si va fi plina de nutrienti. Un fiert excesiv nu va mai rasplateste cu un asemenea gust si vitalitate.

Intr-o oala (de 4 kg) se pune putina apa si se adauga morcovii, cartofii, ceapa, prazul, ardeiul, albitura, tulpinile de telina tocate si se fierb la foc mic. Dupa ce legumele sunt patrunse se adauga zerul treptat, aducand supa la consistenta dorita. Unii o prefera mai zemoasa, altii mai incarcata.
Cand supa clocoteste puteti adauga ouale batute usor si se vor forma "zdrentele" sau taitei.
Condimentam dupa gust.
La final adaugam verdeata tocata marunt.
Aceasta supita este binevenita in orice anotimp. Se serveste dupa plac (calda, rece) insotita de ceapa, mai ales verde sau ardei iuti proaspeti sau la otet.

Pofta buna!
Fişiere ataşate
dscf0170.jpg
dscf0170.jpg (72.93 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0118.jpg
dscf0118.jpg (64.19 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0125.jpg
dscf0125.jpg (63.31 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0128.jpg
dscf0128.jpg (57.21 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0137.jpg
dscf0137.jpg (61.12 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0139.jpg
dscf0139.jpg (58.99 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0141.jpg
dscf0141.jpg (56.79 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0142.jpg
dscf0142.jpg (67.65 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0145.jpg
dscf0145.jpg (69.76 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0149.jpg
dscf0149.jpg (53.86 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0151.jpg
dscf0151.jpg (72.82 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0153_4147.jpg
dscf0153_4147.jpg (71.5 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0155_1207.jpg
dscf0155_1207.jpg (92.09 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0158.jpg
dscf0158.jpg (78.47 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0169.jpg
dscf0169.jpg (101.87 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0166.jpg
dscf0166.jpg (78.79 KiB) Vizualizat de 4082 ori
dscf0163.jpg
dscf0163.jpg (107.83 KiB) Vizualizat de 4082 ori
MIKI

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 04/03/2015 04:37

Ce reteta delicioasa si frumos prezentata,bravo Miki... =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 05/03/2015 08:30

Multumesc Dani, :hug: ! Reteta e cat se poate de simpla si gustul minunat!
MIKI

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 06/03/2015 09:21

Miki, =D> =D> =D> imi place foarte mult ciorbita ta.

Este o ciorbita mioritica autentica si dupa parerea mea o reteta foarte valoroasa. Imi plac toate ingredientele si sunt sigura ca gustul ei a fost deosebit. Felicitari pentru postare si pentru fotografiile frumoase!

:hug: :pup: :flower:

P.S. Minunata cusatura de mana din fotografii.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 07/03/2015 08:04

Ciorbita este grozava :master: :master: :master: Arata tare bine in farfurie si sunt sigura ca a fost deosebit de buna :buuun: Pentru mine, denumirea este noua si inedita.

Felicitari pentru postare, poze =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 07/03/2015 10:22

Antonia, asa este, e un preparat cu istorie!
La noi in zona se pregateste foarte des (sunt multi cei care inca mai tin vacute si fac branzeturi). Se prepara mai ales pe timp de vara, cand temperaturile devin obositoare! E o supica racoritoare si usoara!
Reteta poate varia un pic (se prepara de obicei cu ce este in gradina si mi-am adus aminte ca nu am pus la optional dovlecei si fasole pastai) si, dupa caz, se poate acri cu corcoduse sau prune verzi!

Multumesc pentru mesaj :hug: ! Prosopelele sunt pastrate special pentru astfel de momente. Prin ele inca ma simt legata de sufletele care mi-au fost atat de dragi in copilarie! :vis:


Lucia, numele este un omonim al ciorbitei de cartofi, asta in cazul in care se acreste cu prune si se drege cu smantana grasa! In zona Bucovinei si cea a Moldovei i se mai spune si "sarbusca"! :hug:
Ultima oară modificat 12/03/2015 10:13 de către mikirafaela, modificat 1 dată în total.
MIKI

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 08/03/2015 01:05

Miki asta e una din ciorbitele mele preferate. Cand eram mica mama mea radea si spunea mereu ca o sa creada lumea ca eu nu stiu ce este aia carne, atat de mult ceream mai mereu ciorba de cartofi. Si acum o consider tot cea mai buna!

Sunt convinsa ca a ta este minunata!
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 08/03/2015 12:01

Elo, esti de-a noastra! :hug: Asa este, pe cuvant ca e cea mai buna! :hug:
MIKI

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 10/03/2015 07:55

ooooo ce buna ciorbita asta cu zer :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: Bravo Miki!


mama mea cu zer facea ciorba de salata si mama unei prietene ciorba de dovleac ( ala portocaliu ). Trebuie sa imi fac si eu niste zer si sa pun de ciorbe inclusiv asta a ta =D> =D> =D> =D>

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 10/03/2015 08:38

Da Crista, asa este, sunt versatile ciorbitele cu zer! Le-am facut si eu fetitelor cu dovleac placintar si le-a placut mult de tot, chiar au mancat bine!

Te :hug: ! Mi-ai lipsit! :love:
MIKI


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 40 vizitatori