"Carne" vegetela/seitan/gluten

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

"Carne" vegetela/seitan/gluten

Mesajde xanora » 20/02/2013 12:19

Seitanul este glutenul din faina alba de grau, separat de amidon si fiert in supa de legume sau diferite alte arome si inlocuieste cu succes carnea in diferite dieta ale persoanelor ce nu vor sa consume carne sau in bucataria vegetariana. :idea: Celiaticii nu pot consuma acest produs :!:
Seitanul asa cum il cunoastem in ziua de azi isi are originea in anii 60 , iar tatal acestuia a fost George Oshawa,pionier in Macrobiotica. Se pare ca primii care au creat seitan au fost chinezii acum 600 de ani, mian j?n, iar japonezii, consumatori habituali al acestuia il numesc kofu.
Este un aliment bogat in proteine,c u uncontinut ridicat in fier si vitamina B2 si aporteaza mai putine calorii decat carnea.

Seitanul cumparat este mai putin suculent decat cel facut in casa, dar este destul usor de facut si aveti garantia ca nu a fost adaugata nici o substanta care sa ii permita conservarea pe o durata mai mare de timp. Se poate pastra panala 3-4 zile in frigider dar la fel de bine se poate si congela pana la 3 luni.

Dintr-un kg de faina alba de grau ies aprox 300-400 gr de seitan.

1 kg faina alba de grau
150 ml sos soia
o lingura ghimbir ras
o capatana de usturoi
apa cat cuprinde



Puneti faina intr-un bol si faceti o gaura in mijloc ca si cum ati pregati o maia. Turnati apa si incepeti sa mestecati cu o furculita, apoi cu mana putin cate putin, pana cand incorporati toata faina. Incepeti sa framantati un aluat elastic pana cand nu se mai prinde de mana si toata faina a fost incorporata.
Framantati pana capata forma unei bile. Puneti aluatul astfel framantat intr-un bol cu apa care sa il acopere pentru aproximativ 2 ore.
Odata scurse cele 2 ore, incepeti sa spalati bila formata.Veti observa ca imediat ce atiatins si presionat bila apa incepe sa se albeasca, semn ca elibereaza amidonul. Miscarile recomandate sunt de presionare a bile cu podul palmelor.
Treceti apoi sub jet de apa si continuati sa presionati pe aluat, cu grija sa nu se desfaca, e recomandat sa aveti in chiuveta o sita acoperita cu un servet curat si subtire de bumbac sau tifon - ca si cum ati avea sedila de la branza. Presionati cu palmele sub jetul de apa cu grija, se pot desprinde eventuale bucatele.Veti observa ca pe masura ce elibereaza amidonul culoarea se va inchide putin cate putin. E semn ca incepe sa ramana glutenul pur. Continuati spalarea pana cand apa va iesi curata la presionare. Lasati la scurs in strecuratoare. Veti observa de altfel ca pe masura ce se elibereaza amidonul bila se va micsora si va avea o textura buretoasa.
Intr-o cratita puneti la fiert apa, sosul de soia, capatana de usturoi , lingurita de ghimbir si algele. Nu e obligatoriu sa folositi alge,doar daca le aveti. Cand da in clocot puneti la fiert glutenul. Pe masura ce fierbe isi va mari volumul.
Timpul de fierbere este de 20 la 45 de minute, cu cat fierbe mai mult va fi mai tare, depinde de gust si destinatia finala.Cel mai bine e sa incercati si sa vedeti cum va place mai mult. Odata scurs timpul de fierbere, stingeti focul si lasati sa se raceasca in cratita.

Acum aveti gata carnea dv vegetala!
Nota:
- cantitatile folosite de mine au fost de 500 grame faina si 200 ml apa aprox
- eu am avut dark soy sauce, recomand sa folositi unul cu o culoare mai deschisa
- algele folosite de mine au fost arar-arar. reteta originala recomanda kombu, dar si orice fel de alga aveti la indemana.
- eu am lasat la fiert doar 20 de minute si a iesit intradevar mai moale.
- cand o spalati n uva bagati degetele prin ea, cum am facut eu, va iesi mult mai spongioasa.Incercati sa presati cu posul palmelor.
Fişiere ataşate
CIMG4133.JPG
CIMG4133.JPG (50.47 KiB) Vizualizat de 2981 ori
CIMG4129.JPG
CIMG4129.JPG (56.18 KiB) Vizualizat de 2981 ori
CIMG4128.JPG
CIMG4128.JPG (73.05 KiB) Vizualizat de 2981 ori
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: "Carne" vegetela/seitan/gluten

Mesajde biaskitchen » 20/02/2013 12:33

Sotul meu o sa fie incantat de aceasta reteta !

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 20/02/2013 12:47

Nu reusesc sa incar restul de poze!!!!!! grrrrrrr :oops: :oops: :x :x
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2013 11:11

=D> asta e o reteta noua pentru mine ... n-am facut niciodata cu alge, sos de soia .. seitanul meu a fost simplu, poate intr-o zi o sa il repet ca tine . :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 20/02/2013 11:20

Crista, am maigasit variante cu supa de legume in loc de apa si sos de soia si ceva gelatina in loc de alge...Varianta asta mi s-a parut mai buna si nu e mai costisitoare decat celelalte,plus ca sosul meu brun de soia i-a dat un usor gust de afumant, poate pt ca ar fi tebuit sa pun mai putin sau din cauza sosului insusi. Dar nu am gasit publicat nimic cu si despre seitan.Ai vreun link?
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2013 12:19

Roxi ca sa vezi ca memoria imi joaca feste :-) deci reteta publicata pe blog in 2008 ( mama citi ani au trecut) era ca a ta cu alge si soia .. doar ca eu nu le-am pus ( ca si azi n.am asa ceva in casa =)) )...

Deci
- am fiert in supa aromatizata cu dafin, cuisoare si nu mai stiu ce ca am pus puncte puncte =)) ) ,
- am lasat tot cam ca tine in multe reteta zice ca trebuie lasat peste noapte ), in una dintre zecile de retete citite zicea de faina de kamut ca fiind cea mai buna, nu se pierde si ramii cu nimica cum e asta de griu ,
- am fiert-o in oala minune 20 minute deci mai mult ca tine dar tot a iesit moale si buna ( tine si de spalat cica daca nu o limpezesti pina la nemurirea sufletului iese mai moale si daca o limpzesti mult mai tare, crocanta ).

cum ai gatit-o tu ? eu am pus-o in tava de cuptor cu cartofii, pus niste sare groasa peste si la cuptor pina s-au facut si una si alta pe la jumatate am invirtit seitanul sa se faca pe ambele fete

uite aici o poza.. o bag in mesaj ca sa nu ma alerge cu bita Adi ca pun poze cu numele blogului pe forum si mai ales ca nu cumva a ase amestece cu pozele din reteta ta in cartea de bucate



Imagine


edit : soia cica ii da culoare , seitanul meu e albicios .. dar algele alea ce ii dau ??

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Mesajde biaskitchen » 20/02/2013 12:26

Imi dau si cu parerea desi nu am pregatit reteta , cred ca algele se folosesc in loc de gelifiant.
Astept insa parerea autorizata a Roxanei.

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 20/02/2013 12:38

Reteta mea zice alge Kombu, eu am pus Agar-Agar, ca mi-a soptit mie o pasarica ca isi face gelatina din acea alga :D si ii multumesc! * Cum am gatit o sa veziin urmataorea reteta :twisted: ,Crista. Mie mi-a iesit foarte moale si buretoasa , data viitoare o sa o las mai mult la fiert. Timpul asta de fierbere e recomandat in caz ca se foloseste la carncaiori, burgeri vegetali, ma rog, in loc de carne tocata. Daca o vrei file, sa o prajesti o lasi la fiert mai mult.
Am gasit variante cu un timp de inmuiere mai mare sau mai mic, dar eu am lasat exact doua ore. Importanta e "spalarea" caci trebuie scos tot amidonul din bila, sa ramana exact glutenul! Si faina recomandata e cea de grau, poate gresesc dar cea de grau 000 are cel mai mare continut de gluten, nu? Am gasit ceva cu faina de naut, dar era amestecata cu produdul final-seitan- pt carnaciori. Eu sigur data viitoare folosesc alt sos de soia :D
E multa munca la clatit, sincer, si eu mi-am oprit ceva din primele ape cu amidon ca sa il folosesc la apretat :D Am citit ca acea apa se poate folosi la plante- nu stiu astept expertii- sau la fel se lasa la deshidratat si se foloseste amidonul praf rezultat pt sosuri.
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/02/2013 12:41

stati ca ceva ceva m-am lamurit , oare nu puteam sa citesc direct :-) lenea e cucoana mare ...

cica alga asta da numai gust pentru ca ea contine ingredientul principal pe care il folosesc la cuburile alea scirboase de supa sau la delikat si alte secretul gustului :mrgreen: dar spre deosebire de alea ea e sanatoasa , cu gust puternic si satios (aia pun si multa sare si alte e-uri) , ajuta digestia mai ales dupa ce maninci glutenul , dar e si cica ideala pentru slabit , circulatie, tensiune ..

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 20/02/2013 12:59

Vai, Crista =)) Asa e cu alga asta, Kombu...eu nu am luat ca mi s-a parut foarte scumpa, era si pachet de 1 kg si am optat pt agar-agar! Am incercat sa fac reteta asa cum scria la carte :D si am renuntat la cuburi de supa si etc- oricum eu nu prea mai folosesc , imi fac singura bazele de supa. De multe ori fierb supa pana ajunge concentrat, de la 3 l alung la aproape 1 l si o pun la congelat in formele de gheata, cand am nevoie scot un cub...la fel fac si cu alte sosuri ce se pot congela :D
Dar alga folosita de mine a compactat foarte bine carnita asta si nu s-a pierdut in oala- vrei sa zic ca am mai avut o tentativa si s-a piedut tot in oala caci nu am clatit bine si nu am pus alge? Iti zic, na, am dat buleala =)) Se mai intampla si la case mai mari =))
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator