Ingrediente
● Pentru sărmăluţe: |
● 700 g carne de porc tocată |
● 1 cană de orez |
● 2 cepe medii |
● 1 legătură de pătrunjel verde |
● 2 linguriţe de bulion |
● sare |
● piper |
● marar |
● boia de ardei dulce |
● cimbru |
● 50 ml ulei |
● 4-5 roşii cherry |
● 150 g bacon afumat |
● smântână |
● Pentru caviar de ardei iute: |
● 10 g gelatină alimentară pudră |
● 2-3 ardei roşii iuţi |
● 1 linguriţă de miere |
● 100 ml apă |
● 150 ml ulei rece |
● 1 lingurita sare |
● 1 bol cuburi de gheaţă |
● 40-50 foi de viţă de vie |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
60min

GĂTIRE
03h

PORȚII
6 portii
Pentru a prepara umplutura de sărmăluţe vom proceda astfel:
Călim în ulei ceapa până devine translucidă, punem apoi şi orezul, ales şi spălat bine şi îl călim împreună cu ceapa 2-3 minute, până marginile boabelor devin transparente. Tragem de pe foc, punem carnea tocată,bulionul,pătrunjelul verde tocat şi condimentele şi amestecam bine compoziţia.
Frunzele de viță de vie se spală bine, în mai multe ape reci și apoi se pun într-un castron. Se presară 1 linguriță de sare grunjoasă și se adaugă apă clocotită, atât cât să le cuprindă. Se acoperă castronul cu un capac și se lasă cam 10 minute ca să se înmoaie frunzele şi să fie uşor la împăturit sarmăluţele.
Apoi se umplu frunzele de viţă cu umplutură şi se fac sărmăluţele.Pe fundul unui vas de lut se pun frunze de viţă de vie, apoi se aranjează primul strat de sarmale, apoi un strat cu bacon afumat, stratul 2 de sarmale şi alt rand de bacon afumat. La final se acoperă totul cu frunze de viţă, felii de bacon afumat, roşii cherry tăiate in jumătate şi se presară cimbru.
Se acoperă totul cu apă fierbinte (să fie cam de 2-3 degete bune deasupra sarmalelor) și se pun la fiert la foc mic, sub capac. Se fierb timp de 3 ore, adică până când frunzele de viță îşi pierd asprimea specifică.
Pentru a prepara caviarul de ardel iute vom proceda astfel:
Vom curăţa ardeii roşii iuţi de seminţe şi îi vom mixa la blender, urmănd ca apoi compoziţia rezultată să o punem la fiert in 100 ml apă şi o linguriţă de miere.
Între timp, punem gelatina la hidratat în 50 ml de apă pentru 10 minute, apoi turnăm siropul fierbinte de ardei iuţi peste gelatină și amestecăm până se dizolvă complet. Compoziţia o turnăm într-un dozator de sos. Pregătim baia de gheață: într-un vas încăpător punem apă rece, sare, gheață și într-un bol punem uleiul rece; apoi așezăm bolul în baia de gheață și picurăm câte o picătură de sirop de ardei în uleiul rece. Acestea se vor solidifica în contact cu uleiul şi apoi cu ajutorul unei site le strecurăm pentru a le putea folosi la decorat.
Când sunt gata sărmăluţele în foi de viţă de vie cu carne, se servesc calde cu mămăliguţă, smântână şi caviar de ardei iute.
POFTĂ BUNĂ!
Recomandari pentru tine si casa ta
pana la 12 rate
Comentarii
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany