Meniu complet pentru Rusalii

Postat pe: 02-06-2017
(0)

Ingrediente

Sare, piper
Pentru ciorba de carne și legume:
500 de grame vrabioara de vită tăiată cubulete
500 de grame piept de porc cu os, osul îndepărtat, fără slănină, tăiat cubulete
3 morcovi medii
2 rădăcini pătrunjel
1/2 rădăcină de telina
ulei, sare, piper
10 căței de usturoi
3 cepe verzi
2 fire de usturoi verde
2 cepe roșii decojite
câte o legatura de pătrunjel și marar
2 fire de rozmarin
1 ardei gras roșu
200 de grame roșii cherry feliate
3 foi dafin
3 litri apă
200 de ml smantana pentru gatit
1 lămâie
Câte o linguriță de boia dulce, chimen, piper de Cayenne, 5 linguri de ketchup de casă, ierburi de Provence, tarhon proaspăt, 2 linguri, maghiran uscat
Pentru cartofi:
Sare, piper
1 kg cartofi noi roșii
50 de grame unt
150 de ml smantana pentru gatit
150 de ml lapte
2 linguri de muștar
1 lingura făina
1 ceapă verde tocată
1 lingura de capere
Marar, 1/2 legatura
Pentru muschiuletii de porc:
2 muschiuleti de porc
4 fire de usturoi verde
Câteva fire de cimbru
Sare, piper
50 de grame unt
Ulei
150 de ml vin licoros
150 de ml apă
1 lămâie
Oțet din vin roșu
Zahăr brun
Roșii cherry, 200 grame
Ierburi de Provence
2 fire rozmarin
Boabe de mirt optional ( eu mi le-am adus din vacanța în Italia, la noi nu știu dacă se găsesc)
1 ceapă roșie feliata
Pentru prăjitura cu brânză de vaci și mere:
3 ouă
100 de grame unt
500 de grame brânză de vaci grasă
250 de grame urda
1 kg mere verzi
200 de grame zahăr
1 budinca de vanilie
1 lingura extract de vanilie
Coaja de la o lămâie
4 linguri de rom
75 de grame gris
200 de grame smantana fermentata grasă
Un praf de sare
Dulceață de caise, zahăr pudră,
1 linguriță praf de copt

Mod de preparare

Timp gatire

GĂTIRE

05h
Numar portii

PORȚII

6 portii
Am perceput mereu sărbătorile dincolo de semnificatia lor religioasă, mai degrabă ca pe ceva sufletesc...știam mereu , ca și acum, că îmi voi vedea sigur părinții, îi voi coplesi cu prezenta mea, cu bunatatile cu care îi răsfăț mereu și cu ...iubire...
Din păcate traditiile culinare s-au cam pierdut, cel puțin eu nu îmi amintesc ca femeile din satul meu natal să coacă cozonaci, pască...dar oricine are ceva dulce cu care își așteaptă musafirii sau o gustare mai specială!
Asta am încercat să fac și eu, mâncăruri pe placul tuturor și un dulce românesc pe care îl adoră toată lumea!

Așa că, zis și făcut, să începem bucatareala:

Pentru ciorba, rețetă proprie, se încinge ulei într-o oală mai mare, nu prea mult, că pieptul de porc conține destulă grăsime.
Calim carnea și oasele păstrate, cam 10 minute, până își schimbă culoarea.
Adaugăm cepele roșii întregi, ușor crestate, foile de dafin, o lingura sare, piper, ierburi de Provence, rozmarinul, usturoiul curățat și pisat, stingem cu jumătate din cantitatea de apă și lăsăm să fiarbă o oră și jumătate.
Între timp, tocam ceapa verde și usturoiul verde, morcovii, rădăcina de pătrunjel, telina, ierburile, încingem ulei într-o tigaie, calim mai întâi ceapa, usturoiul 5 minute, adăugăm restul legumelor, le lăsăm 10 minute, apoi le amestecăm cu condimente și ierburi tocate, puțină sare, piper.
Peste carnea din oală, punem legumele, puțină apă călduță dacă e cazul, le mai fierbem 30 de minute.
Adăugăm roșiile cherry, le mai fierbem 10 minute.
Apoi amestecăm smantana cu sucul de lămâie, o temperam cu puțină ciorbă călduță, o rasturnam în oala, mai dam 2, 3 clocote și o servim cu pâine de casă și extra smantana.

Cartofii se fierb 20 de minute, se curăță de coajă, se feliaza bucăți potrivite.
Pentru sos, se caleste ceapa tocată în unt 10 minute, se adaugă lichidele, sare, piper, capere, marar, cand dă în clocot, mustarul amestecat cu faina și puțin lapte rece.
Se mai fierbe 5 minute.
Se amestecă sosul cu cartofii.

Pentru muschiuleti, rețetă proprie:

Se face o marinada din 4 linguri ulei, 2 linguri suc de lămâie, o lingura oțet din vin roșu, o linguriță zahăr brun, sare, piper.
Se ung muschiuletii, se lasă la frigider peste noapte la marinat sau minim 2 ore.
A doua zi se asezoneaza, se împarte fiecare muschiulet în trei bucăți, cu capătul pastrat, se împletesc cu fire de cimbru, usturoi verde, se prind cu scobitori la capete.
Se prajesc în unt încins cu puțin ulei, 10 minute pe fiecare parte.
Intr-o tavă, se pun roșiile cherry feliate, ceapa roșie, masate toate foarte bine cu ulei de măsline, ierburi de Provence, o linguriță zahăr brun, oțet de vin roșu, vinul și apa, se pun peste ele muschiuletii, două fire rozmarin, boabe de mirt optional( se pot înlocui cu câteva măsline negre) .
Se coc acoperit o oră, în cuptorul preincalzit, la 200 grade Celsius, se mai întoarce muschiuletul din cand in cand, se unge cu sosul din tavă, apoi se dă jos folia, se mai lasă 15 minute să se rumeneasca.
Legumele din tavă se pasează, se strecoară, eventual se mai dau intr-un clocot cu puțin unt, acesta fiind sosul pentru muschiuleti.

Pentru prăjitură:

Aceasta e printre primele prăjituri pe care le-am pregătit și a devenit imediat preferata tuturor.
Are și de ce, cred că e în top 3 al prajiturilor de același gen și ar putea fi considerata un fel de pască fără aluat delicioasă!
Se separă gălbenușurile de albusuri.
Untul se bate spumă, se încorporează zahărul tos, vanilia, coaja de lămâie, romul, gălbenușurile unul câte unul, branza, budinca de vanilie amestecata cu praful de copt și grisul, sarea, smantana.
Albusurile se bat spumă, se adaugă în compoziție.
Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Se curăță merele de coajă, se scoate cotorul cu un instrument special, se taie în patru, partea din interior se cresteaza cu grijă. Se așază peste amestecul cu brânză.
Compoziția se pune într-o tavă de 26 de cm diametrul, se coace 80 de minute.
Cu cca. 30 de minute înainte de expirarea timpului de coacere , se acoperă cu foaie de copt pentru a nu se arde prea tare , iar cu 10 minute inainte, se înlătura foaia de copt pentru a se rumeni uniform.
Se lasă la răcit, apoi se unge cu gem de caise și se presară cu zahar pudră.
Poftă bună vă doresc și sărbători luminate, pline de bucurie!



Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Meniu complet pentru Rusalii" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Meniu complet pentru Rusalii