Tort divin cu cirese

Postat pe: 10-06-2017
(0)

Ingrediente

Pentru blat:
4 ouă, gălbenușurile separate de albusuri
1 cană zahăr
1 cană făină
5 linguri de apă
2 linguri de ulei
1 lingura de cacao
un praf de sare
1 linguriță de praf de copt
500 de grame cireșe întregi
200 de ml frișcă lichida
2 lingurițe zahăr pudră
1 plic întăritor de frișcă
Esența de vanilie
Pentru bavareza de vanilie:
100 de ml lapte
1 galbenus
25 de grame zahăr
100 ml frișcă lichida
2 foi de gelatina
1 linguriță de esența de vanilie
Pentru crema de ciocolată amaruie:
140 de ml frișcă lichida
150 de grame ciocolată amaruie
3 foi și jumătate de gelatina
50 de ml sirop de soc (eu am avut din producția proprie de anul trecut,dar se poate folosi și orice alt sirop)

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

30min
Timp gatire

GĂTIRE

55min
Numar portii

PORȚII

6 portii
Acest tort, cel puțin blatul, e un dulce clasic românesc pe care l-am redescoperit, nu îl mai pregatisem de multă vreme...am ales să îl desavarsesc cu niște creme speciale care să îi dea un gust divin...de aici și denumirea...

Începem cu prepararea blatului pentru care avem nevoie de o formă de tort rotundă cu diametrul de 24 cm tapetata cu hartie de copt, plus un cuptor încins la 185 de grade Celsius.

Zahărul îl amestecam cu apa și îl fierbem cca . 5 minute, până se topeste de tot, pentru așa-numita " bezea italiană". Între timp, batem albusurile cu praful de sare, iar cand avem un sirop dens și spumos, îl turnam în fir subtire peste acestea. Batem compoziția până se întărește.
Adăugăm apoi gălbenușurile, unul câte unul, uleiul, făina în ploaie, cernuta cu praful de copt.
Din compoziția rezultată, punem în alt recipient un sfert, iar în acesta adaugam cacao.
Turnam și nivelam compoziția de cacao în tava pregătită, apoi peste ea așezăm compoziția rămasă.
Ciresele le curatam de samburi cu un dispozitiv special, pentru a-și pastra forma, se poate și manual (e chiar mai sigur și mai rapid, plus că nu riscati să vă rămână samburi).
Ciresele se pudreaza cu puțină făină, să nu umezeasca blatul, se pot și scurge puțin înainte (ale mele nu au prea avut suc oricum).
Se așază ciresele curățate peste blat și se coace totul 45 de minute.
Se lasă la răcit.

Între timp, se pregatesc cremele :

Pentru bavareza de vanilie, se hidrateaza gelatina în apă rece cca. 5 minute.
Se încălzește laptele cu vanilia, între timp se mixeaza gălbenușul cu zahărul, până se albeste, se adaugă laptele cald, se reincalzeste până ajunge la punctul de fierbere, apoi se adaugă gelatina stoarsa.
Când amestecul e răcit, se bate frișca și se adaugă ușor în acesta.
Se lasă să se întărească la rece.

Pentru crema de ciocolată:

Gelatina se hidrateaza în apă rece.
Ciocolata se marunteste și se topeste pe baie de aburi.
Siropul cu 40 de ml frișcă se încălzește, se topeste în el gelatina stoarsa.
Se adauga ciocolata topită.
Când amestecul se mai răcește, se bate spumă frisca, se adaugă în cremă.
Se lasă să se întărească.

Frisca se bate cu un întăritor de frișcă, 2 lingurițe zahăr pudră, puțină esența de vanilie. Se păstrează la rece.

Pentru ornat, se așază tortul pe un suport special de prăjituri, se remixeaza cremele, se așază mai întâi peste blat crema de ciocolată amaruie, apoi bavareza de vanilie, la final, frișca bătută cu un șpriț stelat, restul de cireșe fără sâmbure în mijloc.
Se orneaza cu cireșe întregi și se servește cu multă plăcere! E un deliciu!

P.S. Cine dorește poate insiropa puțin blatul, eu l-am lăsat așa, întrucât e un blat moale, pufos, ca de chec.
Poftă bună!


Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Tort divin cu cirese" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Tort divin cu cirese