Casuta din turta dulce

Postat pe: 26-12-2017
(0)

Ingrediente

Pentru jumatate din casuta:
100 g margarina Rama Maestro 72%
25 g (2 linguri) zahar,
2 oua (105 g),
100 g (3 linguri) miere,
5 g (1 lingurita) cacao,
2 lingurite amestec de condimente: scortisoara, cuisoare,
aprox 300 g faina,
1 plic praf de copt,
Dropsuri cu lamaie sau ciocolata alba pentru geamuri
Pentru glazura – pentru toata casuta:
1 albus
200 g zahar pudra,
6 lingurite apa,
Optional: 5 g (1 lingurita) cacao,
Pentru decor:
Fulgi de cocos, bombonele colorate

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

01h:10min
Timp gatire

GĂTIRE

20min
Numar portii

PORȚII

8 portii
Deoarece Craciunul inseamna bucuria de a darui, am pregatit 3 casute de turta dulce: una pentru ai mei, una pentru nepotei si una pentru nasa mea. Au fost asa incantati si fiecare s-a bucurat altfel de cadou: nepoteii mei au terminat-o pana a doua zi, nasa mea a zis ca nu se indura sa o manance si ca o pastreaza asa, ca i-a placut tare mult. Si noi am decis sa o pastram.

Mod de preparare:
Se freaca margarina cu zaharul, se adauga ouale, mierea, cacaoa, condimentele, praful de copt. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 300 g. Se framanta pana se obtine un aluat pufos, moale, suficient de consistent pentru a-l intinde. Acest tip de aluat este fraged dar si fragil, de aceea se manevreaza cu grija.

Pentru casuta mea, eu am pregatit urmatoarele: partea din fata cu usa si 2 geamuri, partea din spate cu 2 geamuri, doi pereti, acoperisul din doua piese si o foaie mai mare pentru podea.
Dimensiunile le gasiti in poze.

Asadar, se intinde aluatul in foaie grosuta pe masa presarata cu faina. Se decupeaza cu un cutit ascutit dat prin faina. Daca aveti experienta, luati bucatile de aluat cu hotarare si curaj. Daca nu, strecurati pe sub aluat o hartie de copt si apoi o transferati in tava pregatita tot cu hartie de copt. Lucrati cu grija pentru ca acest tip de aluat se rupe foarte usor.

Pentru ferestre, se sparg (cu ciocanelul, caci e nevoie de ceva forta :) bomboanele cu lamaie si se pun asa bucatele in locul unde sunt geamurile. Usa pe care ati decupat-o mai devreme, o puneti in tava pentru a o coace si a o lipi mai tarziu.

Se coace la foc mic, aprox 10 minute, fiecare tava. Se scot cu grija pe o tava. Geamurile sunt calde inca, ele se vor usca la contactul cu aerul rece, dar si dupa ce se racesc. Se lasa la racit in tava cam 10 minute, apoi se pot scoate, dar cu atentie ca sa nu se crape geamurile.

Din aluatul ramas puteti pregati braduti si alte forme.

Se pregateste glazura. Pentru ca mie nu-mi place sa mananc bezeaua cruda, am pregatit sirop de zahar pentru a gati albusul. Astfel, intr-o farfurie se amesteca zaharul pudra, optional si cacaoa, impreuna cu apa (eu am pus 6 lingurite cu apa) astfel incat sa se obtina o pasta. Se toarna intr-un ibric si se fierbe pana se topeste zaharul. Se obtine un sirop mai dens. Se da de pe foc. Separat, se bate albusul cu mixerul la viteza mica, apoi se toarna siropul in fir subtire si se mixeaza pana bezeaua sta bat.
Cu aceasta glazura se umple un pos si se ung marginile peretilor casei ca sa se lipeasca.
La aceasta operatiune veti avea nevoie de ajutor in bucatarie (eu am rugat-o pe sora mea sa ma ajute). Se sprijina peretii de niste pahare inalte. Se lasa doar un pic la uscat, se indeparteaza cu grija paharele si se adauga si acoperisul. Dar trebuie sa tineti cont ca trebuie sa lucrati destul de repede pentru ca glazura se usuca si se incheaga intr-un timp scurt. Cu toate ca glazura se usuca repede in castron, (se oserva ca se ingroasa) totusi casuta cu totul se usuca aproape intr-o zi, asa ca manevrati-o cu grija daca vreti sa o mutati in alta parte.
Se decoreaza cu fulgi de cocos si bombonele.

Important! Daca nu doriti sa folosit bomboane pentru geamuri, lasati ferestrele simple si decorati la final cu ciocolata alba.

Important! Aveti grija ca in bucatarie sa fie aerul uscat, sa nu pregatiti alta mancare simultan, deoarece aburul, umezeala sau caldura vor afecta aluatul (se inmoaie si se lipeste).

Nota! Ingredientele date mai sus pentru turta dulce ajung pentru fata, spatele si peretii casei.
Se repeta ingredientele pentru a pregati acoperisul si podeaua.
Eu am repetat de cateva ori pentru ca am vrut sa fac 3 casute: una pentru noi, una pentru nasa mea si una pentru nepoteii mei. A fost mult de munca, dar a fost si distractiv.
In schimb, glazura este suficienta pentru doua casute: lipit si decorat sau o casuta daca o decorati mai complex.

Timp de pregatire: 10 min
Timp de coacere: 20 min
Timp de decorare: 1 h
Timp de uscare pentru toata casuta: mai multe ore

Pofta Buna si Craciun Fericit!

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/12/casuta-din-turta-dulce.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Casuta din turta dulce" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Casuta din turta dulce