Ingrediente
● Pentru 5 portii |
● pulpe de curcan |
● 2 buc |
● sare de mare |
● 2 mocovi |
● 1 patrunjel |
● un pastarnac |
● o ceapa alba cu coaja cu tot |
● o creasta de telina |
● 2 catei de usturoi |
● 10 boabe de piper verde sau alb |
● pentru gelatina supei |
● usturoi |
● 5 catei |
● sita, tifon |
● pahare, 5 buc |
Mod de preparare
Piftia de pasare e destul de pretentioasa, de aceea am sa va zic cum o fac eu ca sa-mi iasa limpede.
Inainte de toate, pun bucatile de pasare in oala si le sarez bine, ca sa-si lase parte din sange pe fundul ei (de data asta pulpe de curcan) Dupa ce vad ca sangele s-a scurs suficient, scurg bine toata zeama aia cu sare, spal carnea si-o pun la fiert in apa rece cu sare. Focul tre sa fie binisor spre tare pana incepe sa dea primul clocot.
Acuuuuum, vine "minutul magic"... si anume: faceti focul mititel de tot, atat doar cat sa forfoteasca apa din jurul carnii - moment cand spuma incepe sa se inchege la suprafata si se poate lua in bucati (nu se imprastie peste tot, e compacta) Asadar, pana da in clocot si luati spuma, nu va miscati de langa oala, ooof.
Cand vedeti ca nu mai e urma de spuma, puneti o ceapa alba cu coaja cu tot, taiata in doua, doi catei de usturoi si piper verde sau alb.
Lasati la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumatate (fara capac) , pana carnea infloreste pe os, dar inca nu e desprinsa. In acest moment puneti legume ca pentru orice supa: morcovi, patrunjel, pastarnac si telina. Mai fierbeti impreuna cu legumele inca vreo 20 de minute, cand, carnea va fi de tot desprinsa de pe os (nu se destrama in supa dar abia se tine in pielitele ei).
Scoateti tot ce se afla in supa pe o farfurie, strecurati printr-un tifon zeama si dati-o la racit pana cand grasimea solidifica la suprafata. Luati aproape de voi un vas cu apa calda, inmuiati o lingura in ea si incepeti sa strangeti grasimea, inmuind din cand in cand lingura in apa calda.
Cand supa este degresata de tot, repuneti-o pe foc mic si cand e foarte calda (dar nu fiebinte de tot) aruncati in ea cat usturoi va vine la mana! Dar nu-l pasati ci il tocati din cutit, maruntel de tot - usturoiul pasat risca sa tulbure zama la care ati muncit din greu s-o mentineti limpede.
In timp ce usturoiul isi lasa duhoarea divina in supa (de-acum puteti pune capacul pe oala, ca sa nu pierdeti nimic din parfum ...), taiati cuburele carnea si legumele.
Daca vreti sa faceti portii individuale, luati pahare si faceti asa: puneti un strat subtire de supa in fiecare, lasati sa se inchege pe jumatate si infigeti in el primul ornament pe care vreti sa-l vedeti cand veti intoarce continutul cu fundu-n sus. Apoi alt strat de supa gelatinoasa si, carnea ... si asa mai departe, tot straturi straturi, ca sa arate gigea:)
La noi se mananca cu hrean si, ori plus, sfecla. In regat se mananca cu mustar, prin alte parti cu ceapa rosie in otet. Fiecare cu bordeiul sau... .
Pofta sa fie, ca bordeie... .
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Piftie de Curcan" nu uita sa ii faci un review.
Inainte de toate, pun bucatile de pasare in oala si le sarez bine, ca sa-si lase parte din sange pe fundul ei (de data asta pulpe de curcan) Dupa ce vad ca sangele s-a scurs suficient, scurg bine toata zeama aia cu sare, spal carnea si-o pun la fiert in apa rece cu sare. Focul tre sa fie binisor spre tare pana incepe sa dea primul clocot.
Acuuuuum, vine "minutul magic"... si anume: faceti focul mititel de tot, atat doar cat sa forfoteasca apa din jurul carnii - moment cand spuma incepe sa se inchege la suprafata si se poate lua in bucati (nu se imprastie peste tot, e compacta) Asadar, pana da in clocot si luati spuma, nu va miscati de langa oala, ooof.
Cand vedeti ca nu mai e urma de spuma, puneti o ceapa alba cu coaja cu tot, taiata in doua, doi catei de usturoi si piper verde sau alb.
Lasati la fiert vreo 2 ore, 2 ore si jumatate (fara capac) , pana carnea infloreste pe os, dar inca nu e desprinsa. In acest moment puneti legume ca pentru orice supa: morcovi, patrunjel, pastarnac si telina. Mai fierbeti impreuna cu legumele inca vreo 20 de minute, cand, carnea va fi de tot desprinsa de pe os (nu se destrama in supa dar abia se tine in pielitele ei).
Scoateti tot ce se afla in supa pe o farfurie, strecurati printr-un tifon zeama si dati-o la racit pana cand grasimea solidifica la suprafata. Luati aproape de voi un vas cu apa calda, inmuiati o lingura in ea si incepeti sa strangeti grasimea, inmuind din cand in cand lingura in apa calda.
Cand supa este degresata de tot, repuneti-o pe foc mic si cand e foarte calda (dar nu fiebinte de tot) aruncati in ea cat usturoi va vine la mana! Dar nu-l pasati ci il tocati din cutit, maruntel de tot - usturoiul pasat risca sa tulbure zama la care ati muncit din greu s-o mentineti limpede.
In timp ce usturoiul isi lasa duhoarea divina in supa (de-acum puteti pune capacul pe oala, ca sa nu pierdeti nimic din parfum ...), taiati cuburele carnea si legumele.
Daca vreti sa faceti portii individuale, luati pahare si faceti asa: puneti un strat subtire de supa in fiecare, lasati sa se inchege pe jumatate si infigeti in el primul ornament pe care vreti sa-l vedeti cand veti intoarce continutul cu fundu-n sus. Apoi alt strat de supa gelatinoasa si, carnea ... si asa mai departe, tot straturi straturi, ca sa arate gigea:)
La noi se mananca cu hrean si, ori plus, sfecla. In regat se mananca cu mustar, prin alte parti cu ceapa rosie in otet. Fiecare cu bordeiul sau... .
Pofta sa fie, ca bordeie... .
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Piftie de Curcan" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany